Headset connector (plug) solderen

BertPleizier

 • #1
Ik heb een nieuwe headset met daaraan een verkeerde plug voor de zender die ik gebruik.

De connector kan vervangen worden voor 1 van het juiste type. Er moet een mini-XLR plug (ook wel TA3F connector) aan. Deze zijn los te koop en moeten aan de kabel gesoldeerd worden.

Nu wil de importeur van het merk dit doen voor 50 euro. Ik vroeg me alleen af of dit ook een doe het zelf klusje is? Is het een kwestie van oude er af knippen, draadjes strippen en vastsolderen aan de nieuwe connector?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Techno tim

  • #2
  Het solderen van elektronica is natuurlijk anders als het solderen van loodgieters werk.
  Maar met het juiste gereedschap en soldeer zal dit door een handig iemand uitgevoerd kunnen worden.
  Vraag me wel af wat voor een stekker er voor 50 euro aan zit.
   

  BertPleizier

  • #3
  Dat is precies waarom ik wil weten of het zelf te doen is.

  Laten we zeggen dat de plug (stekker) 10 euro kost. Dan blijven er 40 euro over: kwartiertje werk voor iemand die weet waar hij mee bezig is): zeg 15 euro, de boel afkrimpen (tegen vocht want de headset wordt voor groepsfitness gebruikt): 5 euro. Hou ik onderaan de streep nog 20 euro over. Dat is bijna de helft aan pure winst.

  Hoewel het solderen van 3 draadjes niet te vergelijken is met het solderen van de waterleiding, zijn de spullen die je gebruikt toch wel hetzelfde: soldeerbout, soldeervloeistof en tin.

  Zodra de drie draadjes aan de plug gesoldeerd zijn (strippen is wel even lastig, de kabel met 3 draadjes erin is maar 2 mm dik), schroef je het dopje achter op de plug weer vast en ben je klaar. Daarna even een krimpkousje (vooraf over de draad schuiven!) over de draad en plug en even verwarmen. Of denk ik nu te makkelijk?
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Moet te doen zijn. 3,5mm plug mono stereo
  Alleen die vloeistof dat zou ik niet doen :wink: en je soldeerbout moet niet te veel vermogen hebben. Daarmee zorg je als je niet snel genoeg soldeert te veel warmte in die plug kan krijgen.
   

  BertPleizier

  • #5
  Desnoods vraag ik het aan iemand die vaker electronica soldeert.
   

  System7

  • #6
  Voor die €50,- krijg je er waarschijnlijk ook wel een vorm van "garantie" bij d.w.z. als e.e.a. niet werkt kun je misschien wel verhaal halen bij de importeur. Maar als je daar geen prijs op stelt kun je voor veel minder geld inderdaad zelf een andere connector erop (laten) zetten, en dan heb je ook nog meer invloed op hoe e.e.a. wordt gedaan, vooral omdat je aanvullende eisen hebt omdat het geheel zweetdicht ;-) gemaakt moet worden.
   

  BertPleizier

  • #7
  Ik ben toch benieuwd geworden hoe de connector nu precies aan het kabeltje zit. Van buiten zag het er uit alsof het gesmolten / gegoten is door de fabrikant. Dit kan verklaren waarom alleen de importeur de connector zou kunnen vervangen.

  Het vervangen van de connector was volgens de importeur beslist geen doe-het-zelf-klusje: zij doen het precies volgens de norm van de fabrikant. Na wat beter te hebben gekeken zag ik wat deze norm precies inhoud: krimpkous! Om het kabeltje zit krimpkous en deze loopt door over de connector. De krimpkous heb ik teruggeslagen van de connector naar het kabeltje. En wat er toen tevoorschijn kwam was gewoon een connector die op Ebay 2 euro kost.

  Deze headset is met elk type connector te bestellen bij de fabrikant (dus met 3-polige aansluiting, met 4-polige aansluiting en van verschillende merken, enz.). Nadien is de stekker om te wisselen, mocht je van geluidssysteem veranderen. Wisselen is dus mogelijk.

  In het kabeltje zitten 4 hele dunne draadjes: rood, blauw, geel en grijs. De huidige connector heeft 4 pinnetjes:
  1 = geel + grijs
  2= rood
  3 + 4 = blauw

  Ik heb nu een mini-xlr-plug (TA3F) besteld. Deze heb ik nodig. Deze connector heeft 3 pinnetjes. Weet iemand bij welk nummer welke kleur moet komen?

  Denk dat dit klusje voor nog geen 15 euro gedaan kan worden (inclusief krimpkous). Dan houd ik toch mooi 60 euro in mijn zak (50 euro vervangen stekker + 25 euro voor het opsturen en terugsturen van de headset).
   

  Techno tim

  • #8
  Is al eerder vermeld het soldeer is anders als wat je voor loodgieterswerk gebruikt. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar informeer maar eens bij de elektronica handel of misschien bij diegene waar je het stekkertje haalt.
  De kwaliteit is afhankelijk van meerdere factoren, wat verwacht je er van,de prijs van de kabel enz enz. Er zijn kabeltjes die kosten 2000 euro en er zijn kabeltjes die kosten 2 euro zo is dat natuurlijk ook met de rest.
  Maar gezien gebruik denk ik dat je dit goed zelf kunt doen.
   

  DSR9500

  • #9
  Kijk eens om je heen in de buurt.

  zoek een zendamateur (te herkennen aan een antennemast in de tuin ;-))

  De meeste zijn echte knutselaars en kunnen je vast wel helpen.
   

  BertPleizier

  • #10
  Daar ken ik er wel een paar van. Die hebben inderdaad vaak metershoge antennes naast het huis staan.
   

  Techno tim

  • #11
  Slimme jongen die Dsr9500
   

  DSR9500

  • #12
  En Bert staat wie weet hier zo wel aan de deur :shock:

  Allemaal goed weekend gewenst :cool:
   

  BertPleizier

  • #13
  Dit forum barst van de goede tips! En voor een flesje wijn is een gemiddelde zendamateur wel bereid om 4 draadjes te solderen denk ik.
   

  BertPleizier

  • #14
  Na wat heen en weer mailen naar importeurs (diverse landen) en de 2 fabrikanten (headset en zender) het antwoord eindelijk gekregen. Alle informatie is denk ik afgeschermd om mensen het maar niet zelf te laten doen.

  Op de site van de fabrikant van de headset zag ik ineens ergens een pdfje staan met technische informatie. En onderaan stond het type kabel met beschrijving van de 4 draden. Op de mail kreeg ik alleen maar het antwoord "neem contact op met de importeur, zij kunnen u verder helpen".

  Daarna gemaild naar de fabrikant van de zender en die waren maar wat blij denk ik dat we hun apparatuur gebruikte. Ik kreeg binnen 30 minuten antwoord op de pinbezetting.

  Nu even wachten op de bestelde stekker en dan solderen.
   

  BertPleizier

  • #15
  Stekker is binnen. Even de 3 koperen pinnetjes voorzien van een druppeltje soldeertin. Daarna tin weer verwarmen en het gestripte draadje erin stoppen. Af laten koelen en klaar.
   

  System7

  • #16
  Dat is dé manier om zgn. koude lassen te krijgen :D Met een hogere overgangsweerstand en op termijn losse contacten, gekraak, etc. Bij de 1e keer verhitten stook je namelijk je vloeimiddel op (dat zit in de kern van je soldeertin). Ik weet dat hele volksstammen zo solderen maar zo hoort het dus eigenlijk niet.

  Beter is (met een hulpje in de vorm van een persoon met vaste hand of met een klem o.i.d.) de draad afgestript in het pinnetje te stoppen waarbij je 1 of 2 mm koper uit laat steken. Verhit het pinnetje en de draad tegelijk (zo dicht mogelijk bij de draad) en duw het tin tegen het draadje. Nu moet dit tin in één keer over de draad en in het pinnetje glijden (dankzij het vloeimiddel). Haal de bout weg en zorg dat je het geheel niet beweegt tot e.e.a. is afgekoeld (het tin wordt dan dof). Beweeg je de draad toch dan krijg je weer een koude las met mogelijk bovenvermelde problemen.
   

  BertPleizier

  • #17
  System7 schreef:
  Bij de 1e keer verhitten stook je namelijk je vloeimiddel op (dat zit in de kern van je soldeertin).
  Uhh... Ik heb het gewoon met normale tin en vloeimiddel gedaan: eerst een klein druppelte vleoimiddel op het contactplaatje, dan warm stoken en een druppel tin erop laten smelten. Vervolgens het contactplaatje opnieuw verhitten en als de tin weer vloeibaar is het draadje erin en weer af laten koelen.
   

  BertPleizier

  • #19
  Geen probleem: ik heb voor 1 euro 82 twee connectortjes besteld, dus dan ga ik met de andere connector een tweede poging wagen met andere tin.
   

  BertPleizier

  • #20
  Ik heb de andere tin net gehaald (met harskern). Op de verpakking staat: "Bedrading (het gestripte deel dus) altijd eerst vertinnen".

  Moet dat dan met de electronica tin of met de andere, of maakt het niet uit waarmee je dat doet?
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu