Hoe het best cement kleuren met pigment ?

Chesini

  • #1
Hoe het best cement kleuren met pigment en hoe het best vooraf een proefstaal aanmaken ?

Ik denk aan volgende:
a) eerst het zand droog kleuren en dat gekleurde zand vervolgens gebruiken bij de aanmaak
b) of eerst cement droog kleuren en dit gekleurde cement vervolgens gebruiken bij de aanmaak
c) of het pigment rechtstreeks toevoegen bij de aanmaak
d) of nog anders

Ik vermoed dat de pigmenten zo sterk zijn dat een beperkt proefstaal niet zo eenvoudig aan te maken is gezien minuscule hoeveelheden pigment oa moeilijk af te wegen zijn. Het risico bestaat dat het proefstaal niet overeenstemt met de uitvoering zelf omdat oa de verhoudingen van het proefstaal verschillen v/d verhoudingen van de uitvoering.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het enige wat ik kwijt wil. Maak meer dan je nodig hebt. Zorg dat je zeker niet te kort komt. Moet je opnieuw een mix maken zal het heel erg moeilijk worden precies de zelfde kleur te krijgen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Er is ook gekleurde cement te koop.
Op het produktblad van de fabrikant zou moeten staan wanneer je dit pigment toevoegd bij het mengsel. En idd voldoende aanmaken bij zelf op kleur maken, 2x dezelfde kleur is zeer moeilijk.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Het staat inderdaad op de verpakking. Bij die van mij moet het aan de droge stoffen toegevoegd worden.

Als je exact alles afweegt (ook voor de test) komt er ongeveer dezelfde kleur uit.

Waar is het voor?
 

Chesini

  • #5
Het is voor het opvullen buiten van arduinen terrastegels die owv koolstofaders uitgebrokkeld zijn. De bedoeling is opvullen met een cementgebaseerde specie van de juiste kleur (obv pigmenten).

Arduin herstellen kan blijkbaar met harsen, voor buitentoepassingen is dit echter niet evident owv de vorstgevoeligheid van deze harsen. Dus beter opvullen obv cement (en additieven) met een goede/juiste tint.

Een drastische oplossing is de aangetaste tegels of het ganse terras vervangen. Deze oplossing is uiteraard duur en staat ook haaks op de zogenaamde duurzaamheid van arduin (helemaal niet duurzaam als de steengroeve de slechte exemplaren er niet uitsorteert vóór levering aan klanten).
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Opvullen met cement is ook zeer vorst gevoelig, en zal ook niet lang houden in kleine ondiepe scheuren.
Beter die tegels te vervangen.

Natuursteen is en blijft een natuur product, waar dit soort dingen kunnen voorkomen.
De groeve hiervan de schuld geven is niet terecht.
Andersom, had u het product eerst moeten controleren, voor de verwerking ervan.
 

Chesini

  • #7
Klopt, je moet als eigenaar / bouwheer blijkbaar alles zelf nog eens dubbel controleren. Feit is dat je precies daarvoor op vakmannen en hun competentie en hun beroepsfierheid beroep doet en ook dat je zelf niet altijd over de nodige materiaalkennis beschikt aub/svp.

Ik ben er dus niet mee akkoord: een goede vakman doet zijn werk inclusief materiaalkeuring goed, dat maakt deel uit van zijn taak. En het maakt ook deel uit van de taak van de fabricant/groothandel om tegels van mindere kwaliteit er vooraf uit te sorteren. En zelfs als je dat niet doet, dan moet je de bouwheer daar explciet op wijzen dat hij het zelf allemaal moet doen. Een beetje transparantie kan geen kwaad.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu