Hoe bescherm ik steigerhouten meubel in de douche

patrick steeg

  • #1
WhatsApp Image 2021-12-13 at 14.26.53.jpeg

Ik heb een steigerhouten meubel gemaakt. Hij is nog helemaal blank (en geschuurd). Ik wil hem nu goed beschermen maar weet niet goed wat het beste resultaat geeft. Ik wil hem in een grijstint lakken waarbij de houtnerf nog goed zichtbaar is. Liefst geen hoogglans maar zo mat mogelijk beschermd. Het gaat erom dat het nat wordt en dat hij daartegen beschermd is. Ik dacht lakken en dan epoxy afwerken maar dat is vaak glanzend. Kortom graag jullie idee ;-)
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Echt steigerhout wordt ook niet behandeld, en licht altijd in weer en wind buiten op de steiger.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #3
Beitsen in de kleur die je wilt hebben, en vervolgens met een PU-lak eroverheen. Die zijn er ook in matte versies, en bieden eenzelfde soort bescherming als epoxy maar dan zonder de rotzooi.

Een alternatieve afwerking waar ik zelf meer ervaring mee heb is hardwaxolie; dat vereist wel wat meer onderhoud en is misschien niet 100% geschikt voor een badkamer. Daarmee houd je de natuurlijke matte uitstraling en het gevoel van het hout in plaats van dat je zo'n plastic-achtige toplaag krijgt. Je wrijft het er gewoon in met een doekje, en eens in de zoveel tijd maak je het even schoon (zonder harde chemicaliën natuurlijk) en doe je er een dun laagje was (niet per se hardwaxolie) overheen.

Mijn zelfgemaakte acacia koffietafel staat zo al anderhalf jaar zonder enige kringen of verwering, ondanks dat er dagelijks aan gegeten en gedronken wordt (zonder viltjes). Datzelfde geldt voor de snijplank die over mijn wasbak ligt en dus veel water te zien krijgt.
 
  • Like
Waarderingen: patrick steeg

Handig2

  • #4
Je kan het behandelen met "white wash" verf en daarna aflakken met Glitsa zijdeglans. Het is wel zo dat Glitsa lange tijd nodig heeft om te drogen c.q. uitharden.
 

patrick steeg

  • #5
Dank voor de tips, ik heb het uiteindelijk met beits op kleur geverfd en afgelakt met PU lak mat 2x . Een prachtig resultaat. Als er water op komt blijft het liggen als druppels en zo droog te maken.
PXL_20211218_200349835.jpg
PXL_20211218_175557411.jpg
 
  • Like
Waarderingen: Walker

Haplo

  • #6
Stopcontact hoort 60cm van de waterbron te zitten.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Zones gelden inderdaad alleen vanaf de douche(bak) en bad, niet de wastafelkraan.

@patrick steeg Zit de douche achter dat gordijn? Wordt de vloer dan nat? Dan zou ik het meubel niet zomaar op de grond zetten i.v.m. optrekkend vocht. Een paar kleine pootjes (niet van hout) voorkomt een hoop ellende.
 

patrick steeg

  • #9
Dank voor de aanvullende opmerkingen. Aardlek is conform jullie advies . De douche zit in de tegenover liggende hoek dus geen water bij of onder de wastafel. Heb hem trouwens op een verhoging van kunststof en ook bij evt toch water deels een kitrandje en uitstroom mogelijkheid ️
 

Haplo

  • #10
Google eens op zone 2 badkamer. Dan kom je wel de wastafel tegen. Wil mijn gelijk niet halen, maar ik plaats ze niet binnen 60cm.
Een lampje achter spiegel zit zeker 60cm van de kraan af, en aansluiting beschermd achter spiegel. Hetzelfde geldt voor de spiegelkast.
 
  • Like
Waarderingen: patrick steeg

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu