Hoe krijg ik deze muur het beste glad? (structuurverf?)

milkyskinn

  • #1
Hallo allen,

Ik ben al een tijdje een stille volger van vele tips, en nu we aan het kijken zijn hoe het het beste aan te pakken met onze volgende verbouwing, hoop ik op wat goede tips!
Ons huis was een huurhuis, en bijna alle wanden zijn wel bewerkt met een 'structuurtje'. Iets waar ik totaal geen fan van ben, helaas. Bij ons op de overloop de typische spachelputz, waar veel over te vinden is.

Maar beneden in de hal, de keuken en de huiskamer hebben we de structuur zoals op de bijgevoegde foto's. (1 vooraanzicht, 1 van de zijkant zodat de diepte goed te zien is)

Laat ik er nu eerlijk voor uit komen dat ik al geprobeerd heb hoe het zou uitpakken om zelf zo'n wandje glad te stucen (met alabastine)- resultaat is dat ik erg lang bezig ben en zeker 3 lagen nodig had en het nog niet helemaal glad is, en door de toenemende dikte het wat uitdagend wordt met de wandcontactdozen, waar ik overigens koppig om heen heb gewerkt.

Nu heb ik gelezen dat je in sommige gevallen beter alles er gewoon af kunt schuren en dan de wanden glad te strijken. Dan rest mij de vraag, kan dat in ons geval inderdaad? Is dit ook wel structuurverf of toch anders spul?

Anders wordt het laten stucen, al is dat vrij prijzig en moet er een flinke laag op voor een echt strakke muur.
En moet de muur dan voor of na het plaatsen van een nieuwe keuken gestuct worden? Voor lijkt me een risico ivm eventuele schade en vocht, na weer lastig door de kastjes.

IMG_5956.jpg
IMG_5957.jpg
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Zoals ik het zie is het idd spachtelputz maar dan al wel een keer (of vaker geschilderd)
Om deze glad te maken zal je de muur eerst glad moeten maken van uitstekende punten, dan schoon moeten maken (borstel met een sopje en ontvetter) dan voorstrijk aanbrengen en daarna een laag aanbrengen om het glad te maken.
Die laag kan een kant en klare pasta zijn, kun je zelf aanmaken, wat je maar wil.
Een stuk gereedschap wat hierbij onontbeerlijk is is een breed spacmes (minimaal 40 cm)
De laag eerst zo dun mogelijk opbrengen met een vlakspaan en dan glad maken met het spacmes.
Wel even wat werk waar je handigheid in moet krijgen maar dan best te doen.

Nog een tip, de stopcontacten wel even verwijderen en er niet omheen werken, stel dat je later andere stopcontacten wil dan zit je met gaten in je muur die je altijd blijft zien als je het bijwerkt.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #3
Dat merk dat genoemd wordt in de vraag is bouwmarkt kwaliteit en daar zou ik ver weg van blijven.
Met een geschikt stuc(pasta) of dunpleister kan dit in één keer. (wel eerst voorstrijken)
Grote zakken kopen is een stuk goedkoper dan kant en klaar.

Inderdaad eerst uitstekende delen verwijderen. Dat kan met een oud spackmes, met grof schuurgaas of simpelweg met een baksteen over de muur gaan.

Soms is spachtelputz redelijk makkelijk af te steken.
Het wordt namelijk aangebracht op een gladde muur: eerst wordt een muur glad gestukt en daarna komt er spachtelputz op, heb je geluk dan kan je de spachtelputz van het stucwerk steken. Je houdt dan een (beschadigde) redelijk gladde wand over.

ps. meerdere video's kijken en niet alleen reclame video's maar ook vakmensen die laten zien hoe ze het doen. de reclame video's doen vaak alsof het heel makkelijk is en juist daardoor gaat het fout.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
Op de foto's is geen spachtelputz te zien, maar granol. Beide zijn overigens sierpleisters en als het goed is aangebracht is het moeilijk te verwijderen. In ieder geval niet zonder schade aan de muur.

Dit kun je alleen glad maken door de wanden glad te pleisteren. Als het echt strak moet zijn, is dat eigenlijk een klus voor de stukadoor.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu