Doorbraak woning advies gevraagd

JoostBr

  • #1
Graag zou ik nog een keer gebruik maken van de kennis op dit forum.
Wij zijn bezig de garage bij de woonkamer te voegen dmv een doorbraak. Garage moet uiteindelijk een speelkamer worden voor de kinderen. De grote constructieve aanpassingen zijn door de aannemer gedaan, waaronder de doorbraak maken. Hij is nu weg en het afwerken gaan we zelf doen. Ik heb toch mijn twijfels over het wel of niet opvangen van de binnenmuur. Zie foto's:

Volgens de aannemer was het opvangen van de binnenmuur niet nodig, gezien de breedplaat vloeren. Nu willen wij een zware schuifdeur(ca. 80kg) voor de muur laten schuiven, de rails moet dus ook aan dat kleine stukje KZS worden bevestigd. Ben ik juist geinformeerd?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Heeft de aannemer in de oorspronkelijke constructiegegevens van de vloer gekeken? Er kan alleen op die plek een opening gemaakt worden als er in de vloer al voorzieningen gemaakt zijn, zoals een versterkte strook.

Als die versterkte strook er niet zit, heeft hij een flink risico genomen. Dan moet je dit meteen stutten. Daarna een constructeur inschakelen en een vergunning aanvragen.
 

JoostBr

  • #3
Bedankt voor je reactie. hier schrik ik een beetje van... Klopte mijn voorgevoel toch. De aannemer heeft niet in de tekeningen gekeken en zei letterlijk : bij breedplaat is dat geen probleem, deze heeft genoeg oplegging.

Ik had een vergunningscheck gedaan en aangezien het een speelkamer/hobbykamer wordt was een vergunning niet nodig?...

Stutten met wat 60x160 vooralsnog even voldoende?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Die aannemer heeft het niet begrepen. Er zou wat overwaarde in de vloer kunnen zitten, maar daar moet je echt constructeur voor zijn om dat te controleren. Je kan alvast de constructiegegevens opvragen bij de gemeente als je die zelf niet hebt.

De vergunning is nodig omdat je een draagmuur (gedeeltelijk) wegsloopt. Dat heeft niets met de functie te maken.

Stutten het beste met 2 schroefstempels met een balk erop.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Onafhankelijk of het nodig is voor de vloer, waarschijnlijk we!, zal je toch ook het metselwerk op moeten vangen. De lijmblokken laten hangen op de treksterkte van de lijm is niet juist.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Wat staat er bovenop? Of is het een platdak?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu