Hoeveelheid beton berekenen

Fonthijn

  • #1
Hallo,
Is er een formule waarmee je kunt berekenen hoeveel beton je nodig hebt voor een aanrechtblad van 2.85 bij 75 cm. Ik denk aan 3 cm dik omdat het op een ander aanrechtblad gegoten wordt. Er moeten dan nog 2 uitsparingen voor gootsteen en gasfornuis uit.
Ik heb nu geen idee hoeveel zandcement en portlandcement ik moet aanmaken, staat er een rekenformule op de zakken?
 

Fiesiekus

  • #2
Cement weegt 3 kg per liter.

Benodigde hoeveelheid cement, zand en grind in kilogrammen (kg) voor 1 m³ 1-2-3 beton:
Cement 325 kg = 13 zakken
Zand 650 kg = 0,5 m³,
Grind 1300 kg = 0,75 m³,
Water 160 kg = 0,160 m³

Jij moet dit even terugrekenen naar jouw gewenste volume.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #3
J ekunt ook direkt kant en klare zakjes droge beton mengsel kopen en dan heb je 135 kgr drogestof nodig, de gaten die er nog inkomen zijn NIET in mindering gebracht
ik zou ff 5 zakjes van 25 kg halen en gebruiken
 

Fonthijn

  • #4
Dank voor de reacties;

Ik heb maximaal 0.6 m3 nodig en gebruik geen grind, alleen een mengsel zandcement en portlandcement om het later gladder af te kunnen werken.
Ik vind er wel erg veel verschil zitten tussen wat Waldy aanraadt(125 kg)
en wat Fiesiekus aanraadt nl 325kg+650kg+1300kg voor 1m3.
Nog meer/andere berekeningen?

Dank
 

Fiesiekus

  • #5
Je hebt 0,06 m³ nodig, dan klopt de berekening van Waldy wel; de ingrediënten klinken nog iets in bij het aanmaken van water, In mijn berekening ging ik uit van 1800 kg beton (na uitharding)/m³ .
 

Fonthijn

  • #6
OK, als ik dan dat recept van het RTL4 betonnen aanrecht aanhoudt, (25 kg zandcement op 7 kg portlandcement ) dan kom ik uit op 100 kg zandcement, 28 kg portlandcement .
Verhouding met water staat waarschijnlijk wel op de verpakking.
Ga morgen een proefstuk maken.
Bedankt voor de hulp!
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #7
Ik zou er toch ff over nadenken om er een soort wapening netje in te leggen, al ws het maar als je met een zwar voorwerp een tik op het aanrecht geeft de boel niet breekt
Wel vooraf uit het netje de sparingen maken en zorgen dat er aan de zijkanten voldoende beton dekking s.

murfor kan eventueel ook
 

Fonthijn

  • #8
Netje van metaal?
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #9
Ja, dat bedoel ik.
 

Fonthijn

  • #10
Ok...
Dat murfor ziet er ook wel handig uit, kende het wel van zien maar wist niet hoe dat heette. Kun je een leuke legpuzzel mee maken. Hoop dat ze het bij Gamma/Karwei oid hebben want in het weekeinde zijn de profi bouwmarkten dicht.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #11
Ik zou toch ook wel grind gebruiken, door het mengsel.
Een samenstelling van alleen zand en cement is niet sterk genoeg.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #12
Cement 325 kg = 13 zakken
Zand 650 kg = 0,5 m³,
Grind 1300 kg = 0,75 m³,
Water 160 kg = 0,160 m³
Dat is teveel water voor een aanrechtblad. In het zand zit ook altijd nog wat restwater dat je ook mee moet tellen. De enige veilige methode is het mengsel eerst droog klaarmaken en water bijmengen tot de specie enigszins plastisch wordt. Het mag beslist niet vloeien. Vloeibare specie lijkt wel gemakkelijk bij het gieten maar je krijgt dan meer kans op krimpscheuren en bovendien wordt het beton te poreus waardoor er later water en andere vloeistoffen in kunnen trekken. Je moet na het gieten van de beton wel trillen om de luchtbellen er uit te krijgen en het beton tot in alle hoeken te laten vloeien.

Meer water toevoegen vermindert bovendien de sterkte en 3 centimeter is al niet overdadig als dikte voor een aanrechtblad.

Het beste zou zijn om een plastificeerder toe te voegen. Dat is een chemisch goedje dat er voor zorgt dat voor dezelfde verwerkbaarheid van de specie er minder water nodig is waardoor er minder kans is op scheuren, poreusiteit en de eindsterkte hoger is.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #13
En trillen doe je met een oude vlakschuurmachine.
Deze houdt je tegen de bekisting.
 

Fonthijn

  • #14
Bedankt voor alle tips, heb zandcement en portlandcement gehaald, ga proefstuk maken dit weekeinde, zal het een beetje aan de droge kant houden dan kun je het ook makkelijker glad afstrijken.
Wat voor plastificeerder, dat klinkt wel handig, ik bel maandag wel even een professionele bouwhandel voor advies daarover omdat hier geen namen en merken mogen worden gegeven geloof ik.
Ja, 3(a 3.5) cm is dun, maar het oude blad blijft eronder liggen en het is al aan de hoge kant en de meeste kranen kunnen maar door een dikte van 7cm blad heen. Op het blad smeren we betocontact (weet niet zeker of dat iets doet maar we hebben een grote pot in huis) en we draaien er rvs schroeven half in. Alleen aan de voorkant komt een bekisting omdat het beton daar over de rand van het oude werkblad moet vallen( en waardoor het werkblad wel eruit ziet of het 7 cm dik is.)
We zijn van plan om een betonmolen te huren, lijkt me handiger dan in zo'n ton met een boor staan te klungelen.

Groetjes
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #15
Een bouwmixer is wat hanteerbaarder en makkelijker te vervoeren dan een betonmolen.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #16
Je hebt verschillende soorten plastificeerder, bij een professionele bouwmarkt kunnen ze je daarmee wel verder helpen. Als je wapening in het beton wilt aanbrengen neem dan in ieder geval niet een plastificeerder met chloriden erin, anders gaat het betonijzer roesten en krijg je betonrot.
 

Bendebouwer

  • #17
Ik volgt al een tijdje deze discussie en zal hier mijn bijlage doen.
Ik zou een geheel nieuwblad storten van 6 cm dik met een beton netje van ijzer in het midden. Doordat het matje in het midden ligt hoeft je niet bang te zijn voor betonrot. Betonrot ontstaat door te weinig dekking van het ijzer. de keuze is gevallen op het bestaande blad, is ook goed zorg er voor een goede hechting door middel van de oudeblad ruw te maken door er putjes in te slaan. Beton zo droog mogelijk houden (z.g.n. stampbeton) , de beton goed aanstampen met b.v. een houtenhamer met een grote kop. Als alles is uitgehard het blad schuren zoals ze dat vroeger deden met granietenvloer. Machines zijn te huur.
Alleen cement met zand zie ik niet zitten maar kan wel goed aan kloppen en zo weinig mogelijk water gebruiken, en een goede schone ruwe ondergrond is het belangrijkste.
succes,
 

Fonthijn

  • #18
Heb net een proefstukje beton gemaakt(behoorlijk droog) eens kijken hoe mooi glad ik dat afgewerkt krijg......
Ja het oude aanrechtblad wilden we met haakse slijper flink opruwen, rvs schroeven er in en ook nog betocontact erop.
Bedankt voor alle tips, het is best een onderneming als je nog nooit zoiets gedaan hebt(en ik ben ook nog vrouw!)
Als je dat zogenaamde stampbeton aanstampt dan moet het toch wel een beetje gaan vloeien? Of moet het echt korrelig droog blijven en dat je het dan later dichter van structuur maakt dmv fijncement papje?
 

Fonthijn

  • #19
Welke kit kan ik het beste gebruiken om de rvs gootsteenbak en de kookplaat waterdicht te kitten aan het beton?
En waarschijnlijk kun je dit pas na een paar weken doen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #20
Een polymeerkit, koop die bij een natuursteen verwerkend bedrijf, de kit is niet goedkoop maar alles is beter dan slechte kit.
Vraag daar ook hoe lang de beton moet uitwerken, zij hebben er verstand van.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu