Hoe is dit opgebouwd?

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #1
Ik vraag mij af hoe dit soort kozijnen opgebouwd zijn. Ik heb ook geen idee hoe je dit noemt, dus waar begin ik mijn zoektocht?
mijn vraag gaat vooral over de trespaplaat en wat daar achter zit, en dan voornamelijk qua isolatie. Aan de binnenzijde is het afgedekt met een houten plaat.
D6EAFB92-D077-4CBF-B223-9DE82D5362BD.jpeg
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Aan het houten luikje boven de deur te zien is dit redelijk oud.
Zou o.a. kunnen dat er origineel glas in zat en het trespa dus niet origineel is, dan is het niet te zeggen wat erin gezet is.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #3
Niet echt slim, huis is uit 1995. Dit is geheel origineel. links zit een dubbel raam met gewoon baksteen eronder. boven en op het dakterras heb ik meer van dit soort kozijnen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
1995.. .dat is ook alweer 25 jaar geleden. De KVT'95 zag er wel iets anders uit dan wat we nu aan kozijnen produceren.

Wat je ziet is een kozijn met buitensponning, kozijnhout 67x114 voor zowel het deurkozijn als het vak ernaast. Het paneel kun je verwijderen door de glaslatten los te halen. Daarachter zal een heel dun laagje steen- of glaswol zitten, of misschien wel een paar cm. eps. Verwacht er niet (te) veel van.

NB: Wees blij dat het volkernplaat is (T... is ook maar een merk), 20 jaar daarvoor werd er een geschilderde asbestplaat in gezet.
 
  • Informatief
Waarderingen: Haemmertime

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #5
@Walker, bedankt voor je reactie, ik dacht sowieso dat T een soortnaam was en geen merknaam, leerzame ochtend. Zou het rendabel zijn die isolatie erachter te vervangen voor iets moderners? Achter de plaat van de foto zit bijvoorbeeld een radiator. En zo ja, waar mee dan?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Een plaat PIR heeft een hogere isolatiewaarde. En als het mogelijk is om een dikkere plaat te monteren is het alleen maar beter. Wanneer ga je weer schilderen? Want eea is qua werkzaamheden goed te combineren.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Walker schreef:
NB: Wees blij dat het volkernplaat is (T... is ook maar een merk), 20 jaar daarvoor werd er een geschilderde asbestplaat in gezet.
Ho ho ho. Wij hebben glasal ook een soort asbest in de kozijnen. Noem mij een materiaal wat, in ieder geval bij ons strak op het zuiden, beter kleurecht is. Dit materiaal zit er bij ons sinds 1964 en is nog spik en span. Het heeft nog steeds een nette zwarte kleur.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
Asbest was in die tijd natuurlijk ook een wondermiddel zeker vanuit brandpreventie. Toen wist men niet beter.

Er zijn ook nooit meer zo'n goede remschoenen voor auto's gemaakt als die exemplaren van asbest.

Maar goed, de longen willen ook wat natuurlijk :wink:
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #9
Ik heb me even globaal ingelezen over die pir platen. Moet ik dan een zo dik mogelijke variant nemen met 2 zijdige aluminium cachering?
de hpl plaat zal afgekit worden in het kozijn en en alles in de verf, maar hoe bevestig ik die pir plaat in het kozijn, en hoe bescherm je de onderzijde van de pir plaat? of kun je die open laten want volgens mij staat die direct in verbinding met de buitenlucht? of zie ik het verkeerd.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Waarom kit. Die platen zullen toch wel met glaslatten zijn/worden aangebracht.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #11
ja geen idee, dat waren ze al, en dat sluit net wat beter af? ziet er netter uit?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #12
Pir zet je met een paar dotten montagekit vast. Naden rondom vullen met een beetje purschuim. En idd de HPL plaat vastzetten met glaslatten en afkitten (denk om de benodigde rugvulling). Een kitvoeg moet breed genoeg zijn om de bewegingen van het uitzetten op te vangen.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #13
Ok duidelijk, dat moet goed komen. Wat ik me nog wel afvraag, sluit de hpl plaat tegen de pir aan, of moet daar nog ruimte tussen zitten, en de onderkant, blijft dat open, of moet je dat nog afwerken?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #14
Maakten ze in 1995 nog steeds van die luikjes voor ventilatie? Ik ken ze alleen van een stuk ouder, maar ik geloof het wel hoor.

PIR rondom dichtzetten met flex pur, niet met gewone pur. Gewone pur gaat schuurtjes krijgen en is dan niet luchtdicht en dampdicht meer.Met kit of gewone pur hoor je het ook nog af te tapen met alu tape.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #15
Als het goed is, is het paneel nu ook ventileren gemonteerd: Boven en onderzijde zie je een kleine kier. 1 Cm tussen paneel en pir is hier wel voldoende. Beide zijn ongevoelig voor vocht, maar vocht mag zich niet ophopen.
 

Ambidexterity

  • #16
Volkern is net zo goed een merknaam als Trespa, ik meen me te herinneren dat Volkern een merknaam is van Trespa. Het materiaal is HPL (high pressure laminate)
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #17
Ok, bedankt voor de tips, als het wat beter weer is ga ik dit eens nader inspecteren, ben benieuwd wat ik aantref. Ik hou jullie op de hoogte!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu