Afkoppelen elektrische afzuiging

Robin1983

  • #1
Hallo,

Ik lees dit forum vaak voor allerhande klussen maar hiervoor toch een account aangemaakt. Ik ben namelijk niet goed met elektra :)

We hebben in onze woning (waar we net wonen) een elektrische afzuiging in het toilet beneden. Aangezien ik de dakuitvoer wil laten verplaatsen en een ventilatiebox op zolder laat installeren, kan deze komen te vervallen.

Nu komt de voeding van de elektrische afzuiging van zolder... een bruine en blauwe draad gewoon los door de afvoerbuis naar de ventilator beneden. Ik ben geen elektricien maar dit lijkt me al niet verstandig omdat dezelfde afvoerbuis ook naar de badkamer loopt.

De ventilator beneden is echter ook lichtgeschakeld en ik kan de schakeldraad niet vinden. Komt deze doorgaans vanuit de plafondlamp in de wc of kan deze ook rechtstreeks vanuit de lichtschakelaar komen?

Kun je zo'n schakeldraad aan beide kanten (ventilator - bron) loshalen en gewoon laten want ik he niet zo'n behoefte om alles open te breken voor 1 draad.

Alvast bedankt
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
De schakeldraad kan vanaf de centraaldoos bij lamp komen, maar ook vanaf de schakelaar. Gewoon controleren. En de draad in zijn geheel verwijderen, net als de draden door de buis welke hobbybob ooit aangelegd heeft.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu