Hoe zouden jullie dit oplossen? Leidingen lopen over balken in hoek badkamer

segermans

  • #1
Hi allen,

Ik ben druk bezig met de renovatie van mijn badkamer. Ik heb de badkamer volledig gestript, waarbij ik nu het volgende overzicht heb (foto 1: overzicht vloer). Het idee is dat de "inloop"douche op deze overzichtsfoto linksonder komt, het wasmeubel rechts en de wasmachine linksboven.

Nu zit ik met de volgende uitdaging; in de hoek waar mijn douche moet komen lopen de leidingen van- en naar mijn CV (gas, afvoer, 2x water, 2x CV -- zie foto 2 & 3). Deze leidingen lopen óver de draagbalk heen. Het probleem wat hierbij ontstaat, is dat ik in deze hoek geen steunpunt heb voor mijn 18mm OSB plaat - ik kan hem immers niet óp de buitenste draagbalk leggen. In de oorspronkelijke situatie (foto 4) was er een uitsparing gemaakt in de 2 OSB platen (18mm), die als underlayment dienden, voor deze leidingen. Dit was toen hoe dan ook geen probleem omdat er nooit geleund werd op die hoek (er stond een douchecabine). maar in mijn nieuwe situatie met inloop douche ben ik bang dat als iemand gaat staan op dit hoekje, de stijfheid niet voldoende is met breuken tot gevolg.

Mijn intentie is om mijn badkamer vloer te construeren met wedi i.v.m. lichtgewicht.

Hoe zouden jullie dit oplossen?

Zelf heb ik de volgende 2 mogelijkheden bedacht, maar ik zie graag andere (betere) oplossingen tegemoet!
1. gaten in draagbalk frezen en de leidingen erdoorheen laten lopen --> verzwakking draagbalk
2. wederom gebruik maken van 2x 18mm OSB platen als underlayment. bij de eerste plaat maak ik een uitsparing voor alle leidingen. De 2e plaat past als het goed is nét over de leidingen heen, zodat deze tussen de leidingen en de houtskelet wand die erboven staat zit. Enkel de gasleidingen (die is 20mm geloof ik), zal dan niet helemaal lekker zitten. Hier moet ik dan wat van de bovenste OSB plaat wegfrezen

ben benieuwd!

Badkamer overzicht vloer.jpeg DetailsLeidingenDoucheHoekBovenaf.jpeg OverzichtLeidingenDoucheHoek.jpeg OorspronkelijkeSituatie.jpeg
 

segermans

  • #2
Een betere detail foto van de leidingen:

DetailsLeidingenDoucheHoek.jpeg
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #3
1. Als je dat doen, dan midden door de balk, niet een stuk uit de bovenkant halen. Maar alles erdoorheen is waarschijnlijk teveel, misschien kan het als je de balk versterkt.
Misschien kan het anders:
Kan je er aan de andere kant van de balk bij?
Dan kan de waterleiding die naast de afvoer ligt daar weg en een stuk naar links over de balk, dan heb je op het punt waar die nu zit ruimte voor een steun.

Ik denk dat je dan ook wel een balkje tussen de balken in krijgt, dan heb je ook een steun in de opening tussen de afvoeren. (in die driehoek)
 

segermans

  • #4
Ja precies. Dit was ik vergeten bij optie 2 te schrijven zie ik nu -- ik zou een klein stukje OSB/iets vergelijkbaars tussen de 2 waterleidingen in kunnen krijgen als steun.

Ik vind het idee van jou ook niet slecht -- ik heb zojuist even een stukje van de wand aan de andere zijde opengemaakt om een beeld te krijgen van die situatie daar (zie foto). Zal even kijken of ik de waterleidingen om kan leggen. Dan zou ik een nog grotere steun kunnen creeeren.
Tot slot overweeg ik om enkel de afvoer van de CV om te leggen of 14mm in de balk in te frezen. Dit zou voldoende zijn om de 2de OSB plaat over die afvoer heen te laten lopen.

WhatsApp Image 2023-11-08 at 16.02.26.jpeg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Schenk aandacht aan buizen met water die tegen een buitenmuur liggen.
 

Mk1driver

  • #6
Kun je niet met flexibele leidingen tussen de onderkant van de balk en de rachels door? Als je de afvoer dan een stukje van de muur omlegt kun je tussen muur en afvoer een steun kwijt
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu