Hoeveelheid beton berekenen

Bendebouwer

  • #21
Ik heb bovengenoemde eens door gelezen en verwonder me er over dat zo eenvoudige klus zo ingewikkeld kan maken. Je heb ongeveer 65 liter beton nodig wat neer komt op ongeveer 100 liter droge stof. In een zak kantklare metselmortel zonder kalk van 25 kg. is ongeveer 13 liter droge stof, voor de prijs hoef je het dus niet te laten. Goed mengen in een speciekuip of op een houtenplaat ,zak voor zak Door de dikte van 3 cm is het niet verstandig om er grind in te doen. Stampbeton is er-del te nat dan te droog ,het aanstampen geeft de kracht,eerst af reien en afstrijken met een stalen spaan ,waardoor je een dichte gesloten laagkrijgt.
Aan hechting op de ondervloer door ruwe ondervloer deze insmeren met een paapje cement is voldoende. Na het storten afdekken met plastiek zo dat het vocht zolang mogelijk in de beton blijft wat de kwaliteit te goede komt. Als je de volgendedag het nog een keer afwerk met een paapje klare cement moet het lukken.
Succes. Ben
P.S. wat is het verschil tussen een vrouwelijk klusser en een manneke klusser
 

Fonthijn

  • #22
Ja, ik voel me als vrouw toch iets onzekerder in deze materie, ondanks dat ik handenarbeidlerares ben en edelsmid, kan lassen, steenhouwen en smeden en best veel kuservaring heb. Het is voor mij fysiek zwaarder dan voor de meeste mannen en misschien hebben die van nature ook wel iets meer lef bij zulk soort dingen dan vrouwen, ik weet het niet.... ben verder best geemancipeerd hoor, maar zie hier een beetje tegen op.

Mijn volgende vraag; hoeveel zakken van 25 kilo gaan er in een betonmolen, we zitten erover te denken die te huren voor een dag.
De ketelinhoud is 145 liter en we hebben iets meer dan 5 zakken te verwerken. Past dat in 1 ketel?
Als wapening heb ik cementdekvloerengaas gekocht.
Morgen ga ik bij iemand kijken die zijn betonnen aanrecht met oxaanolie heeft afgewerkt. We twijfelen nog over was of olie ...
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #23
Onze betonmolen heeft ongeveer dezelfde inhoud (135 liter volgens mij) en wij mengen per keer één emmer cement, 2 emmers zand en drie emmers grind. We hebben dan 19 ladingen nodig per kuub beton. Dus snel rekenen betekent dat wij ongeveer 17 kg cement per keer in de betonmolen gooien en 130 kg totaal gewicht. (cement, zand, grind, water)

Freudiaans tikfoutje in kluservaring of ... :cool:
 

Fonthijn

  • #24
Ja, dat is een goeie! Kuservaring!!!! Daarvoor moeten we op een ander forum zijn denk ik.....Heb volgens mij meer kluservaring......bedankt voor je berekening in ieder geval!
 

Fonthijn

  • #25
Nou wij zijn dus op zoek gegaan naar een plastificeerder en kwamen thuis met Sikanol M. Ik wil natuurlijk niets ten voor of nadele van dit product zeggen maar vraag me af of dit wel de plastificeerder is die ons werd aangeraden, er staat oa ook op dat het een luchtbelvormer is en dat lijkt me nou toch niet echt iets voor een waterdicht aanrechtblad??
Het proefstukje dat ik er mee gemaakt heb is ook veel brosser dan de andere 2, ik heb de fles dus al open gemaakt en kan m niet meer terugbrengen. Ik neig er toch toe om dit niet te gebruiken, wie weet raad?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #26
Luchtbelvormers maken poreuse beton. Dat is voor bepaalde toepassingen zoals vorstbestendigheid wel handig, maar voor een aanrechtblad wat minder want er kan van alles in het blad achterblijven.

Verder kan ik over dit product weinig zeggen, ik ken alleen de in Kazachstan verkrijgbare plastificeerders. Bij ons zijn in ieder geval plastificeerders te koop die geen luchtbelvorming hebben.
 

Fonthijn

  • #27
Hoi Krunnie, fijn dat je er zoveel van weet.......daarom nog een 2 vragen.
Hoe lang kun je het mengsel in een betonmolen laten draaien?
Het liefst moet het natuurlijk zo snel mogelijk gebruikt worden maar er kan tussen het storten van de eerste laag en het aanbrengen van de wapening en daarna 2e laag misschien wel een halfuurtje zitten, is dit een probleem?
2e vraag is of je, als er nog een rest maximaal een uur oude beton ronddraait in de molen, er nieuwe zakken en water aan toe kan voegen, of moet dat eruit gehaald worden en een helemaal nieuwe lading gemaakt worden?

Groet,

ps; ik heb de goeie plastificeerder te pakken!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #28
Eerst de wapening aanbrengen en dan in 1 keer de beton storten.
 

Fonthijn

  • #29
Ja zou ik ook hel liefst doen maar ik denk dat niet alles in een keer in de molen past, we moeten 0.06m3 beton hebben.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #30
Het hoeft niet in 1 keer uit de molen te komen :wink:
Gewoon beton draaien, storten en tijdens of direct na het storten een nieuwe hoeveelheid draaien, gewoon doorwerken dus.
 

Fonthijn

  • #31
Zo, het ligt erin, nu kan het glad afwerken beginnen.....
Zal proberen foto te plaatsen.
Groeten en bedankt allemaal!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu