Hoe inbouwkast isoleren / ventileren?

Michael3000

  • #1
Beste forumleden,

Wij hebben aan de voorzijde van onze jaren ‘30 woning een dakkapel over de hele breedte, hier vindt men men de grote slaapkamer en een inbouwkast.
In deze inbouwkast hadden we behoorlijk veel schimmel. Na meermaals de schimmel te hebben schoongemaakt, kwam dit telkens terug.

Op een aantal plekken zat de schimmel vrij diep in het gips. Nu heb de gipsmuur in het geheel weggehakt (misschien iets te rigoureus ?
Er komt nu een kalkzandsteen (?) muurtje met houten balken ertussen tevoorschijn. De houten balken zien er goed uit, er is geen schimmel te zien. Wel zijn er kieren tussen hout zichtbaar, waardoor vocht zich makkelijk in het gips heeft kunnen trekken.
Nu lijkt het mij een goed idee om (a) een ventilatierooster te plaatsen en (b) enige isolatie aan te brengen, maar wil ook niet teveel ruimte verliezen in de kast.

Hoe zouden jullie dit aanpakken?

Dubbele afbeeldingen verwijderd - mod

0006CE2E-7443-4922-BBB0-6B709BE2AB8C.jpeg 86FF72AC-2476-4B40-AE3A-1B9288883629.jpeg F3E4C477-3424-4D0B-A52F-43334CDA746F.jpeg
 
Laatst bewerkt door een moderator:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Het is wat lastig te zien op de foto's. Plaats ook eens een overzichtsfoto.

Ik zou in ieder geval de kieren dichtmaken met voegspecie. Daarna isoleren (binnen of buitenkant) en verder afwerken. Ventileren doe je naar binnen toe door er bv. roosters in te zetten of rondom de deur kieren te laten.
 

Bernhard

  • #3
Geen isolatie dan wordt het nog erger.
Ventileren doe je met buitenlucht.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Hoe je ventileert, hangt af van waar de isolatie zit. Als je de getoonde muur op de foto gaat isoleren, is het logisch te gaan ventileren met binnenlucht. Ventileren met buitenlucht doe je in principe alleen achter isolatie. Anders heeft de isolatie geen zin.
 

Bernhard

  • #5
Geen goed plan om met binnenlucht te ventileren. De kans op condens wordt veel groter door het ventileren met binnenlucht. In de binnenlucht zit bijna altijd meer waterdamp dan in buitenlucht.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Met lucht van binnen moet de temperatuur voor de isolatie in die kast omhoog komen, dus de deur moet voldoende kieren hebben.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu