Hoeveel geluid scheelt een voorzetwand?

Jeroen94704

  • #1
Ik woon in een 2-kapper gebouwd in 1970 met tussen de woningen een spouwmuur die (naar ik aanneem) niet ankerloos is. Dit huis is enorm gehorig, en het lijkt vooral om luchtgeluid te gaan: Ik kan bij wijze van spreken notulen schrijven als de buren met elkaar praten. Contactgeluid lijkt minder het probleem: Ik hoor de buren bv niet als ze rondlopen, en ook de TV (die toch aan hun kant van de muur geschroefd zit) hoor ik niet of nauwelijks. Nou zie ik op verschillende plekken online dat voor luchtgeluid een zwevende voorzetwand kan helpen. Dat zou ik een prima maatregel vinden, maar ik kan niet goed inschatten hoeveel dat echt gaat opleveren. Heeft iemand hier ervaring mee?

Misschien relevant: Bovenop de begane grond ligt over de hele breedte van de 2 huizen een doorlopende betonnen plaat, waar de eerste verdieping dan weer op staat. Ik _denk_ dat het geluid voornamelijk van de tussenmuur komt, maar is het mogelijk dat het door die betonnen plaat komt (en er dus eigenlijk niks aan te doen is)?

Let op: Ik zie bij veel discussies over burengeluid dat er meteen gezegd word "je moet gewoon met je buren gaan praten". Dat is hier niet het punt. De buren doen niks geks, het is echt normaal leefgeluid wat ze produceren.

Alvast bedankt,

Jeroen
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Een losse (en buigslappe) voorzetwand zal zeker de hoeveelheid geluid verminderen. Echter zoals je aangeeft zal een doorgaande betonnen betonnen plaat ook geluid doorgeven.
 

Jeroen94704

  • #3
Komt er via zo'n betonnen plaat ook stemgeluid door?

En is er iets zinnigs te zeggen over de verhouding tussen het geluid dat via de plaat doorgegeven wordt vs via de muur? Stel dat (ik verzin maar iets) 90% van het geluid via de betonplaat komt, dan kan ik wel een super-voorzetwand plaatsen die 99% van het geluid tegenhoudt dat via de muur komt, maar dan heb ik er nog niks aan.

Ik kan me voorstellen dat hier geen exact antwoord op te geven is, maar waar moet ik grofweg aan denken, gewoon om er een gevoel bij te krijgen of het de investering waard is.

Bedankt!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Hoeveel elektra dozen zitten in de wand met de buren, en zitten ze bij de buren op dezelfde plaats?
 

Jeroen94704

  • #5
2 stuks. Ik neem aan dat ze op dezelfde plek zitten sinds de bouw.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Als de dozen tegenover elkaar zitten in de muur, dan is dat een groot geluidslek.
Er zijn geluidswerende inserts te koop voor inbouwdozen.
 

Jeroen94704

  • #7
Da's een interessante tip! Zou dat echt zoveel kunnen schelen? Ik heb niet in de dozen gekeken, maar ik neem aan dat ze niet door de baksteen heen steken?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu