HF afkoppelen in een TL armateur.

Ambidexterity

  • #1
Bij mijn moeder hangt in de garage een TL armatuur, een goeie, maar de TL buizen zijn stuk.
Mooi moment om er 2 nieuwe EM LED buizen in te gooien, dus ik wil de HF voeding/blok of hoe dat heet afkoppelen en de lampen direct voeden.
Klaarblijkelijk ben ik niet zo goed van het lezen van schema's en vraag ik maar liever voor de zekerheid om raad.

Klop het als ik de draden 5, 9 en 11 afkoppelt en deze aansluiten aan de fase draad en de draden 6, 10 en 12 aan de nul draad dat het dan werkt?

TL-bak.jpg
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Wat je eigenlijk wilt, is zoiets en dan twee keer:
1643747484691.png


Maar ik zit te puzzelen met die twee doorverbindingen rechts. Kun je die verwijderen? Ik denk dat het anders niet lukt om de leiding tussen de twee lamppoten te leggen (zwarte draad in de tekening).
 
  • Like
Waarderingen: Ambidexterity en XanderH

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
De meeste van deze tubes hebben aan één zijde een pin waar L en een pin waar N op wordt verwacht, en aan de andere zijde een doorverbindingsbrug.

Als je het aansluit volgens het schema van @Tom345 gaat dat prima werken ongeacht hoe je de buis erin steekt. Fase of nul komt direct op een pin, de andere pool komt via de doorverbindingsbrug in de buis en het stuk zwarte draad op de andere pin.

Er zijn ook leveranciers die dit aanraden:
elektronische-ballast-verwijderen.png

En dat gaat ook werken maar je moet dan heel goed opletten op welke manier je de buis erin steekt. Op 1 manier gaat het goed, maar op de andere manier steek je de doorverbindingsbrug tussen L en N en maak je dus volle kortsluiting.

Hoe je het in de TS omschrijft is fout, dan zet je aan beide kanten fase en nul en zul je dus ook kortsluiting krijgen.

De bedrading aanpassen zodat het volgens het schema van @Tom345 is, is de beste oplossing maar daarvoor moet je wat dieper in het armatuur zijn.

Aansluiten volgens het schema in mijn post is simpel: Fase op 11, Nul op 12 en de rest heb je niet meer nodig. Maar daar ben ik persoonlijk dus absoluut geen fan van.
 
  • Like
Waarderingen: Ambidexterity

Ambidexterity

  • #4
Oja, die HF voeding/blok zoals ik dat omschreef is een VSA (voorschakel automaat), ik kwam er even niet op tijdens het schrijven van mijn vorige bericht.
Wat ik ook niet had vermeld bedenk ik me nu, de schema die heb ik overgetekend en die staat op de VSA en geeft aan hoe je de VSA aansluit.

In ieder geval is de tekening van @Tom345 erg duidelijk en zo ga ik het aansluiten.
Bedankt voor deze verhelderde schets, ik zie het licht weer :mrgreen:

@XanderH, bedankt voor je extra uitleg.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu