Hoe kruipruimte beter ventileren?

Pigion

  • #21
Als er zo weinig ruimte is en je die wil behouden, leg dan dik plastic folie op de grond. Aan de rand plaats je hier en daar een baksteen om de folie op zijn plaats te houden. Je voorkomt dan verdamping uit de grond. Kijk vervolgens of het vocht aan de muur minder wordt.
Je kan ook een dunne laag schuimbeton overwegen. Niet voor de isolatie, doch voor afsluiting.
Als je niet pompt, hoe hoog staat het water dan?
Pigion
 

Tim Bb

  • #22
Als ik niet pomp hangt het een beetje van de regenval af. In de zomer staat er dan soms helemaal niks, in natte perioden zo'n 10-15 cm.
 

renehi

  • #23
Dus een goed milieu waarin schimmels, zwammen en ongezonde leefmilieu kan botvieren. Dit vind ik nog wel een informatieve onafhankelijke site met info. Als het u niet om het isoleren is te doen dan zou ik eerst met bouwzijl de bodem afsluiten. Hierdoor heb je al een groot deel van de wateroppervlakte te pakken. Mocht het volgende winter toch blijken dat via de zijgevel water naar binnen komt dan kunt u alsnog de zijgevel aanpakken. Het isoleren o.i.d. van de kruipruimte bij voorkeur met een (nagenoeg) droge ondervloer doen. Dit om onderkoeling van uzelf tegen te gaan en eventuele oplopen van ziektes.
 

MvanV

  • #24
Ik zou hoe dan ook maar wat isoleren op de bodem.

Na isoleren stijgt de gemiddelde temperatuur in je kruipruimte waardoor er minder condens kan komen, en ook meer al aanwezig vocht goed kan verdampen. Bovendien dek je de grond af, waardoor er minder vocht uit de grond verdampt, en de lucht dus meer ruimte heeft voor verdamping van vocht uit de muren.
Maar sowieso ga je het er op termijn uithalen door lagere stookkosten.

Dat er veel vocht is maakt niet direct uit voor isolatie: als je op basis van EPS het doet (piepschuim/polystyreen) dan kan het er wel tegen.
 

Pigion

  • #25
Tim Bb schreef:
Als ik niet pomp hangt het een beetje van de regenval af. In de zomer staat er dan soms helemaal niks, in natte perioden zo'n 10-15 cm.
Ik kan dit niet rijmen met je eerste bericht. Of bedoel je 15 cm onder niveau zand in de kruipruimte?

Over het nut van het aanbrengen van isolatie op het zand kan je een aardige boom opzetten. De gemiddelde temperatuur van de bodem is ca. 9 C. Bij lage buitentemperaturen geeft de bodem misschien wel een positieve effect. Isoleren van de bodem brengt zeer weinig op en zeker niet indien de buitenmuren ongeïsoleerd zijn.
Pigion
 

Tim Bb

  • #26
Omdat je vroeg: als je niet pompt, hoeveel water staat er dan?

Ik pomp continu, ik heb een dompelpomp in een grote buis met gaten en filterdoek ingegraven, ca. 50 cm onder het maaiveld, welke aangesloten is op het riool. Maar voordat ik dat had gedaan of als ik de pomp uit zou zetten dan zou er zeg maar 10-15 cm water staan. Die muur aan de zijgevel is volgens mij een ongeïsoleerde spouwmuur.
 

Tim Bb

  • #27
Nou jongens, niet zo mooi; :( :( :(

Heb net een kast weggetroken van de zijmuur, één en al zwarte spikkels, schimmel dus. Het zit in het stucwerk, alhoewel ik het met een speciale schimmelverwijderaar redelijk heb weggekregen. Lijkt me toch optrekkend vocht/cappilaire werking van de muur dan? De vloer zelf is afgedekt met een dampwerende folie, daarover een ondervloer en daarover een eikenhouten vloer. Boven de plint aan de zijmuur zit ook een lijn van zwarte schimmel over de hele muur.
 

renehi

  • #28
Idd. niet mooi, in mijn oude huis ook hetzelfde gehad. Gedeeltes waar de gordijnen of kastjes stonden werden de muren nat. Ieder geval zou ik bodem leegpompen, zwarte bouwzijl over de kruipruimte doen en dan het resultaat afwachten. Het kan namelijk ook zijn dat het vocht van uw zijmuur afkomstig is...

Overigens het komt mij over dat u deze woning 'onlangs' hebt aangeschaft, mocht dat zo zijn, dan zou dit weleens een verborgen gebrek kunnen zijn. Dan zou ik verder niks gaan klussen en foto's gaan maken en daarna kunt u terecht op helpikhebeenverborgengebrekinmijnhuis.nl of bij uw rechtsbijstandsverzekeraar o.i.d. ;-)
 

Fiesiekus

  • #29
renehi schreef:
Ieder geval zou ik bodem leegpompen, zwarte bouwzijl over de kruipruimte doen en dan het resultaat afwachten. Het kan namelijk ook zijn dat het vocht van uw zijmuur afkomstig is...
Ik zie met de beste wil van de wereld niet in wat dat bouwzeil nou voor zin heeft als het vocht uit de bodem in de stenen muur omhoog trekt? Dat laatste is nu wel duidelijk als het zelfs op de muur in de kamer schimmelt.

Lijkt me toch een probleem met het waterniveau en de vochttransport door de stenen.
 

renehi

  • #30
Hmm, laatste tussenhuis waar ik de houten vloerbalken heb vervangen had geen last van optrekkend vocht door de muren van de kruipruimte en toch had ik schimmel op de zijmuren van mijn woonkamer....

Het vocht wat in de ondervloer zit, trekt naar de bovenmuren. De aansluiting muur-(dampdichte) vloer blijkt een aansluitpuntpunt waar vocht doorheen kan. Overigens heb ik aan Tim (TS) gevraagd of de zijmuur in de kruipruimte nat was, volgens mij had hij dat niet opgeschreven. (of ik moet eroverheen gelezen hebben)

Mijn opmerking gaf ik zodat optrekkende vocht, via condensatie vanuit de kruipruimtevloer wordt uitgesloten. Zoals ik al schreef in mijn vorige opmerking kan het water ook door de zijmuur heenslaan en als je aanzienlijk vocht in je kruipruimte hebt is het goed om sowieso de wateroppervlakte onder het huis af te sluiten.
 

Fiesiekus

  • #31
Hoe kan het vocht vanuit de kruipruimte condenseren op de muur in de woonkamer?
renehi schreef:
Hmm, laatste tussenhuis waar ik de houten vloerbalken heb vervangen had geen last van optrekkend vocht door de muren van de kruipruimte en toch had ik schimmel op de zijmuren van mijn woonkamer....
Volgens mij was dat dan vocht uit je warme woonkamer dat condenseerde op je koudere muur.
 

renehi

  • #32
Volgens mijn niet en de toendertijd ingeschakelde bedrijven ook niet ;-)

Het vocht zoekt zijn weg naar boven (stijgt op) kan niet door de dampdichte vloer heen, blijft op de balken hangen, waar het het koudst in de kruipruimte is. Echter een deel van het vocht zal ook door de aansluiting muur -houten vloer naar boven komen. Op de koude gedeeltes waar ook de ventilatie slecht is, zal in de woonkamer, waar dus bijv. een kast staat of een vloerplint zit de muur verschimmelen.
 

Fiesiekus

  • #33
renehi schreef:
Het vocht zoekt zijn weg naar boven (stijgt op) kan niet door de dampdichte vloer heen, blijft op de balken hangen, waar het het koudst in de kruipruimte is.
Dit is volgens mij een denkfout: de vloer(balken) zijn niet de koudste delen. Dat is de ondergrond zelf (in de zomer) of de funderingsmuren (in de winter).
 

renehi

  • #34
Dat klopt idd; ik bedoelde ook de punten van de balken waarbij de condenspunt van het aanwezig waterdamp wordt bereikt. Dus niet alle balken en niet de gehele balk word nat, zie ook mijn reactie van 12 December 2008, 01:00.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #35
Het is een heel smal gebied waar iets door dampdruk, temperatuur en luchtvochtigheid nat wordt.
Kijk bijvoorbeeld als het koud is naar je dubbelglas in de hoeken en de randen van het glas zie je een smalle strook met waterdruppels.
*wgb*
 

Geraldo2

  • #36
Door verdamping uit de bodem komt er dagelijks heel wat vocht in de ruimte, dat deels wordt afgevoerd en deels condenseert op koude oppervlakten. Als je de toevoer (lees verdamping) de pas afsnijdt, heb je de bron van het vocht weggenomen. Het aanbrengen van slechts een bodemfolie kan dat bewerkstelligen. Indien goed aangebracht, zal het blijven drijven. Veel goedkoper dan schelpen etc. ik heb reeds meer dan 100 woningen zo behandeld en het is afdoende. U moet maar eens googlen op dat woord. Het zal u de kop niet kosten...
 

Coenraad

  • #37
Kijk eerst eens of de regenafvoer buizen nog goed zijn aangesloten op de riolering
Dikwels gebeurt het dat de riolering is verzakt en dat de regenwaterafvoer niet meer in de riolering zit maar erboven of ernaast.
Dan komt het water direkt in de kruipruimte, het is een kleine moeite even opgraven en controleren.
Kontroleer ook de ventilatie roosters, ik had er in mijn huis vier zitten waarvan er maar een echt werkte, twee zaten dicht met een blokje tempex en van een zat er alleen maar het buiten roostertje.
Ik heb alles weer gerepareerd en heb nu aanmerkelijk minderlast van vocht.
Je kan de roosters bv testen door er aan de buitenkant water in te gieten, laat dan wel even iemand onder de grond kijken .

Mvgr
Coen
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu