Hoe het beste de muren van mijn nieuwbouwhuis af te werken?

Miepz

  • #1
Beste klussers,

Wat een fijn idee dat een dergelijk forum bestaat.. Over een week of 5 wordt mijn nieuwbouwhuis opgeleverd en dat wordt het eerste nieuwbouwhuis dat ik betrek. U zult begrijpen: twijfels alom over de afwerking van een en ander. Op een al bestaande muur waar geen vocht meer in zit e.d. is het allemaal een stuk makkelijker.

Ter introductie van mijzelf: ik ben geen 'weekendklusser', zelfs geen 'seizoensklusser', gewoon iemand die altijd iedereen meehelpt met verbouwingen, verhuizingen e.d. Kortom: best een beetje handig, maar absoluut van lager niveau dan een amateur-klusser :-)

Ter introductie van mijn huis: de muren van 't casco zijn van in één keer gestort beton (in van die betonschachten). Dat betekent dat ze op zich mooi strak zijn (geen hechtingspunten), maar ook dat er heel veel kleine gaatjes inzitten. De overige binnenmuren zijn van metal stud. Op zich mooi glad en in de naden al afgewerkt met gips.

- Hoe kan ik beide type muren het beste afwerken?
Ik wil gaan voor een zo glad en strak mogelijk resultaat, zodat ik dat kan schilderen. En glasvezel vindt ik afzichtelijk... Door de bouwer is me voor de betonnen muren roodband aangeraden, maar ik heb nog nooit gestucd.

- Is werken met roodband of vergelijkbaar überhaupt te doen door een enthousiaste perfectionist zonder ervaring als ik?
Het gaat uiteindelijk 'slechts' om de zijmuren van 't huis, totaal zo'n 100m2. Is dat de moeite om zelf te proberen, of kan ik 't toch beter aan de vakman overlaten? Natuurlijk is de kick van het zelf te hebben gedaan ook wat waard :-)

- De metal stud muren zijn deels afgesmeert met gips (op de naden), hoe deze muren voor te behandelen zodat de afwerklaag van verf van gelijkmatige en mooie kleur wordt?

Hopelijk kunnen jullie mij van advies voorzien....

Alvast hartelijk dank!

Vriendelijke groet,
Misha
 

Amdusias

  • #2
Wat betreft je je beton muren , zou ik niet zelf gaan stuken, dat is gewoon vakwerk, en moet je ook aan de vakman overlaten.
Alleen dan krijg je de juiste afwerking!

Er zijn trouwens veel meer opties op dat gebied dan alleen stuken, vraag er eventueel na bij een afwerkbedrijf.

Wat betreft de gipswanden, als je deze wilt gaan verven, eerst voorbehandelen, zodat je de eerste sterkzuigende werking van de gips opheft, anders trek je de lagen er zo weer af!
 

H@ns

  • #3
Beste Miepz,
Ik heb zelf onlangs mijn badkamerplafond gestucd met goudband (gladde pleister) en ik kan je vertellen; zonder enige ervaring is dit echt heel lastig!!
Inmiddels is het resultaat wel naar tevredenheid maar ik heb het wel na moeten smeren met Fix&Finish om het echt glad en strak te krijgen, erg tijdrovend.

Het eerste waar ik mij op verkeek was de zwaarte van het werk. In mijn geval dus boven je hoofd met een zwaar spaarbord vol gips en alles op het plafond zien te smeren i.p.v. in je haar en op de vloer. Gips wacht bepaald niet met uitharden dus effe pauze houden is er niet bij!

Tweede euvel was dat er kennelijk nogal verschil is in kwaliteit gips. Wat ik te pakken had was niet echt fijn en smeerbaar. Ik hoorde later van een sucadoor dat dit mede aan de kwaliteit gips lag (ondanks een toch heel gerenomeerd merk) Het scheelt of je het uit Duitsland of België komt schijnt en de datum is ook belangrijk.

Later heb ik een wandje met geelband bezet (schuurwerk) en dit is aanzienlijk makkelijker. Door de grovere struktuur, langere verwerkingstijd en makkelijker na te schuren met een schuurbord/spons heb je veel meer controle over het resultaat. Kleine oneffenheden vallen weg in de structuur. Bij glad pleisterwerk zie je echt alles!!

Kortom stucen is een ambacht wat ervaring en vooral gevoel en spieren vereist. Leuk om te doen en te leren maar niet als je meteen de huiskamer wilt doen.
 

Miepz

  • #4
Bedankt voor jullie snelle reacties.. Ik denk dat ik inderdaad voor de betonnen muren toch maar een échte vakman ga zoeken.. Ik ben best leergierig en vind klussen erg leuk, maar ik blijf ook een vrouw (en per definitie met weinig spierballen?) dus mijn keuze is snel gemaakt. ;-)

Toch wel aardig dat de opzichter mij zo hoog inschatte hahaha..

Ik laat nog wel even weten over een maandje wat het uiteindelijk geworden is!

Dank en groet,
Misha
 

H@ns

  • #5
Miepz schreef:
Ik laat nog wel even weten over een maandje wat het uiteindelijk geworden is!
Zeker doen!
En euh.. soeplesse en lenigheid doen ook veel hè, het zijn niet alleen spierballen! Volgens mijn stucadoor waren vrouwen eigenlijk beter geschikt voor stucwerk omdat ze wat subtieler zijn in het uiteindelijke afmessen. Moet die opzichter zeker ook gedacht hebben :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu