Hoe werkt een modulerende ketel en modulerende thermostaat

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik ben bezig met een nieuwe ketel te zoeken. Ik zie dat alles moduleert tegenwoordig, en ik begrijp het is beter en goedkoper, maar hoe werkt het nu eigenlijk?

Van de ketel begrijp ik dat het moduleren betekent dat de ketel teruggeschakeld in vermogen. Dus pomp draait minder snel en (kennelijk) wordt het gas minder hoog gezet.

Maar wat doet nu een modulerende thermostaat? Ze zijn erg prijzig en ik begrijp niet goed wat ze doen.

Waarschijnlijk kan iemand op dit forum me het haarfijn uitleggen :D

Louis Verhagen
 
De thermostaat is het gaspendaal van de ketel. Deze zorgt er voor hoe hard of zacht de ketel moet branden. Als op google zoekt vindt je er heel veel over.
 
Het is vrij simpel: Een "gewone" aan/uit thermostaat vertelt de ketel of hij aan of uit moet gaan. Een modulerende thermostaat vertelt de ketel ook hoe hard hij moet branden: Als de temperatuur dichter bij de ingestelde temperatuur komt, dan zal de ketel steeds zachter gezet worden en zal de ketel (in een optimale situatie) precies zoveel energie leveren als nodig is om je huis op temperatuur te houden.
 
Een modulerende thermostaat is overigens niet veel duurder dan een aan/uit van een gerenommeerd merk. Voordeel is ook dat je geen batterijen nodig bent. Tevens kun je vaak je warmwater voorziening ermee uitschakelen waarmee gas te besparen valt.

Succes.
 
Ik heb hier een modulerende thermostaat en deze geeft echt geen watertemperaturen door aan de ketel, dat kan ook niet want ik heb een aan/uit regeling.En toch moduleert de thermostaat.
 
Nee.Moduleren is niets anders dan energiesturen.

Energie(P)=E x t.
Om te moduleren wil je controle hebben op P.
Dit kan je doen door de E te vergroten of verkleinen zoals de meeste modulerende thermostaten doen, maar je kan dat ook doen door de t te wijzigen.

Dus mijn thermostaat ziet een bepaalde stijging en zet de ketel uit als deze boven zijn berekende stijglijn komt en weer aan als deze onder die lijn komt.
En zo moduleert deze E in t en daarmee P.
 
Dat noem ik dus een aan/uit thermostaat.
Dan kun je alle thermostaten op basis van PID regeling wel modulerend noemen.
 
Heb je op zich gelijk in.
Sterker nog, dan moduleert elke thermostaat.

Maar onder modulerend wordt normaal verstaan dat de thermostaat het vermogen regelt, en dan dus niet door de ketel aan en uit te schakelen, maar door de ketel op een lager pitje te laten branden.
 
Zodra de dT meegenomen word in het aan/uit schakelen is het moduleren.
Puur aan onder een setpoint en uit boven dat setpoint is niet moduleren.
 
Ik vind het wel een creatieve uitleg van de term moduleren, maar volgens mijn interpretatie zal een modulerende regeling ervoor proberen te zorgen dat de ketel continu brandt. Het vermogen wordt daarvoor aangepast. Wat jij schetst is een aan/uit regeling die iets slimmer is dan normaal.
 
Ik zou dit eerder optimaliserend noemen, zo noemt Honeywell het overigens ook.
Ik heb ook zo'n thermostaat, die stuurt in het begin van de cyclus eerst de verwarmingsbron aan en gaat dan even uit om alle warmte overal in te laten trekken en gaat dan weer verder met stoken.

Weet ook wanneer hij moet stoppen en houdt rekening met het doorloeien van radiatoren.

De thermostaat moet de eerste dagen in een huis ook echt leren, ik gebruik een aan/versie met stadsverwarming en dat werkt erg goed.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan