Hoe Lijmen

Ericcc

  • #1
Ik wil een PVC pijpje op een Kabel Aansluit doos lijmen Ik heb het geprobeerd met Boson Kombi Epoxy maar dat zit niet vast Het pakt waarschijnlijk niet op het deksel van de aansluit doos wie heeft er een tip waar het wel mee gaat ??
e de waele
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Zal moeilijk worden. Om te beginnen: een epoxylijm is in elk geval zeer ongeschikt, want die hecht in het geheel niet aan kunststoffen...

De buis is van PVC. Dat materiaal lijm je normaal gesproken met hard-pvc lijm. Daardoor smelt het materiaal een beetje en hecht zich uitstekend aan andere hard-pvc materialen. Maar alleen als het andere deel óók hard-pvc is. Wel eerst goed schoonmaken / fijn opschuren.

Het deksel is zeer waarschijnlijk van polypropyleen oid. Dat laat zich erg moeilijk lijmen. Waarschijnlijk zal een polymeerlijm of een polyurethaanlijm (bruislijm) het wel doen, maar dan heb je toch het probleem dat er maar een heel klein (lijm-)contact is tussen de rand van de buis en het deksel. Dus weinig oppervlak om een verbinding te vormen.

Je zou kunnen overwegen om op het deksel eerst een pvc afsluitkap van de juiste maat te schroeven. Op z'n kop, dus met de platte kant ervan tegen het deksel aan. Vastschroeven zou je met boutjes/moertjes kunnen doen of blindklinknagels gebruiken. Dan kun je de pvc buis in dat deksel vastlijmen, met hard-pvc lijm. Dat geeft een stevige verbinding die niet makkelijk meer los gaat.

Google eens afbeeldingen met pvc afsluitkap dan zie je wat ik bedoel.

Geen idee trouwens wat dat zou moeten worden. :mrgreen:
 

Poster

  • #3
Probeer het met aceton, pijpje insmeren en aandrukken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Het pijpje 3 mm door het deksel laten steken en beide kanten lijmen met een lijmpistool.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #5
Kees schreef:
Wel eerst goed schoonmaken / fijn opschuren.
Schoonmaken oké. Met ontvetten, maar schuren is een no go bij pvc.
Hoor het vaker, maar als iemand het niet met me eens is, graag een link waar een pvc fabrikant schuren adviseerde voor het lijmen bij normaal pvc.
Groeten b
 

Ericcc

  • #6
Ik heb het pijpje er 3 mm door gestoken en aan beide zijden gelijmd zodat het als het ware er tussen zit gelijmd volgen mij blijft het nu goed zitten er komt totaal geen enkele kracht op
allemaal weer bedankt voor het meedenken
e de waele
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #7
Nou weet Kees nog niet wat het moet worden, en waar het voor dient. :mrgreen:
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Daar zal ik dan mee moeten leven! :denk:
 

Wesley015

  • #9
Boudewijn0318 schreef:
Kees schreef:
Wel eerst goed schoonmaken / fijn opschuren.
Schoonmaken oké. Met ontvetten, maar schuren is een no go bij pvc.
Hoor het vaker, maar als iemand het niet met me eens is, graag een link waar een pvc fabrikant schuren adviseerde voor het lijmen bij normaal pvc.
Groeten b
Een "no go" is natuurlijk overdreven!
Het probleem van pvc is dat de toplaag week moet zijn om te kunnen lijmen. Dit word behaald door de pvc verbinding met een speciaal reinigingsmiddel te ontvetten, lees: te weken.
Vaak, en zeker bij DHZ'ers, gaat het hier fout. Indien de toplaag niet week is, is de verbinding slecht. Daarom word het vaak aangeraden om de toplaag "open" te schuren om zo het zelfde effect te krijgen.

Probeer maar een keer een verbinding die niet op de juiste manier is ontvet of niet is geschuurd in tegengestelde richting te draaien. Geheid dat je hem los draait.
 

Ericcc

  • #10
Kees daar komt een licht gevoelige schakeling in voor het openen van een hek
gr e de waele
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #11
Ik zou dit verzetten met kit.
Lijmen lijkt me erg moeilijk, ik weet niet waarmee het zou gaan.
 

Tiho

  • #12
Wesley015, dan zou daar een link naar welleuk zijn. Het advies is om pvc reiniger, welke reinigt en ontvet, te gebruiken of aceton. Ook ontvetter.

Pvc werkt (te) op basis van weekmakers. Dit wordt aan banden gelegd, dus lijkt het mij zeer sterk dat dezelfde producent de weekmaker gewoon los gaat verkopen onder het mom van pvc cleaner. Weekmakers zijn namelijk niet bepaald gezond.

En door de weekmaker in de lijm hoefde je niet te schuren, hoe ze het nu doen weet ik niet, maar geen lijmproducent die nu zegt dat je moet schuren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu