Gevel doorbraak, hoe stempelen

VinnieTerranova

  • #1
Voor een verbouwing thuis, ga ik de gevel openbreken. Ik heb hiervoor constructieberekeningen laten maken en ben nu de uitvoering aan het plannen. Ik kom er echter niet uit hoe ik het stempelen aan ga pakken.

Situatie is als volgt:

Voor.jpg

Schematisch onderin heb ik het huis gezet. Dakconstructie bestaat uit 3 dragende wanden en 2 spanten. Het (rieten) dak heeft een overstek. De sporen lopen dus over de muurplaat om dit overstek te creëren. Tussen de spanten en de dragende wanden zitten gordingen. En over de gordingen lopen sporen naar de muurplaat. Conform instructie van de constructeur moeten de krachten van het dak opgevangen worden middels een stalen balk.

De situatie na zal dan als volgt worden (oplegging = 100mm):

Na.jpg


Heb al gezocht en vond wel een topic over het ondersteunen van de muurplaat om zo de stalen balk erin te kunnen schuiven, maar daar wordt geen oplossing gegeven. Mijn vraag is dus hoe ik dit ga stempelen en een stukje op spanning brengen/optillen. Van bovenaf binnen kan ik er niet bij want daar zitten (geen dragende) knieschotten die niet toegankelijk zijn. Ik kan dus ook niet tijdelijk de gordingen stempelen op de verdiepingsvloer want dak is aan de binnenzijde afgewerkt (slaapkamers). Via de buitenkant kan ik wel (na wat aftimmering van de overstek te verwijden) de muurplaat zien.

Gaat overigens om een oud (1947) huis. Gevel is opgetrokken uit enkelsteens 150mm betonblokken. Dat is reeds in een eerder verbouwing door mij van voorzetwanden voorzien aan de binnenzijde. Heb toen ook de nodige foto's gemaakt. Op deze foto is te zien hoe de dakconstructie en de muur is opgebouwd: De nieuwe vuren balken die je ziet zijn tijdelijk aangebracht en maken geen deel uit van de constructie.

IMG_7986.JPG


Hoe zouden jullie dit aanpakken? Ik kom niet veel verder dan een tweetal Stut Alones via de voorkant onder de muurplaat te lepelen en deze dan de benodigde mm op te heffen. Tips? Ideeën?

N.b.: ik zou normaal gesproken de constructeur om een stempelplan vragen, maar die reageert helemaal nergens op.
 
Laatst bewerkt:

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Graag een doorsnede/detail van de stalen ligger met de muurplaat incl het overstek.
In elk geval één of meer stempels onder het spant zetten.
 

VinnieTerranova

  • #3
Er is geen detail getekend van de stalen ligger. Ik heb er wel de statische berekening van en de intekening op de plattegrond.

c01.png

Gaat dus om ligger L1. Deze wordt overigens iets korter dan in deze berekening nog het geval was, er blijft dus iets meer gevel staan.

De ravelingen L6 heb ik niet uitgevoerd. Dat is dus normale constructie geworden conform andere kant van het dak.

c02.png


Spantconstructie. Ook hierbij geldt in de doorsnede dus dat de sparingen in de verdiepingsvloer niet uitgevoerd zijn. Daar staan dus normale knieschotten.

Punt is dat als ik een stempel onder het spant moet plaatsen, ik de stalen balk en niet onder kan krijgen, want de stempel staat dan in de weg?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Dan zal je dit detail zelf moeten schetsen wil je een goed antwoord krijgen.
Volgens de foto is het plaatsen van stempels aan de binnenkant wel mogelijk
Knieschot staat niet op de foto, dus niet dragend?
 

Sander 1972

  • #5
Hoeveel lagen stenen blijven er over om op te vangen?

En onder het dak zal je een paar stempels kunnen draaien
 

VinnieTerranova

  • #6
De foto is van een paar jaar geleden. Inmiddels zit er een verdiepingsvloer voor en zijn er knieschotten en dak afgetimmerd en gestuit. Van binnenuit kan ik er dus niet meer bij.
 

VinnieTerranova

  • #7
Er hoeven geen stenen opgevangen te worden, er zit geen gevel boven. Maar wel een spant, dus die spankrachten van het dak moeten wel afgedragen worden.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Graag een goede doorsnede schetsen. Mijn glazen bol is kapot.
Waar ligt de verdiepingsvloer op? Evenwijdig aan de achtergevel?
 

VinnieTerranova

  • #9
Ik heb snel een aantal schetsen gemaakt die hopelijk meer duidelijk scheppen. Ten tijde van de eerste interne verbouwing is er een verdiepingsvloer gemaakt. Hierbij is het spantbeen losgehaald van de muurplaat en is deel vastgezet op de nieuwe verdiepingsvloer. De driehoek is weer compleet gemaakt door een stalen trekstrip (conform tekening constructeur). Grijze vlakken zijn de dragende betonsteen wanden 150mm.

De oorspronkelijke situatie zonder verdiepingsvloer:

doorsnede oorspronkelijk.png


Na het aanbrengen van verdiepingsvloer:

na verbouwing.png


Gewenst ondersteuning HEA160 tbv doorbraak gevel:

doorsnede gewenst.png


Schept dit meer duidelijkheid? Ik heb de knieschotten niet geschetst, daar deze niet dragen zijn. Bovenzijde vloer kan ik lig niet bij de dakconstructie komen zonder de binnenafwerking te slopen. De vraag is dus hoe ik de muurplaat en deel van het spantbeen kan ondersteunen zodat ik de stalen balk in kan voeren. Of zou het wellicht niet eens nodig zijn, omdat het spant nu ook deels rust op de verdiepingsvloer (klinkt mij wat risicovol)?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #10
Balk krijg je er nooit in op deze hoogte zonder extra sloopwerk.
Vanaf buiten zit de overstek in de weg, vanaf binnen de vloer.
Spant kan niet op de balklaag staan.
Dat je nu afwerking moet slopen om te kunnen stempelen is jammer.
Verbouwen begint met een totaalplan.
 

Sander 1972

  • #11
Stempel onder die vloer draaien? Beetje lastig zonder goede foto's om het goed te beoordelen.
 

VinnieTerranova

  • #12
Een totaalplan is er wel, het gaat nu 'alleen' om de praktische uitvoering van het inbrengen van de balk. Verder wel mee eens hoor, het was praktischer geweest om tijdens de eerste verbouwing dit varkentje te wassen. Ah well. Achteraf.. Overstek is trouwens geen issue, want dat gaat sowieso verdwijnen over de breedte van de aanbouw. Er komt immers een plat dak wat aansluit op het dakbeschot onder het riet. Vandaar dus mijn eerste idee om van buitenaf een paar Stut Alones onder de muurplaat te lepelen. Is dat gezien deze doorsnedes een alternatief voor het slopen. van de afwerking binnen?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #13
M.i. niet.
 

VinnieTerranova

  • #14
Hmn. Ok. En waar / hoe op de doorsnede zou je dan wel ondersteuning plaatsen in het geval van afbreken binnenafwerking? Ik zou ook van onderaf een deel van het gipsplafond en vloer kunnen verwijderen onder het spant en daar een stempel neerzetten? Beneden stucwerk aanhelen moet ik uiteindelijk toch.
 
Laatst bewerkt:

VinnieTerranova

  • #15
spant.png


Misschien verduidelijkt dit nog iets meer de huidige constructie. Hier is e.e.a. nog open (andere kant van het huis, maar identiek qua constructie). Je ziet al wel de strijkbalk aan de kopgevel waar de balklaag voor de vloer weer aan bevestigd is. Ook zie je hier duidelijk dat het spantbeen is doorgezaagd en tijdelijk van een trekplaat is voorzien. Deze functie is later overgenomen door een stalen trekstang en deels door de vloer. Hiermee zijn i.i.g. de spatkrachten verminderd en vandaar dus ook mijn vraag of het spant eigenlijk niet al grotendeels ondersteund is door deze ingreep.
 
Laatst bewerkt:

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #16
Nee.
 

VinnieTerranova

  • #17
Goedemorgen. En een antwoord op mijn vorige vraag? Waar zou je stempelen als de vloer niet in de weg zou zitten? Denk je dat het voldoende is om alleen het spantbeen te ondersteunen (en dus niet onder de muurplaat)?

Optie zou ook kunnen zijn om op de verdieping deel van het spantbeen vrij te maken en dan doorstempelen via de vloer(ter plaatse van ligger) naar de begane grond?
 
Laatst bewerkt:

VinnieTerranova

  • #18
Nog even aan het zoeken geweest in mijn foto-archief en gelukkig nog een casco situatie van betreffende spant gevonden. Hier zie je dat deze ondersteund wordt door een wand (badkamertje).
2C817C54-03ED-43B0-842C-A57928EB7DF5.jpeg
 

Hharbers

  • #19
waarom zet je je stempels niet strak tegen binnezijde van de gevel onder tegen het plafon waar eerste balklaag ligt. Sporen liggen daar toch op ? Als je balk op de stempels legt met daar wat zachts zoals wat vloerbedekking ofzo erop beschadigt plafond niet of nauwelijks
 
  • Like
Waarderingen: VinnieTerranova

VinnieTerranova

  • #20
Goed punt, zou dat voldoende zijn? Ben met name bezorgd om het afschuivende moment als de muurplaat vrij komt te liggen van de onderliggende gevel, de muurplaatankers zijn dan immers over een lengte van 3400 niet meer aanwezig / weggebroken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu