Hoeveel leidingen door een tussenmuur?

Rick diy

  • #1
Ik ga op zolder een tussenwand maken tussen 2 schuine daken in. In de tussenwand komt een deur. Voor een idee zie foto van de huidige situatie. Hierbij gaat tussen de balken een ragelwerk komen waarop gipsplaten komen. Daartussen komt isolatie. De huidige situatie ga ik eruit slopen en opnieuw opbouwen. Ik wil in de tussenwand een aantal leidingen gaan verwerken, gaat om de volgende leidingen:

- 2 x 50mm leidingen van 2 airco units
- 1 leiding met 2 ftp kabels (er even vanuit gaande dat daar 2 kabels doorheen kunnen)
- 1 leiding voor stroom
- 2 cv leidingen. Deze zijn nu 22mm verzinkt staal, maar wil ik vervangen voor uponor leidingen. Weet eigenlijk niet of ik dan 22mm uponor leidingen moet nemen of met kleiner toekan.

Samengevat, een hele hoop leidingen. Ik wilde eerst met metal stud gaan werken, maar gezien het aantal leidingen lijkt een houten frame beter ivm stevigheid. Ik heb sowieso een uitdaging dat ik om het kozijn heen moet, dus ik denk dat ik de deur iets naar links ga verplaatsen. Mijn vragen zijn:

- Is het mogelijk om al deze leidingen in een tussenwand te plaatsen?
- Hoe dik moeten de balken zijn? Moet ik deze nog versterken op een of andere manier?
- Zie ik nog bepaalde zaken over het hoofd of is er een slimmere oplossing om dit te doen?

1646661914342.jpeg
 

Rick diy

  • #2
Hmm, niemand? Weet iemand anders wat voor professional ik kan bellen voor een dergelijke vraag? Heb het al geprobeerd bij de plaatselijke houthandel, maar die wist het niet.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Je kunt in metal stud meer leidingen kwijt dan in een wand met houten regelwerk.

Reden: Bij metalstud blijft de sterkte en stijfheid in tact. Bij hout ga je echt de wand verzwakken.

Kies in ieder geval voor een C75 systeem, en geen C45.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Inderdaad van metalstud maken om de reden die al aangegeven is.
Cv leiding zul je dan van 25 mm kunstof leiding moeten maken, alleen heb je dan een probleem als je daarmee over de deur heen mee moet.
Want dan heb je een hele grote lus waar lucht in gaat zitten die niet meer weg kan, dus daar zul je ontluchters moeten plaatsen op het hoogste punt.
En daar moet je ook altijd bij kunnen komen anders heb je geen warmte meer als daar lucht in gaat zitten.
 

Rob_G

  • #5
Ik denk dat er weinig verschil zit tussen een metalstud of een houten frame. Beiden worden verzwakt bij het aanbrengen van grote gaten, en daar moet je rekening mee houden door wat grotere afmetingen dan normaal te kiezen, en grote leidingen niet te dicht op elkaar te plaatsen. Een tussenafstand minimaal gelijk aan de (grootste) gatdiameter is daarbij een goed uitgangspunt.

50mm leidingen door C75 vind ik al vrij fors, maar wellicht dat de fabrikant hier richtlijnen voor heeft.
Bij een houten raamwerk zou ik voor balken hoger dan 75 kiezen, maar dan zit je al snel op 89mm en ik kan me dan voorstellen dat bij deze afmetingen metalstud wel een stuk goedkoper zal zijn.
 
Laatst bewerkt:

Rick diy

  • #6
Super bedankt voor alle reacties, ben er heel erg blij mee!!!

Ik ga dan voor metal studs van 75, ik heb het nagevraagd bij een leverancier en 75mm zou de 50mm gaten moeten kunnen hebben. De reactie van Peter heeft me doen inzien dat ik de cv buizen beter via de andere kant kan laten lopen, bedankt voor het vermijden van een toekomstig probleem!
Rob_G nog hartelijk dank voor de vuistregel met de afstand tussen de gaten!

Wat betreft metal studs, ik vermijd over het algemeen zaken als de hornbach omdat ik de kwaliteit vrij beroerd vind. Nu lijkt het er op dat er niet echt merken metal studs bestaan(?). Maakt de kwaliteit van metal studs uit? Zo ja, wat zijn goede merken/plekken om ze te kopen?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #7
Ga naar een professionele bouwmaterialen handel.
Daar kun je tegenwoordig ook vaak als particulier terecht.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
De profielen zelf zijn ontzettend slap, het is dun blik. De stevigheid van zo'n wand wordt ontleend aan de beplating.
 

Rick diy

  • #9
Helemaal goed, dus als ik het goed begrijp bestaan er geen "merk" metal studs. Ik ga ze bestellen bij de plaatselijke professionele bouwhandel. Allen hartelijk dank voor het meedenken!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu