Hoe kan ik een licht-schuine vloer egaliseren?

Starter123

  • #1
De vloer van mijn woonkamer is een klein beetje doorgezakt. Ik vind het zelf allemaal prima, het is niet erg drastisch namelijk, maar het probleem is dat in de laatste 2 meter richting de achtergevel de vloer vrij stijl 'omhoog' loopt. Ik denk dat de laatste 2 meter ongeveer een hoogteverschil kent van zo'n 15 mm, wat dus geleidelijk gaat. Het gaat om een jaren 30 plankenvloer.

Nu ligt er op de plankenvloer boardplaten van 18 mm dik. Daarbovenop komen de groen zachte platen (7mm of 9mm bij de bruine variant).

Wat ik nu eigenlijk wil is door middel van het varieren in dikte van de boardplaten in de laatste paar meter het hoogte verschil daar elimineren, zodat de parketvloer bovenop uiteindelijk nagenoeg waterpas komt te liggen. Is dit een haalbare zaak? En hoe kan ik dit dan het beste aanpakken? De 18 mm boardplaten liggen er reeds, maar kunnen makkelijk verwijderd. Is het raadzaam om de laatste paar platen weg te halen en daar strips neer te leggen van steeds iets dunner multiplex of iets dergelijks? Dan krijg ik wel een soort trappetje, maar is dat dan weer te elimineren met de groene platen?

Andere tips (ik ben een leek, zoals misschien al uit deze post blijkt) zijn uiteraard ook welkom! Wel heb ik min of meer besloten om niet de vloerbalken te gaan aanpassen, ophogen, etc., dus dat is eigenlijk geen optie meer.

Ik hoor het graag!
 

Swblom

  • #2
Op zich lijkt jouw plan prima om dit probleem op te lossen. Je hebt weliswaar iets minder demping op die plaats maar dat zal wel overkomelijk zijn.

Wat belangrijker is, is te achterhalen waarom dat hoogteverschil daar zit en of het nu stabiel is.
Het kan zijn dat er misschien wat balken verrot zijn, misschien groeit er een zwam, is de fundering verzakt, etc?
Je wil natuurlijk wel dat je vlakke vloer vlak blijft, en een eventueel serieus bouwkundig probleem kun je ook beter ontdekken voordat je de vloer nog dichter legt.

Is er geen mogelijkheid om onder de vloer te komen of een stukje van de vloer open te breken voor inspectie?
 

Starter123

  • #3
Hoi Swblom,

Bedankt voor je reactie. Ik heb de vloer wel open gehad (voor CV), er is (nu nog) makkelijk onder te komen. Het probleem is volgens mij dat de balken in de breedte van de woning allemaal rusten op een hele lange balk die over de hele lengte van de woning ligt. Die balk is iets doorgezakt, maar steunt op steunpunten (volgens mij tegels in het midden van de woning, en de fundering aan de uiteindes van de balk). De balken zijn niet rot, de kruipruimte is droog, het lijkt stabiel, maar een expert heb ik er dan weer niet bij gehad.. Wellicht is dat toch een goede optie om alsnog te doen...

Groet,
Vincent
 

Luka

  • #4
Ik sluit me volledig aan bij swblom.
Lijkt me ook gevaarlijk om niet eerst de oorzaak te gaan zoeken.
Het zal niet morgen instorten maar ik zou niet vrolijk verder gaan klussen voordat een expert ernaar heeft gekeken.
 

Swblom

  • #5
Een stapel tegels in het midden van de balk doet mij in eerste instantie denken aan een "tijdelijke" oplossing van een probleem. Het lijkt mij niet echt de standaard manier om een balk te steunen.........
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu