Hoe plaats ik een thermostaatknop in aanvoerleiding vloerverwarming

Gebruikersnaam1001

 • #1
Op de plek van de gele cirkel wil ik een (slimme) radiatorknop plaatsen om de watertoevoer naar de vloer te openen en sluiten. Hoe ga ik dan te werk? Ben niet erg bekend met de termen maar neem aan dat ik er een soort rechte thermostaatkraan tussen zet en dat ik hiervoor de volledige installatie moet aftappen en weer vullen / ontluchten (al zie ik wel een graan in de toevoer zitten). Wie kan mij enigszins op weg helpen?

Wat meer achtergrond info:
In mijn woonkamer heb ik een "slimme" thermostaat en boven diverse daarmee verbonden slimme radiatorknoppen die vanuit een app met klokprogramma aan te sturen zijn.

Dit werkt naar tevredenheid echter een nadeel is dat wanneer bijvoorbeeld alleen de badkamer warmtevraag heeft er warm water door het hele systeem gepompt wordt. Andere slimme radiatorknoppen staan dan dicht maar de vloerverwarming niet en wordt dus ongevraagd warm.

Online lees ik dat diverse mensen dit succesvol hebben opgelost door een slimme radiatorknop in de aanvoerleiding van de vloerverwarming te plaatsen welke is gekoppeld aan de thermostaat in de woonkamer (veel goedkoper dan een zoneklep bij deze leverancier). Wanneer de woonkamer op temperatuur is gaat de knop automatisch dicht en andersom. Maar hoe plaats ik zoiets in een bestaande leiding.


Vloer.PNG
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • The headhunter

  Specialist Elektra
  • #2
  Kijk eerst even of de retourkraan geen mogelijkheid heeft, anders deze vervangen voor een kraandeel geschikt voor retourregeling. Het maakt NL. Niet uit af je de aanvoer sluit of de retour in beide gevallen stopt de strooming.

  Let op! Je moet echt een kraandeel hebben geschikt voor retour anders gaat hij klapperen bij openen en sluiten.
   

  Gebruikersnaam1001

  • #3
  Kan je uitleggen wat je precies bedoelt met het nakijken of de retourkraan geen mogelijkheid heeft?

  En bedankt voor de tip!
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #4
  Op de retourkraan zit een wit dopje, als daarachter een pinnetje uitsteekt dan is die thermostatisch te maken, mits de juiste stromingsrichting erop staat.
   

  Gebruikersnaam1001

  • #5
  Ah zo, daar had ik al achter gekeken maar helaas daar zit iets anders achter. Weet niet waar het voor is, mogelijk aftappen? Geen thermostaat in ieder geval.

  1602874204056.png
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #6
  Word gebruikt om in te regelen en af te sluiten..
  Je kan hem vervangen voor een dubbelinstelbare retourkraan.
   

  Gebruikersnaam1001

  • #7
  Ok bedankt. Hij is dus niet meer nodig, of kan het inregelen ook met een thermostaatkraan op die plek?

  En klopt het dat ik hiervoor het hele CV systeem moet aftappen?
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #8
  Met een dubbelinstelbare kraan kan je inregelen en afsluiten.
  Aftappen zou ik wel doen, anders word het dweilen.wel opletten de kraan moet retourkraan zijn
   

  Kluskoppel

  • #9
  Een thermostaatkraan zou in principe niet nodig hoeven zijn, je wilt namelijk de temperatuur niet regelen (en als dat wel zo was dan gaat dat mis, zo'n slimme radiatorknop meet dan immers de temperatuur op de plek van je verdeler i.p.v. de verblijfsruimte). Enige wat je wil doen is de boel aan, of uit zetten. Een 'zoneafsluiter' is dan meer geschikt, maargoed dat zal wel niet compatibel met je besturingsinterface zijn denk ik?

  Een pompschakelaar plaatsen is ook handig, dan staat de pomp niet onnodig te draaien als er toch geen warmte naar de verdeler wordt gestuurd. Zou ik overigens sowieso plaatsen, want ook zonder je zonesysteem staat de pomp anders 24/7 te draaien. Terugverdientijd is vaak <1 jaar.
   

  Degooijer

  Specialist Vloerverwarming
  • #10
  Ik zie in je vraag een aantal maal het woord "slim" staan, maar heb de indruk dat het niet zo erg slim is aangelegd. Ik weet ook niet zo goed wat je onder "slim" verstaat op de plaats waar je zoiets wilt plaatsen.
  Als je "slimme" radiator knoppen hebt, zouden deze niet alleen de radiator moeten open/sluiten, maar ook de ketel aan of uit moeten zetten.
  Wat voor "slimme regeling" heb je nu?
  Wat zou het doel worden van die "slimme" regeling die je in de aanvoerleiding van je verdeler wilt plaatsen?
  (je merkt wel: ik heb totaal niets met "slim", want het slimste aan zo'n thermostaat of radiatorknop is de manier hoe ze het verkopen en daarmee jouw probleem nog lang niet oplossen. Een universele "slimme" regeling is er m.i. nog niet. Elke situatie is anders.
  Wat verwacht je van een "slimme" regeling?

  Als ik je verhaal vertaal terug breng tot één simpele vraag ,is dat m.i.:
  "Hoe kan ik mijn vloerverwarming apart van de radiatoren regelen?"
  Nou, dat is heel eenvoudig te doen, maar dan is het wel zaak om al te weten wat je aan "slimme" radiatorknoppen je nu al hebt.
  Je wilt het uiteindelijk in één compleet systeem regelen. Een regeling waarmee je de temperatuur in de ruimte met vloerverwarming en die met radiatoren onafhankelijk kunt regelen. (of vertaal ik je verhaal fout?)
  HOE wordt de ketel nu door die radiatorknoppen geschakeld?
   
  Laatst bewerkt:
  • Like
  Waarderingen: Krunnie

  Kluskoppel

  • #11
  Vermoedelijk zal er een centrale hub zijn die de ketel aanstuurt, zodra er warmtevraag is vanuit de radiatorknoppen die aan hem verbonden zijn.
   

  Gebruikersnaam1001

  • #12
  Ik had het niet genoemd omdat het soms verboden is merkten te noemen op dit forum maar ik heb een Tado thermostaat en knoppen.

  @Kluskoppel de slimme radiatorknoppen zijn alleen maar compatibel met thermostatische ventielen, het is een soort gemotoriseerd opzetstuk vandaar dat ik een thermostaat binnenwerk nodig zal hebben

  @Degooijer slim staat niet voor niets tussen aanhalingstekens ;-) De gemotoriseerde radiatorknoppen staan via wifi in verbinding met een hub. Wanneer een knop warmtevraag heeft wordt de ketel ingeschakeld. Je kunt zelf knoppen aan ruimtes hangen dus de knop in de trapkast bij de vloerverwarming hang ik voor de temperatuur aan de woonkamer thermostaat. De knop zal dan zijn eigen ruimtetemperatuur (trapkast) negeren en alleen in- en uitschakelen op basis van de warmtevraag van de thermostaat in de woonkamer. Dit is een beproefde opstelling die veel mensen gebruiken.

  Mijn verhaal terug naar één simpele vraag is dus meer:

  Hoe plaats ik een thermostatische radiatorkraan in de lengterichting van een CV buis?

  De rest van de info heeft alleen maar voor verwarring gezorgd maar wilde ik delen omdat men terecht vaak eerst verder vraagt naar het uiteindelijke doel van de actie..
   

  Gebruikersnaam1001

  • #13
  @The headhunter weet je of er iets bestaat om dan alleen het goudkleurige deel te vervangen voor een thermostaat of dien ik daarvoor het geheel te vervangen voor een "Thermostatische radiatorkraan recht" ?

  1602920898908.png
   

  Degooijer

  Specialist Vloerverwarming
  • #14
  Wanneer je een vraag stelt, dan graag volledig.
  Tado..........pffffff.

  Op dat ventiel in de retour kan je niets aansluiten: zou ik trouwens ook niet adviseren.
  Het is ook een heel vreemde plaats om een regeling voor vloerverwarming d.m.v. een thermostaatknop te plaatsen in de ruimte waar de vloerverwarmingsverdeler hangt. Normaal hang je de regeling van de vloerverwarming in de ruimte waar die vloerverwarming ligt en niet ergens anders.

  Gebruikersnaam1001 schreef:
  De knop zal dan zijn eigen ruimtetemperatuur (trapkast) negeren en alleen in- en uitschakelen op basis van de warmtevraag van de thermostaat in de woonkamer. Dit is een beproefde opstelling die veel mensen gebruiken.
  Nou werk ik al jaren dagelijks met vloerverwarming en zoneregelingen, maar deze "beproefde" oplossing ken ik niet.

  Lees HIER maar eens hoe Tado "oplost". Men gebruikt naar mijn mening te vaak het woord "slim"..........
   

  Gebruikersnaam1001

  • #15
  Tjsa, ik heb op de uitzondering van het noemen van het merk na toch echt de vraag heel volledig gesteld. Wat mis je in mijn originele vraag?

  Dat je deze opstelling niet kent kan ik mij best voorstellen, maar dat betekent toch niet dat het niet werkt? Wanneer je googelt op Tado vloerverwarming radiatorknop dan zie je op het Tado forum en ook op Tweakers diverse mensen die dit maanden/jaren naar tevredenheid hebben draaien. Ik zou ook niet weten waarom niet, wat zou het probleem kunnen zijn? De thermostaat in de woonkamer vindt het te koud, kraan bij vloerverwarming wordt opengedraaid. Te warm, weer dicht. Welke problemen voorzie je?

  Als je niet adviseert om hem op het ventiel in de retour te zetten (dat was de tip van iemand een paar berichten boven je) dan zijn we dus weer terug bij mijn originele post. Zie de foto met de gele cirkel, dat was mijn plan.

  Volgens mij blijft de vraag dan toch echt:

  Hoe plaats ik een thermostatische radiatorkraan in de lengterichting van een CV buis en wat heb ik daarvoor nodig?

  Ik ben heel blij dat iedereen doorvraagt en meedenkt hoor maar ik zie even het probleem niet.
   

  Ronny

  Specialist Verwarming
  • #16
  Je hebt hiervoor nodig:
  Een 1/2" rechte dubbel instelbare radiatorkraan met M30x1,5 aansluiting voor de knop.
  Een 15mm knelset
  Een knelkoppeling 15mm naar 1/2" binnen
  Een ijzerzaag of pijpsnijder
  Twee steeksleutels of twee bahco's (of een ander merk)
  Hennep of een ander afdichtmiddel
  Een emmer en een doekje
  Een ontluchtsleutel

  :-) zo compleet mogelijk om evt. discussie te voorkomen.
   
  • Like
  Waarderingen: Krunnie en Degooijer

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #17
  Als je een kraan in de bestaande leidingen opneemt is dubbelinstelbare niet nodig.
  Je wilt NL alleen open/dicht regelen met zo min mogelijk weerstand het inregelen of regelen gebeurd op de mengset door de thermostaatkraan en retourventiel.
   

  Ronny

  Specialist Verwarming
  • #18
  Dat klopt, maar ik ga er van uit dat dubbel instelbaar zo standaard is dat je zelfs moet zoeken naar
  een niet voor instelbaar ventiel. Misschien heb ik het mis. Het ventiel natuurlijk helemaal open zetten.
   

  Kluskoppel

  • #19
  Stappenplan van Ronny en dan plaatsen op de geel omcirkelde plek uit je eerste post lijkt mij prima, zo zou ik het zelf ook doen. Nog een tip: haal de materialen bij een vakhandel in de buurt en niet een willekeurige bouwmarkt. Vaak te duur voor magere kwaliteit. Een aanrader is de winkel met 'service voor warmte' ;-)
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #20
  Die daar juist weer stinkend duur mee is.
   
  • Like
  Waarderingen: Vonken_trekker

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu