Hoe maak ik een 'blinde' deur in een tuinhuisje?

Boukehj

  • #1
Ik ben helemaal enthousiast van zo'n dergelijke deur in een tuinhuisje:


Ik heb alleen geen idee hoe zulke deuren normaliter gemaakt worden.

Zelf nadenkend kom ik op de volgende constructie: een standaard deurkozijn met daarin een stompe deur, vastgezet met verzonken scharnieren (opdekdeurvariant0). De rabatdelen schroef ik dan op de deur, waarbij ik ze links, rechts en boven 1 cm laat uitsteken. Het rabatdeel onderaan steekt verder uit, om ook de dorpel af te dekken.

Deze methode lijkt me echter nogal ingewikkeld. Is dit de gebruikelijke manier om zo'n deur te maken? Of zijn er andere, betere en/of eenvoudigere methoden?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Het probleem zit hem in de scharnieren. Naar binnen draaien kan zoals je het voorstelt, waarbij de rabatdelen op de deur juist korter zijn.

Naar buiten kan wellicht met verdekte scharnieren.

Ook de marges moeten precies juist zijn, hout werkt ook nog eens...

Wel een uitdaging. En gaaf als het lukt. Ik heb bij mijn schuur ook geen bevestigingsmiddelen zichtbaar, maar dat zit iets anders in elkaar, met een soort treindeurscharnieren. En draait ook niet zo heel soepel om eerlijk te zijn.
 

Boukehj

  • #3
Grappig, ik had er nog helemaal niet aan gedacht dat de deur ook naar binnen toe zou kunnen openen. Ik heb de diverse foto's van tuinhuisjes nog eens bekeken en zie dat de sloten wel heel dicht tegen de zijkant van de deur aanzitten, wat suggereert dat die deuren allemaal naar binnen openen. De constructie wordt daar minder complex van, maar (1) een tuinhuis/schuurtje met naar binnen draaiende deur vind ik wel wat eigenaardig en (2) de rabatdelen zouden wat makkelijker kunnen beschadigen in het gebruik...
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #5
Als je pivoterende scharnieren gebruikt op de onder en bovenkant van de deur dan kan de deur ook naar buitendraaien.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu