Lijmen en kitten droog bewaren met silicagel, hoe lang werkzaam?

HuubvG

  • #1
Het heeft niets met de andere onderwerpen te maken, vandaar hier mijn vraag (misschien een nieuwe rubriek erbij maken, moderator?).

Ik bewaar onder andere All in One polymeerkit en 100% alleslijm, die door luchtvochtigheid uitharden, zo droog mogelijk. Hoe minder vocht ze opnemen, hoe langer ze bewaarbaar zijn. Ik gebruik hiervoor een koelbox. Die is dubbelwandig en zal niet gauw vocht doorlaten. Is goed sluitbaar. Onderin heb ik een kilo silicagel korrels gestrooid. Deze waren oranje als ze droog waren, werden groen als ze al aardig wat vocht opgenomen hadden.

Nadat ze groen waren een tijdje in de oven op 50°C gedaan en ze werden weer oranje.

Nu worden ze al een tijdje niet meer groen. Zouden ze uitgewerkt zijn en moet ik nieuwe bestellen, of zou het, na drogen in de oven, nog net zo goed werken? Ondanks dat ze niet meer groen kleuren? Nu doe ik de gelkorrels zo nu en dan nog in de oven, maar weet niet hoe zinvol dit is.

Het is wel de moeite waard, want ik gebruik veel van dit spul, maar niet zo frequent. Het is fijn als je na een half jaar zo weer verder kunt werken met een koker met kit en met de 100% alleslijm, die doorzichtig is, flexibel blijft en alles aan alles lijmt, zelfs zink. Geen PP en PE dan weer, maar daar is weer andere lijm voor.

Ik heb het niet over acrylaatkit en dergelijke, die water bevatten en niet uit mogen drogen in de flacon. Die harden door het water los te laten.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Je vraagt om specifieke chemische eigenschappen van een product. Het beste kun je daarvoor de leverancier raadplegen.

Wat de rubriek betreft: Ik denk dat we hier niet heel veel verschillende vragen over gaan krijgen, dus waar het nu staat is het prima.
 
  • Like
Waarderingen: HuubvG

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
HuubvG schreef:
Geen PP en PE dan weer, maar daar is weer andere lijm voor.
Heb je zelf goede praktijk ervaring met de een of andere lijm.
 

HuubvG

  • #4
@Wgb , Nee, daar kan ik je niet mee helpen, maar er zijn genoeg verwijzingen online te vinden, als je wilt.

Walker schreef:
Het beste kun je daarvoor de leverancier raadplegen.
Is al weer lang geleden, ik weet niet meer welke leverancier, maar wel een goed idee om antwoorden in die richting te zoeken, dankjewel.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik vraag me sowieso af hoeveel vocht er migreert door een afgesloten kitkoker. Als er via dop of achterzijde nog wat gebeurt zou je het al kunnen ondervangen door de koker in een vacuumzak te bewaren, veel eenvoudiger als je het mij vraagt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Edwinnn schreef:
Is het ook de bedoeling om vacuüm in de zak te trekken. Of het gemak dat de zak bijna luchtdicht afsluit.
 

HuubvG

  • #7
Met deze vragen ben ik ook weleens op het wetenschapsforum terechtgekomen. Vocht dringt namelijk overal in door, uitleg vindt u daar. Ook als je de dop er goed opdoet, in een vacuüm zak doet, de dampdruk wil overal gelijk zijn, net als de luchtdruk.

Vandaar mijn keuze om silicagel korrels te gaan gebruiken. Het werkt prima, alles blijft heel lang goed te openen en te gebruiken.

Ik heb een vraag gesteld aan de leverancier hoe lang de silicagel zijn werk blijft doen, dus vocht opnemen en opslaan. Of dat ze na een tijd verzadigd raken, en dat verwarmen in de oven om te drogen geen zin meer heeft (ze kunnen ook 'dood' gaan als de temp boven de 100°C komt).

Ik wacht nog op antwoord.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #8
Of het methylviolet (de stof die de verkleuring vertoont) nog werkt, lijkt me vrij eenvoudig te testen door een aantal korrels eruit te halen en vochtig te maken. Het is een organische stof die dus ook een bepaalde levensduur heeft. Het kan dus zo zijn dat de silica nog wel werkt, maar het methylviolet niet - of dat de silica zelf kapot is gegaan door oververhitting of wat dan ook.

Het blijft echter allemaal giswerk zonder een meting. De beste oplossing voor je onzekerheid is een hygrometer in de koelbox, zodat je de omstandigheden kunt monitoren.

Voor 3D-printers is een filament-droogbox een populaire toevoeging, actief met verwarming of passief met silicagel. Wellicht kun je met deze vraag dus beter terecht op een forum voor 3D-printing.
 
  • Like
Waarderingen: HuubvG

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
HuubvG schreef:
Vocht dringt namelijk overal in door. Ook als je de dop er goed opdoet, in een vacuüm zak doet, de dampdruk wil overal gelijk zijn, net als de luchtdruk.
Vocht komt niet door een dampdicht materiaal. Zoals een zak van aluminiumfolie. De sluiting is de zwakke plek, maar het lijkt me dat een goede ziplock het vocht langer tegenhoudt dan dat de lijm meegaat. Of je sealt de zak dicht, maar dan wordt ie na elk gebruik ietsje kleiner.
 
  • Like
Waarderingen: HuubvG

HuubvG

  • #10
Reacties van @Impie en @IJkenhout had ik nog niet gezien, bedankt nog.

De kleurstof kan uitgewerkt zijn en de silica nog goed. Het was zeker veel giswerk, maar ik heb weleens < 10% gemeten. Nu weer even gemeten is het nog 16%, maar ik heb die er net in gelegd, het kan nog dalen (buiten de box is het 50%). Dus de silica werkt nog. :prima:

Een zak van aluminiumfolie vind ik de gouden tip. Die ga ik zeker toepassen. Zou het helpen om die 'aluplastic' zak in de koelkast te bewaren, of zal ik de zak in de toch al droge 'silicabox' doen, en dan de silica zo nu en dan in de oven drogen?

Er is niks fijner dan een tube pakken na maanden, de dop los draaien en dat er dan gewoon zachte kit uitkomt. :super:
 
Laatst bewerkt:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
HuubvG schreef:
Er is niks fijner dan een tube pakken na maanden, de dop los draaien en dat er dan gewoon zachte kit uitkomt.
Als je het in een zak of box bewaard zit daar een hoeveelheid zuurstof en vocht in.
Mijn vermoeden is dat deze hoeveelheid genoeg zou kunnen zijn om de dop moeilijk los te krijgen.
 

HuubvG

  • #12
@Wgb , daarom lijkt me het gebruik van de silica wenselijk om bij de zak in te doen en de zak zelf ook te bewaren in de box waarin ook weer silica zit. Ook de (grip)sluiting van een zak laat damp door.

De kunststof koelbox zal als eerste damp opnemen, die in de silica gel terecht komt. De damp die in de zak aanwezig is bij het openen en gebruiken, zal door de aanwezige silica opgenomen worden. In de toch al 'droge' box komt er dus geen damp meer in de zak, ik denk dat het dan op zijn droogst zal zijn.
 

HuubvG

  • #13
Ik heb een dikke rubberen dop van een pipet afgehaald en die gebruik ik om op de tuit van de all in one kit (polymeer kit) te zetten. Na maanden blijft het redelijk, al zit er weleens een sliertje uithardende kit in de tuit. Je kunt zien dat zelfs een klein beetje damp de weg weet te vinden.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
1
4
2
3
8
3
8
8
9
4
2
11

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu