Hoe zou jij deze put dichtgooien?

Ndesch

  • #1
In de veranda (vroeger: tuin), ligt een dubbele put. De linkse put (50 x 20 x 20 cm) is droog, en dicht met uitzondering van een connectie met de rechtse put. De rechtse put (40 x 20 x 20 cm) is vochtig, en er komt een 90 PVC buis binnen. De regenwaterpijp buiten loopt namelijk, half onder de grond en via de gevel, de rechtse put ondegronds binnen (RODE PIJL), maakt een bocht en gaat dan door de muur veranda/garage om ondergronds uit te lopen in een putje in de garage (GELE PIJL).

20231030_102537 (1).jpg


20231030_102546.jpg


Drie bemerkingen:
- Die regenwaterpijp is al gesupprimeerd; de aanvoer in de dakgoot zit dicht.
- Ik zie dat de buis, die dus eerst de grond ingaat en dan door de gevel binnenkomt, niet rondomrond dicht is gemaakt, en veronderstel dat daar het vocht binnenkomt. Ik had ook vocht op de buis, en vermoed dat dit condens moet zijn door het temperatuurverschil buiten/veranda.
- Als de wasmachine het putje in de garage verstopt, kan ik er via twee manieren in de garage aan, dus de PVC buis bereikbaar houden (en ombouwen, bvb met een verwijderbare stop) heeft geen zin.

Mijn plan:
- Met sterk uitzetbare PU-schuim buiten en binnen rondomrond de PVC buis (buiten naar binnen) de opening dichtmaken zodat de put droog blijft.
- Met datzelfde schuim rondomrond de PVC buis (veranda naar garage) de opening dichtmaken zodat specie niet in de put kan lekken, zie volgend puntje.
- De putten vullen met stabilise (omgerekend 60kg specie) -- ik kies stabilise ipv cement omdat het evt nog wat water kan verdragen en geschikt is voor het inbedden van leidingen.
- Het 'verhoogje' afschieten met een beitel op klopboormachine, en alle tegels rondomrond dat putje eveneens.
- Nieuwe tegels plaatsen (ik heb voldoende reserve tegels liggen).
- Optioneel: de nog aanwezige regenwaterpijp buiten afsnijden net boven de grond, en een mof + verwijderbare stop plaatsen, zodat ik ook via daar aan het putje in de garage geraak met een rioolveer bv.

Wat denken jullie? Elk advies welkom!
 
Laatst bewerkt:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Put verwijderen, buizen netjes koppelen, aanvullen met zand en een spoelpunt aanbrengen is geen optie?
 

Ndesch

  • #3
Bedankt voor de reactie. Je bedoelt: obsolete buis regenwater koppelen aan buis wasmachine, zodat, mocht de put door verstopping vullen en de PUR houdt het water niet tegen (waarschijnlijk), dat het niet in de specie/te vullen put terechtkomt?

Ik heb de put in de garage niet kunnen openmaken; da's een volijzeren deksel dat permanent dicht is gemaakt en de afvoer van de wasmachine (en boiler aflaat) zitten door het deksel (vorige eigenaars hebben met klokboor gewerkt, buizen erdoor, dan afgekit). Met andere woorden: ik weet het niet zeker maar ik vermoed dat het water in de put in de garage valt.

Wat is een spoelput?
 

Ndesch

  • #4
Ik wil niet dat water in die putjes stroomt indien er stroomafwaarts een obstructie is. Hoop dat de PUR voldoende is rondomrond de buis om dat te vermijden. Of zou ik ook het gat dicht cementeren? Bvb stabilise aanvullen tot hoogte gat, dan cement/voegspecie (niet waterdoorlatend) dan terug waterdoorlatende stabilise?
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #5
ik zou het doen zoals Walker aangeeft, putten geheel verwijderen en de boel aansluiten met pvc, opvullen met pur ed is geen goede oplossing om eea goed waterdicht aan te sluiten
 

Ndesch

  • #6
Ik begrijp het helaas niet. Wat aansluiten? Die regenwaterpijp dient niet meer en kan er gelijk uit. Gat dan toch gewoon dichtmaken met ofwel PUR ofwel cement, of beide?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #7
Put er helemaal uit tikken.
Eventueel de afvoer ook slopen, dan dus rood opnieuw met geel verbinden.

Het gat opvullen zoals de rest van de vloer ook is.
Zit daar isolatie onder, dan isolatie, als zand dan eerst zand erin, daarna beton en weer tegelen.
 
  • Like
Waarderingen: Walker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu