Hellend dak beplaten

Sepp

  • #1
Nu ik mijn dak helemaal heb geisoleerd en dampdicht heb gemaakt sta ik ervoor om het houten regelwerk te plaatsen.

De gordingen lopen horizontaal, en de regels komen vertikaal in 30cm afstand er over heen te zitten.

Nu is het zo dat ik alles het liefst zelf doe, en dan ook nog alleen. Afwerking door naden en schroefgaten te vullen, maar het liefst zonder te stucen, en in plaats daarvoor alleen te verven.

Ik hoor dat je stuc/gips platen eigenlijk haaks op de regels moet plaatsen (zodat zich een paddenstoel achtige verdikking van voegmiddel tussen de platen kan vormen, wat scheurvorming tegen gaat), maar dit is in mijn geval niet wenselijk/mogelijk.

Nu dacht ik dat gipsvezelplaten een geschiktere oplossing zijn voor mijn doel (kleine platen van het F merk 1200x600x10mm), omdat deze middel een voeglijm methode aan elkaar
te plaatsen zijn. Ook wil ik later dingen aan het plafond ophangen zoals bvbld speakers.

Het dak heeft veel hoeken een balkaansluitingen, waardoor ik dus heel erg tegen stucen op zie, en het probeer te vermijden.

Het licht komt van plafondspots, en er zijn dakramen aanwezig, dus strijklicht zal niet echt een probleem vormen.

Is dit verstandig of hebben jullie een beter voorstel? Ik probeer middels informatie hier uit te zoeken welke platen te kiezen en te bestellen
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Ik zou eea gewoon (laten) stucen, of desnoods de spacspuiter langs laten komen.
 

Sepp

  • #3
Maar dan zouden dus gewone gips of stucplaten voldoen neem ik aan?
Deze platen kan ik niet haaks op de regels plaatsen. Is dit een probleem vooral in verband met scheurvorming?
 

Robert0v

  • #4
Alleen stucplaten moeten haaks op de regels. Gipsplaten kun je ook gewoon evenwijdig laten lopen aan de regels.
 

Eelke

  • #5
Stucgaas over de naden kan al veel scheurvorming voorkomen.
 

Sepp

  • #6
ik heb nog steed geen keuze gemaakt, omdat ik nog de regels aan het plaatsen ben. Der regels zijn 75x50mm en dus vrij sterk/stijf. Ik snap nog steeds niet waarom stucplaten haaks op de regels zouden moeten lopen, en gipsplaten evenwijdig. wat zou de reden hiervoor kunnen zijn?

Haaks kan in mijn geval niet, maar ik zou toch wel graag stucplaten willen gebruiken ipv gipsvezelplaten (F...), omdat het lichter en ook goedkoper is. Ik snap wel dat de kopse kanten van de platen ondersteund moeten worden.
 

Robert0v

  • #7
Haakse verwerking verkleint de kans op scheurvorming in het stucwerk. Gipsplaten worden over het algemeen niet gestuct (anders gebruik je stucplaten).
 

Sepp

  • #8
Beste Robert, ik snap wat je zegt, maar begrijp niet waarom dit mbt scheurvorming een verschil zou maken. Scheurvorming heeft toch meer te maken met verzakken van de platen en beweging van het regelwerk.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #9
Als je meerdere lagen (stroken materiaal) kruiselings over elkaar plaatst wordt het geheel stijver dan wanneer je lagen evenwijdig aan elkaar plaatst.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu