Hoe zit een lasdoos meestal vast in een muur?

Georgedb

  • #1
Misschien is daar geen gouden regel voor, maar de oplossing van mijn probleem zit naar verwachting achter de lasdoos. Zie foto's. Dit is de wand van mijn bijkeuken. Er zit een stopcontact (links), in het midden is een aftakking van het stopcontact aangesloten op een kroonsteen en gaat een niet van stalen mantel voorziene kabel de grond in (elektra voor de schuur). Rechts een dubbele schakelaar: een niet in gebruik, een voor een buitenlamp.

Ik wil de draden van de buitenlamp verleggen. Ik wil achter de lasdozen zien hoe de boel verder in elkaar zit, maar hoe zitten die lasdozen vast in de muur?

20220120_204921.jpg 20220120_204938.jpg 20220120_205003.jpg 20220120_205022.jpg 20220120_205036.jpg

Er komt overigens een bizarre hoeveelheid ijskoude lucht uit dit hele gat getocht.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Zo te zien ingemetseld in het binnenblad.
Achter de doos kijk je de spouw in bij de laatste foto. Isolatie is ook verdwenen.
Dozen niet uit de muur trekken.
 

Georgedb

  • #3
Rola schreef:
Achter de doos kijk je de spouw in bij de laatste foto. Isolatie is ook verdwenen
Ja, klopt, zag ik ook, je ziet het piepschuim. die middelste doos is de bodem uitgehaald en zelfs de binnenkant van de buitenmuur zie je! De spouw is dus rechtstreeks met de gaten van de inbouwdoos, dat verklaart wel waarom die bijkeuken niet warm te krijgen is..

Ik zie in de gemolesteerde inbouwdoos, dat de XMVK kabel naar de schuur naar beneden gaat, logisch. De schakelaar van de buitenlamp en het stopcontact (waar de schuur van is afgetakt) gaan in elektrapijp naar boven. Dat zijn de bekende VD draden, maar ergens moet nog iets van een verbinding (lasdoos) zijn om de nul + de schakeldraad van de schakelaar + aarde bij de buitenlamp aansluiting te brengen. En wat er uit de gevel komt, is XMVK. Dus er moet ergens een verbinding / lasdoos verstopt zitten.

Niet bij de plafonniere, daar komt ook de tocht doorheen, maar daar is geen draad te trekken, ligt los op het plafond! (ik wilde een hotelschakeling eerder al maken naar die niet gebruikte schakelaar in de foto's).
 

Georgedb

  • #4

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Voor het vastzetten van inbouwdozen is geen vaste werkwijze maar deze lijken inderdaad mee gemetseld te zijn. Eruit trekken is geen goed idee omdat je er niet zo makkelijk weer een nieuwe netjes in krijgt zonder veel te slopen en te moeten stucen. Ook risico dat leidingen in de spouw wegschieten en onbereikbaar worden.

En zonder inbouwdoos kun je er ook geen blindplaat o.i.d. opzetten.

Tegen de tocht kun je evt. een bescheiden dot pur in de doos spuiten. Dus zeg maar net niet de spouw in maar wel achterin de doos.

Met zulke installaties kan het inderdaad even zoeken zijn hoe alles loopt.
 

Georgedb

  • #6
Vonken_trekker schreef:
Met zulke installaties kan het inderdaad even zoeken zijn hoe alles loopt.
Euh, als leek, wat is een goed startpunt om te zoeken waar de VD-draden ergens aan een XMVK-kabel zijn geknoopt? Die XMVK-kabel van de buitenlamp zit een 120 cm hoger en een cm of 40 van de inbouwdozen op de foto. Het peelt zich allemaal in hetzelfde muurtje af...
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Ik zou met een endoscoop camera eens in die spouw en op het plafond rondkijken of je iets kunt zien van wat er daar gebeurt. In de Chinese webshops koop je zo'n camera voor aan je telefoon al voor een paar euro's. Of voor een paar tientjes koop je iets met een schermpje. Zelfs de Duitse supermarkten verkopen er nog wel.
 
  • Like
Waarderingen: Georgedb

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Wat ook kan, is dat de kabel gedeeltelijk gestript is van de buitenmantel en zo in de buis zit.
Deze gaat over dezelfde kabel neem ik aan?
Een steen eruit halen en een compleet nieuwe kabel trekken is de beste oplossing of je moet genoeg lengte hebben om een vierkante inbouwdoos voor buiten te kunnen plaatsen.
 

Georgedb

  • #9
Rola schreef:
Deze gaat over dezelfde kabel neem ik aan?
Een steen eruit halen en een compleet nieuwe kabel trekken is de beste oplossing of je moet genoeg lengte hebben om een vierkante inbouwdoos voor buiten te kunnen plaatsen.
Om verwarring te vermijden, misschien beter in het andere topic verder gaan ;-)
Maar idd. het betreft dezelfde wand, echter de XMVK-kabel naar de schuur verlaat de inbouwdoos en gaat ergens door de buitenmuur de tuin in naar de schuur, het andere vraagstuk is de uitdaging om een andere XMVK-kabel, voor de buitenlamp te verlengen, vragen zijn daar: welke soepel(er) kabel kan ik gebruiken aan de las met de XMVK-kabel en welk las die dus in de spouwmuur moet komen te maken.

Een centraaldoos is NIET te vinden in deze bijkeuken, dat zou het leven een stuk makkelijker maken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu