Hoe raak ik de naden tussen kanaalplaten kwijt?

Nixnut

  • #1
Naar verwachting wordt in juli of augustus van dit jaar ons nieuwbouwhuis opgeleverd. De vloeren/plafonds van ons nieuwe huis worden (helaas) gemaakt van kanaalplaat. Dat houdt in dat we heel veel naden over het plafond hebben lopen en dat vinden we lelijk. We hebben dan ook besloten om de plafonds niet te laten voorzien van het standaard spuitwerk en die naden moeten op de een of andere manier weg.

Op internet lees ik ontzettend veel verschillende meningen. 'Experts' kunnen het niet eens worden of het nou wel of niet mogelijk is om die naden dicht te stucen. Er wordt gezegd dat kanaalplaat altijd blijft werken (lees: krimpt) en dat dichtgestucte naden dus altijd gaan scheuren.
De enige oplossing zou zijn; met tengels en gipskartonplaat een plafond onder het bestaande plafond maken en texen of stucen. Dit lijkt me een dure oplossing.

Ik ben benieuwd naar de de meningen en ervaringen van klussers en experts hier: is het nou wel of niet mogelijk om de naden tussen kanaalplaten scheurvrij dicht te maken. En hoe dan, natuurlijk ;-))
 

BeeTeeWee

  • #2
Ik ken wel mensen die de v-groeven gewoon met roodband hebben opgevuld en het plafond pas daarna hebben laten spackspuiten. Maar of dat blijvend scheurvrij blijft betwijfel ik. Beton zal een andere uitzettingscoefficiënt hebben dan gips, ben ik bang...
 

Mark81

  • #3
Als u een strak plafond wilt hebben moet u het nou doen, het huis is nou leeg en anders komt het er bijna nooit van. als al de spullen erin staan heb de daar allemaal geen zin meer in.

het beste is inderdaad een verlaagd plafond maken maar daar zit ook weer een kostenplaatje aan.

wat wij hebben gedaan is het plafond laten stuccen, en er is ons verteld dat het bijna altijd scheurt (ook met gaas) en als het om een nieuw huis gaat en het is geschuerd gewoon zo laten en niks aandoen de eerste 3 a 5 jaar en daarna even dichtsmeren en bij schuren schijnt genoeg te zijn en sausen natuurlijk
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Er is ook verf die een erg groot flexibel vermogen heeft om scheuren te overbruggen. Ooit eens op de bouwbeurs gezien. Dit lijkt me uitstekend geschikt voor jouw doel.

grtz
Henk
 

Bass

  • #5
Behalve het mogelijke probleem met het scheuren, speelt er volgens mij nog iets: die kanaalplaten liggen nooit exact gelijk. Door die voegen valt het niet op, maar als je alleen de voegen dicht gaat smeren, blijven die hoogteverschillen bij strijklicht zichtbaar.
 

Nixnut

  • #6
Ik had al het gevoel dat alleen het dichtsmeren van de voegen niet zou gaan werken. Dat gaan we dus ook niet doen. We willen het hele plafond laten stucen, maar dat heeft geen zin als dat heel erg gaat barsten.
Plafond verlagen is natuurlijk een duurdere oplossing dan stucen, niet?
 

Mark81

  • #7
Ja als je het gaat verlagen moet het als nog gestuct worden als je geen naden wilt.
 

Michiel_H

  • #8
En daarbij zal je plafond niet meer voldoen aan de minimale voorgeschreven hoogte van 2,60 m.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu