Hóe waarborgen dat kunststof CV-leiding niet geleid?

Kabouwert

  • #1
SITUATIE
Metalen Vasco Agave handdoekradiator in badkamer. Bevestiging aan wand (betegelde gipsplaat) met kuststof ophangsteunen. CV-leiding aangesloten met Uponor 16x2 kunststof/aluminium op 1/2" aanvoer/retour van Vasco onderblok.

PROBLEEM
Nu kom ik erachter dat ik de radiator (in de hoek) conform NEN 1010 mogelijk (*) toch moet voorzien van een vereffeningsleiding naar het Centraal AardPunt, onder de wasbak aan andere kant van de badkamer. Dat zou dan helaas niet anders kunnen dan voor een groot deel 'in het zicht'.

(*) Voornoemde NEN 1010 stelt echter ook:
"Kunststof leidingen waarin een barrièrelaag van metaal is opgenomen, worden beschouwd als metalen leidingen, TENZIJ door de wijze van montage gewaarborgd wordt dat er geen geleidende verbinding ontstaat met metalen radiatoren en kranen."

De montage - met kunststof steunen op tegels/gips - is één deel van die waarborg. Het andere deel zit 'm in de aansluiting van de Uponor leiding op het onderblok.

In o.a. https://www.klusidee.nl/Forum/topic/potentiaalvereffening-bij-kunstof-leidingen-in-badkamer.87940/ lees ik dat er - mits e.e.a. goed is gemonteerd - géén contact is tussen de koppeling en de aluminium inlage.

VRAAG
Hóe kan ik vaststellen/meten of de aluminium inlage van de buis wel of niet geleidend contact maakt met het metaal van het onderblok?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Weerstand meten tussen onderblok en vertrekpunt leiding met een 24v spanningsbron.
 

Kabouwert

  • #3
Dank voor je tip.

Ik heb zelf alleen een 9V multimeter. Daarmee meet ik (via een verlengsnoer) géén geleidende verbinding tussen onderblok en de metalen knelkoppelingen waarmee de 15" aanvoer- en retour aan de 22" toe- en afvoerbuizen zijn verbonden.

Bij electra in de badkamer neem ik geen risico's. Afspraak gemaakt met elektriciën van een erkend installatiebureau. Die heeft vanochtend de 'aarding' (zo noemde hij het) van de badkamer doorgemeten:
+ kranen op de wastafel en de metalen leidingen vanuit stenen muur,
+ bad/douchekraan en kraantje van wc-stortbak (metalen koppelingen op kunststof waterleiding vanuit betegelde gipslaat wand),
+ metalen handdoekradiator (metalen koppelingen op kunststof cv-leiding vanuit stenen vloer).

Zijn conclusie: alles is correct aangesloten, 'aarding' badkamer is in orde en voldoet aan de norm. En dat heeft ie opgeschreven op een blaadje ('controle rapport'). Factuur volgt nog :-)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu