Hoe raamklink te verwijderen

Senang

 • #1
Hallo,

Ik wil luxaflex 'in de dag' ophangen en aangezien mijn vensterbank vrij smal is wil ik dit zo dicht mogelijk op het raam zelf doen.

Hiertoe wil ik de raamklink verwijderen zodat de luxaflex mooi recht valt en dat als ik het raam open wil doen, ik de klink er gewoon even instop.

Nu heb ik echter geen idee hoe ik die klink moet verwijderen. Zoals op de foto is te zien zit er wel een hol palletje in maar ik krijg deze er niet uit met een inbussleutel.

Hoe verwijder ik deze klink op zo'n manier dat ik hem wanneer ik het raam wil openen ik hem er gewoon even in kan steken?
 

Senang

 • #2
Update: de enig inbus die 'past' krijgt geen grip op het palletje terwijl het wel de juiste maat is (eentje groter past niet).

Volgens mij moet het er toch op een andere manier uit of het is überhaupt niet mogelijk.

Heeft dan niemand een idee?
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
 • #3
Kan je het niet met een drevel er uit tikken?
 

Senang

 • #4
Het palletje kan er aan de andere kant niet uit.

Ik ken dit soort ramen ook niet. Ik heb altijd in houten huizen gewoond en nu dus in een flat. Ik weet niet eens of die klink er wel uit kan of dat ie eenmalig wordt vastgeklikt o.i.d. Dit is een foto van het mechanisme aan de binnenkant.

 

Waldy

Specialist Zonwering
 • #5
Kun je de ronde ring niet draaien zodat deze los komt?
 

Senang

 • #6
Je bedoeld de klink zelf of het palletje?

De klink zelf kan niet verder dan naar boven (kantelraam) en beneden (dicht).

Het palletje kan ik wel proberen maar liever weet ik eerst wat ik precies aan het doen ben. Straks sloop ik het mechanisme o.i.d. Ik ben gewoon een simpele doe-het-zelfer en heb niet de kennis of flexibiliteit om beschadigingen te kunnen repareren.
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
 • #7
Met een linkse tap proberen eruit te draaien?
 

Senang

 • #8
Ik neem aan dat dat wel lukt maar ik zou eerst graag zekerheid hebben dat de klink er inderdaad uit kan en dat ik hem er vervolgens altijd weer makkelijk in- en uit kan halen. Dus dat dat palletje zeg maar niet noodzakelijk is voor de werking van de klink...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #9
Het kan ook nog een Engelse maat inbus zijn.

Een boutverwijderaar is beter dan een linkse tap want die breekt nogal snel, dan zijn de rapen helemaal gaar.

 

Henk E

 • #10
Het is op de foto niet goed te zien of het nou een zeskant in zit of niet
maar anders heb je ook nog kans dat het een Engelse maat is, dan de passende maat er bij zoeken
Wat ik ook wel eens doe in een noodgeval is om er een torxbitje lichtjes in te tikken met een hamer en dan proberen. (nood breekt wet)
 

Frank

Vaste beantwoorder
 • #11
Waldy schreef:
Kun je de ronde ring niet draaien zodat deze los komt?
Waldy bedoelt deze ring:


Heb je dat al geprobeerd?
 

Senang

 • #12
Ok. Dank voor de verduidelijking. De ring kan ik echter ook niet losdraaien.

Ik heb geprobeerd een betere foto te maken maar dichterbij lukt echt niet. Het betreffende palletje is echter geen hoekige inbus of engelse maat maar een opgerold stukje staal.

De maat is zo klein dat alleen mijn kleinste inbus erin past maar ik kan wrikken wat ik wil, er gebeurd helemaal niets.. Heb ook een spijkertje geprobeerd maar het zit té vast.
 

Frank

Vaste beantwoorder
 • #13
Dan zit er een paspen of spanstift in.
Die haal je er niet zomaar uit.
Is er geen leverancier bekend zodat je die kan vragen?
 

Senang

 • #14
Een spiraal spanstift! Dank! Zo leer ik ook nog eens wat :)

Het raam is van Schüco en ik heb via hun site een mail verzonden (geen telefoonnummer) maar ik verwacht er eerlijk gezegd niet veel van omdat ze aangeven alleen met bedrijven zaken te doen. Ook met de beschikbare handleidingen kan ik niks. Zal het desalniettemin maar afwachten..
 

Poster

 • #15
Hallo

je spreekt over een "opgerold stukje staal" dan zal het vast een spanstift zijn, alleen vreemd dat deze in een blind gat zit, maar je zou kunnen proberen om met een kobalt-boor deze voorzichtig uit te boren, met ruim snij olie, spanstiften zijn meestal van staal, maar ijzeren heb je ook.
Ook kan je nog vanaf de andere/blinde kant, het gaatje doorboren naar de stift toe, zodat je de stift kan doorslaan, met een drevel, maar dan zit je wel met een gaatje in de klink.
 

Senang

 • #16
Het is inderdaad een spiraalspanstift in een blind gat.

Ik krijg net een reactie van Schüco en zij verwijzen mij helaas meteen naar een installateur om het werkje te laten doen... :roll:

Met dank voor alle tips die hier worden gegeven blijf ik toch met de vraag zitten of het verwijderen van de spanstift daadwerkelijk ervoor zorgt dat de klink los komt op een dusdanige manier dat ik hem er daarna weer makkelijk in- en uit kan steken.

Een gaatje boren zie ik niet zo zitten -althans zonder zeker te weten dat ik hiermee bereik wat ik wil.
 

Poster

 • #17
Wel handig van deze firma, zo hou je het werk in eigen huis, maar als de spanstift eruit is, kan u de klink verwijderen, die stift kan er natuurlijk niet meer in, dan heeft weer hetzelde probleem, maar als de klink er af is, kan daar wel een simpel draadje in getapt worden, en kan u i.p.v. de spanstift een uitschroefbaar boutje gebruiken.

Suc6
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #18
Een spanstift kan verwijderd worden door een klein schroefje (parker) in de spanstift te draaien, gebruik een schroefje dat maar een klein beetje dikker is dan het gat in de stift.
Een mini koevoetje onder de kop van de schroef om de stift eruit te trekken, doe dit voorzichtig want het schroefje kan anders afknappen.
 

Senang

 • #19
Hmm.. Ik ben bij 2 bouwmarkten en 2 ijzerwinkels geweest en het kleinste schroefje dat ze hebben is 2.5x12mm. Deze kan ik 2 slagen in de spanstift draaien maar als ik deze met behoorlijk wat kracht eruit trek blijft de spanstift gewoon zitten.

Het wordt een beetje een verhaal zonder einde vrees ik maar een andere suggestie is nog welkom.
 

Henk E

 • #20
Hoe groot is het gat in die spanstift?
kun je exact meten door welk boortje past er nog in en welke niet meer.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu