Hoe vervang ik expansievat?

Rem

  • #1
Dag, mijn sanitair expansievat lekt en moet dus worden vervangen. dichtdraaien van koud water toevoer (vlakbij boiler), losschroeven en vervangen? Of is het wat ingewikkelder. Is boiler die wordt verwarmd door gasgestookte cv. Is het normaal dat zo'n expansievat na 8 jaar rot is? dank
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wat bedoelt u met een sanitair expansievat? Kunt u een foto plaatsen?
 

Grashopper

  • #3
Inderdaad dichtdraaien van de koudwater toevoer. Ook even de boiler aftappen. Vervolgens een nieuw exemplaar erin schroeven. 8 jaar is niet slecht.
 

Xr8

  • #4
Omdat het gaat om een indirect gestookte boiler dient ook de cv installatie afgetapt te worden, of in ieder geval het cv gedeelte van de warmte wisselaar en de boiler.

Een en ander afhankelijk van het wel of niet hebben van afsluiters onder de ketel in aanvoer en retour.

Succes.
 

Rem

  • #5
Het gaat om een circuit voor sanitair warm water, dat naar keuken en badkamer loopt, warm water heen, en een retourleiding terug naar de boiler.
Als ik de hele installatie uitzet, en koud water toevoer naar boiler afsluit, kan ik toch zonder legen van boiler aan de slag? Er staat dan toch geen druk meer op systeem? dank
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #6
Het vat zit als het goed is in de warmwaterleiding.
Zodra u het vat verwijderd zal de boiler door die aansluiting leeglopen.
 

Rem

  • #7
Nee, hij zit aan de koud watertoevoer, vlak voor de plek waar de retourleiding en dus koud water toevoer de boiler binnengaan. Het vat hangt laag, vlak boven de grond. Als er geen waterdruk staat op de boiler, waarom zou die dan leeglopen via de toevoer aan de bovenkant van de boiler?

dank
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Plaats even een foto, dat maakt het wat helderder.
 

Rem

  • #9
Sorry, maar een foto zal denkelijk niet helpen, is dicht op elkaar gepropt wegens gebrek aan ruimte.

op aanvoer koud water zit vlak voor de boiler drukmeter en ventiel. leiding loopt door, takt af naar expansievat, dat laag vlak boven grond hangt. leiding loopt verder door na ingang boiler. vlak voor die ingang sluit de retourleiding warm water aan.


ik zal later kijken of ik toch nog foto kan maken, maar is waarschijnlijk niet erg overzichtelijk.
dank
 

Xr8

  • #10
Zo te zien heeft u een warmwater circulatie systeem, als u de boiler moet vervangen dan zal deze leeg moeten, uitgaande van de inhoud is deze waarschijnlijk toch niet te tillen als deze vol zit. Circulatie pomp wel even uitzetten, en ook het cv systeem aftappen.

Aftappen via de koudwaterleiding, en lucht geven via de warmwater leiding. De boiler zal nu vanzelf leeg lopen.

Succes.
 

Rem

  • #11
Mijn probleem is een lekkend expansievat, dat ik moet vervangen. Vraag is hoe. Dank
 

Xr8

  • #12
Het probleem met het verhaal is dat door de bomen het bos niet meer te zien is.

Ik snap het expansievat in het drinkwater niet, in Nederland is dit niet normaal, een inlaatcombinatie zorgt ervoor dat het water kan expanderen en afgevoerd kan worden.

Normaliter is het vervangen van een expansievat een kwestie van drukloos maken van de installatie, oude vat verwijderen en de nieuwe terugplaatsen. Meer kan ik er niet van maken.

Plaats anders toch eens een foto, misschien maakt het iets duidelijk

Succes.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #13
Voor u wat dan ook open haalt aan een leidingsysteem, moet duidelijk zijn dat er geen water meer boven de opening zit. Anders komt een zet water uit de opening als ergens een kraan of ontluchter open gaat. Als je daar niet op rekent ben je niet blij.
Om toch wat helderheid te krijgen hier een tekening hoe ik het me nu voorstel. Schrijf maar wat er bij u anders is. Het systeem dat de bolier verwarmt is niet meegetekend.

Ik ben bang dat als een van de kranen open gaat, of als de ontluchter een automatische ontluchter is, de bovenste leiding en de boiler vol lucht komt. De waterinhoud van de boiler en het leidingsysteem komt dan over de vloer als u het expansievat los haalt.
Daarnaast moet u er voor waken dat stilstaand lauw water kans op legionella geeft. Dit is in uw expansievat het geval. Goed opletten dat de boiler voldoende heet staat afgesteld.
 

Xr8

  • #14
Heb dit soort installaties vaak gemaakt, maar nog nooit een expansievat geplaatst. Wat is de reden van dit vat?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu