Hemelwaterafvoer put continu verstopt

Anne-Marie230

  • #1
Ik zit met een vies probleem. De put in mijn achtertuin, die het hemelwater opvangt en is aangesloten op het riool, raakt continu verstopt. In onderstaand plaatje heb ik door middel van een zij-aanzicht de situatie proberen te schetsen. Het betreft een benedenwoning met souterrain waarvan het riool door het souterrain loopt. Het souterrain zit hierbij 1,5 meter onder de grond. Boven de benedenwoning zitten nog 3 appartementen.

Screenshot 2021-07-12 at 11.42.59.png


Ongeveer 1,5 tot 2 meter van de afvoerput staat een wasmachine die door middel van een sanibroyeur is aangesloten op het riool. De sanibroyeur pompt het water van de wasmachine omhoog het riool in. Het riool ligt hoger dan de afvoer van de wasmachine.

Vervolgens komt wat verderop in het souterrain op het riool ook het afvalwater van de 4 bovengelegen appartementen uit.

De put in de tuin raakt telkens verstopt. Een rioolontstopper is al 2 keer aan de slag gegaan en ziet dat er erg veel vet in de put uitkomt. Dit koekt vervolgens aan en stroomt niet meer weg het riool in. Nu zijn er op de regenwaterafvoer 2 keukens van bovengelegen appartementen aangesloten. Beide appartementen geven aan nooit vet weg te spoelen, echter doet de situatie in de put anders vermoeden. Ik wil hen dan ook vragen hun keukenafvoer te verleggen en rechtstreeks op het riool aan te sluiten binnenshuis ipv via de regenwaterafvoer.

Toch vraag ik me af of er niet meer aan de hand kan zijn. De problemen zijn namelijk begonnen toen deze nieuwe put geplaatst is 4 jaar geleden. Daarvoor was er nooit wat aan de hand en waren de keukens ook al op de regenafvoer aangesloten. Ik vraag me af of er geen troep vanuit het riool de afvoerput inloopt, onder de stankafsluiter door. Wellicht als de wasmachine het water omhoog pompt en er daarmee vrij vlot veel water in het riool komt. Of wellicht als er vanuit mijn of vanuit andere appartementen ineens veel water in het riool komt. Waardoor het afvalwater niet meer naar de straatzijde stroomt maar richting de put.

Wat denken jullie dat hier aan de hand kan zijn?

Screenshot 2021-07-12 at 11.42.59.png
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ligt het riool straatzijde goed op afschot. Ik mis de standleiding dat is een verticale buis van het riool straatzijde naar tot boven en ook door het dak.
Enig idee waarom er een put is gemaakt. Als het riool goed werkt is deze overbodig.
Ik vind dat stankafsluiter de snelheid van het regenwater remt als de regenwaterafvoer door een hoosbui flink wordt belast en zodoende de boel goed zou kunnen doorspoelen. Regenwater moet je niet opvangen tenzij het om duizende liters gaat.
 
  • Like
Waarderingen: Anne-Marie230

Anne-Marie230

  • #3
De standleiding is de grijze buis die vanuit het blauwe blok (afvalwaterafvoer 4 appartementen) naar beneden loopt en aangesloten is op het riool. Deze buis zit ongeveer in het midden van de woning, tussen de achterzijde (put) en de voorzijde (riool gemeente) in.

Er was eerder ook een put maar een stuk kleiner. Waarom deze zo groot is gemaakt is mij ook onduidelijk. Er komen 2 regenpijpen op uit van in totaal 8 woningen. Wat ik juist niet begrijp is waarom die put nog zelfs een lagere ruimte heeft dan het riool. Hierdoor kan er naar mijn idee water vanuit het riool terug die put inlopen onder de stankafsluiter door.

Ik zal kijken of e.e.a. op afschot ligt, dit was voorheen geen probleem en daar is eigenlijk niks in veranderd. Het enige dat is veranderd bij de verbouwing is het toevoegen van die put en het aansluiten van 2 sanibroyeurs op het riool.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Je vermeld niet dat de standleiding tot door het dak naar buiten het gebouw is aangebracht.
Hoe zijn de sanibroyeurs op het riool aangesloten. Ik neem aan dat de buizen aan de bovenkant van de rioolbuis zijn aangebracht.
De regenwater afvoer buizen met de juiste bochten op het riool aansluiten. Hoosbuien houden het riool gratis voor jullie schoon.
 

Anne-Marie230

  • #5
Waar de standleiding begint boven het dak weet ik helaas niet. Deze loopt binnen door het huis, ongeveer in het midden.

De sanibroyeurs zijn inderdaad met buizen aan de bovenkant van het riool aangesloten.

Helaas houden hoosbuien het riool op dit moment niet voor ons schoon, maar loopt het continu vast met vet....
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Oplossing voor het afvalwater van de 4 appartementen boven je: Zorg dat deze een eigen aansluiting op de gemeentelijke riolering krijgen. En plaats een terugslagklep in je eigen riool.

Keukens horen niet via een HWA hun afvalwater te lozen. De put maakt het erger: Vuil wordt niet weggespoeld, maar heeft nu de tijd om te bezinken.
 

Anne-Marie230

  • #7
Ja dat gaan we inderdaad nu doen. De bovenbewoners gaan hun keukens direct op het riool aansluiten.

Het enige wat ik me afvraag is of het probleem daar 100% mee geholpen gaat zijn. Aangezien dit eerder ook al de situatie was en voordat de nieuwe put geinstalleerd was niet eerder voor problemen heeft gezorgd.

Terugslagklep laten platsen is een goeie. Ik gok dat er nu alleen die stankafsluiter tussen zit, maar dat weet ik niet zeker. Het onderzoeken waard.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Kan je er niet achter komen waarom die put is aangebracht.
Merk op dat riolen door de gemeente niet optimaal worden onderhouden en bij een stevige bui lopen deze vol en komt het water in de straat te staan.
Zou ook onderzoeken of je voor de woning een overstort kan creeeren.
Hoe groot of welke inhoud heeft die put en kan het regenwater bij een stevige bui daar ook overlopen?
 

Anne-Marie230

  • #9
De put is vervangen ivm een grootschalige verbouwing van de woning. Hierin is het riool ook aangepast van steen naar kunststof (het betrof nog het oude originele riool). Daarbij is dus ook de oude put vervangen door deze nieuwe.

De inhoud van de put is behoorlijk groot. Probleem is niet het opvangen van regenwater, maar dat er veel vet in terecht komt wat dichtslibt.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #10
De put doet juist wat je niet wilt: Bezinken van afvalresten.
 
  • Like
Waarderingen: Anne-Marie230

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #11
Maar daar was een put altijd wel voor zodat je met een putjesschep alle zooi er uit kon vissen en dit niet in het riool terecht komt. Bij mijn ouders heel wat keren dat stink ding leeg geschept. :?

Zelf heb ik ook een grote put tussen HWA en het openbare riool maar bij mij is de onderkant van de put open zodat er eerst zo'n 1500L water in moet staan voordat het overloopt naar het riool. Regent het dus niet hard genoeg dan zakt alles gewoon de grond in en gaat er niets naar het riool.
 
  • Like
Waarderingen: Anne-Marie230

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #12
Die put is prima, tenminste als je ervan uitgaat dat er enkel regenwater in stroomt. De put werkt dan tevens als stankafsluiter en dan is het een voordeel dat deze wat groter is aangelegd. Nu er ook afvalwater uit keukens in de put terecht komt, gaat de put echter werken als vetafscheider door het stankslot wat erin gemaakt is.

De oude put was waarschijnlijk kleiner of had geen stankslot. Daardoor trad het probleem niet of minder op. Het afkoppelen van de keukens is de beste oplossing. Andere oplossing zouhet verwijderen van de stankafsluiter kunnen zijn, maar dan moet je de put goed afdichten. Bijkomend effect zou dan ook kunnen zijn dat de dakgoten gaan stinken.
 
  • Like
Waarderingen: Anne-Marie230

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #13
put er uit halen en de leiding rechtstreeks door laten lopen.
als de put ook regenwater uit de tuin moet afvoeren hier een apparte put voor plaatsen.
neem wel een ontstoppingsstuk op zodat je de leidng vanuit de tuin kunt ontstoppen als dit nodig is.
 
  • Like
Waarderingen: Walker

Anne-Marie230

  • #14
Wat bedoel je met 'regenwater uit de tuin' @Boertje125 ?

Op de put komen nu alleen de hemelwaterafvoeren van 8 appartementen uit. In de tuin bevinden zich geen verdere leidingen oid.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #15
Ik vind dit een amateuristische oplossing.
Nogmaals kan de put bij een hevige bui overlopen de tuin in.
Voor de specialist zitten er in er in een sanibroyeur terugslag kleppen.
3 verdiepingen hoog kan best wat waterdruk maken.
Ik vraag me af wat er gebeurd als het riool vol water komt te staan.
 

Anne-Marie230

  • #16
Wat stel jij voor @Wgb ?

De sanibroyeurs hebben idd terugslagkleppen zodat er niks terug de sanibroyeurs in loopt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #17
De aanhouder wint. Kan de put overlopen?
 

Anne-Marie230

  • #18
Ja en dat doet hij ook op het moment dat er veel vet is vastgeslibt in de put. Zie hierbij een foto ter illustratie.

Screenshot 2021-07-14 at 12.05.22.png
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #19
Ja dit wordt een kwestie de buren even jouw bericht laten lezen en een beetje opvoeden of ze alstublieft rekening met de situatie willen houden. De Vereniging van Eigenaren is daar een goed instrument voor.
 

Anne-Marie230

  • #20
Dat doen we. Het is een kleine VVE dus we staan in nauw contact met elkaar. De andere bewoners gaan nu hun keukens direct op het riool aansluiten ipv op de hemelwater afvoer. Ik vraag me af of ik daarnaast nog iets met die put moet doen. Er zijn een aantal tips gegeven. Die ga ik verder onderzoeken nadat e.e.a. is omgehangen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu