Hoe vertakken vanaf onbekende meerlagenbuis

Freich

 • #1
Onder m'n aanrecht zit de keukenkraan aangesloten met wat ik denk een meerlagenbuis met aluminium. Het is iig 16mm, alleen volledig wit en nergens een merk te bekennen.
(Ik huur van de woningbouw).
Ik wil met een t-stuk een vertakking naar rechts maken door de muur naar buiten voor een buitenkraan. Die komt dus feitelijk naast m'n keukenblok. En daartussen ook een wasmachinekraan aansluiten voor de vaatwasser en een stopkraan/aftapkraan ivm buitenkraan.

Na veel lezen kom ik uit op 2 steek systemen. Uponor RTM (16mm) of John Guest Speedfit (15mm). Ik wil gewoon met flexibel verdergaan, maar het is voor mij wel allemaal nieuw.
De Uponor kost alleen 3x zoveel als de Speedfit. En bij de Speedfit zie ik veel meer extra's zoals kraantjes e.d. Voor beide system koop ik dan gewoon de bijbehorende slang.

- Het enige waar ik niet uitkom is: hoe ik van 16mm onbekend naar de 15mm Speedfit kom.
Voor de Uponor las ik hier al dat het in principe wel op elk merk 16x2 buis kan, al wordt het niet aanbevolen.
De Speedfit mag niet op een alupex buis en is 1mm kleiner.

- Als ik kies voor Uponor RTM weet ik weer niet hoe ik een stopkraan/aftapkraan moet monteren, aangezien die er niet zijn van dat systeem. En de Speedfit heeft die dingen wel.

Sowieso ga ik nog wel naar de bekende warme winkel, alleen Speedfit verkopen ze niet dus beetje raar om daar informatie te gaan inwinnen.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Klusser1954

  • #2
  Kijk eerst eens op een andere plek of je een merk kunt ontdekken, meterput of c.v. ketel.
   

  Loodgieter123

  • #3
  Beste Freich,

  zelf werk ik vaak met het steek systeem van KeKelit. Dit is 100% uitwisselbaar met uponor.

  Zij hebben ook kogelkranen. Wat echter ook gebruikelijk is om dit met een kogelkraan 15mm te doen met inzetverloppen.


  Aangepast, zie forumregels mod.
   

  Freich

  • #4
  Bedankt @Klusser1954 , was ik zelf niet opgekomen. Boven bij de cv ketel was er inderdaad een stuk waar wel wat op te zien valt. Het gaat dus om Henco 16x2. Kan er van uitgaan dat het beneden hetzelfde is.
  Ook bedankt @Loodgieter123 , dat systeem ziet er ook erg mooi uit! Ik zie ook dat Uponor MTF ook van die verloopstukken heeft. Dan zou ik het iig daar mee kunnen doen.
  Ik zal nog even goed prijzen gaan vergelijken.
  Voordeel van Uponor MTF is dat het bij de Warme winkel in de buurt wordt verkocht, en dat ze die bijbehorende buis daar ook per meter verkopen als een van de weinige. De meeste beginnen bij 5 of 10 meter. Heb slechts 2m nodig gok ik zo ;)
   
  • Like
  Waarderingen: Loodgieter123

  ABCDE

  • #5
  Waarom vraag je de woningbouw niet wat ze gebruikt hebben? Dan gaan ze je waarschijnlijk direct wijzen op een of andere clausule dat je niet zelf aan de installatie mag sleutelen
   

  Freich

  • #6
  @ABCDE , ze huren gewoonlijk gewoon een externe aannemer in en hebben zelf verder ook geen idee hoe of wat. Denk dat je dan 2 maanden bezig bent voor je eindelijk een antwoord hebt. En het is nu al 100% duidelijk toch?
  Wat betreft toestemming heb je gelijk.
  Voor een buitenkraan heb ik geen toestemming nodig, maar voor een vaatwasser aansluiting dan weer wel... Beetje krom. Het is een kleine gok, maar ik heb geen zin om weken te wachten op die logge bureaucratie. ;) In het ergste geval moet ik over +5 jaar het wasmachine kraantje verwijderen en de oude sifon terugplaatsen. En ik gok dat ik er nog wel veel langer blijf wonen.
   

  Freich

  • #7
  Aangezien ik toch niet eigenwijs wil zijn voor de zekerheid maar even een aanvraagformulier ingevuld en opgestuurd om officieel toestemming te krijgen ;)
   

  Freich

  • #8
  @Loodgieter123 , kan ik dan ook bijv. dit puntstuk gebruiken om gewoon een kogelkraantje op te schroeven met teflon tape?

  Deze begrijp ik wel, daar moet je gewoon een kogelkraan met knelkoppelingen op doen:
  Lijkt me die bovenste nog simpeler of toch niet?

  Merknamen verwijderd.mod
   
  Laatst bewerkt door een moderator:
  • Like
  Waarderingen: Loodgieter123

  Loodgieter123

  • #9
  Hi @Freich dat is met Teflon mogelijk. De meeste kogelkraan zijn vaak knel verbindingen dus vandaar ook de andere mogelijkheid.
   
  • Like
  Waarderingen: Freich

  XanderH

  Specialist Elektra
  • #10
  Ik ben maar een amateur op dit vakgebied :wink:, maar mij lijkt de kraan met knelkoppelingen makkelijker. Ook als amateur zoals ik krijg je die altijd simpel lekvrij dicht, een afdichting met tape heb ik nog wel eens overnieuw moeten doen.

  Maar belangrijker: Als je die kraan aan 2 kanten op die puntstukken hebt gedraaid de koppelingen aan de leiding hebt bevestigd, hoe ga je dan de kraan vervangen als dat ooit nodig mocht zijn (alles kan kapot)?
   
  • Like
  Waarderingen: Freich

  Freich

  • #11
  @XanderH bedankt daar heb je een goed punt! Ik denk toch dat ik dan maar gewoon voor de knel optie ga.
  @Loodgieter123 ook weer bedankt.

  Nu even de goedkeuring van de woningbouw afwachten alvorens spullen te kopen ;)
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu