3,5mm plug mono stereo

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #1
Ik heb nog een oude wereldontvanger doet het prima. Ik had wel het idee dat een stereoplug af en toe slecht contact maakte.
Misschien zou een monostekker beter kontakt maken. Ik soldeer er een mono aan.
Vroeger kreeg je bij stereo 3 draden voor links, rechts en massa.
Nu krijg ik er 4 en ik moet ze aansluiten als bijgevoegde foto anders heb ik geen geluid in beide speakertjes. Ra Ra
Dit kan geen kwaad als ik het goed aansluit trekonderbreking enz.
Wat mij ook opvalt dat er ook geen bescherming meer zit rond de koperdraadjes. :shock:
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Dit zijn lakdraden, elke draad in een ader is afzonderlijk geïsoleerd met een lak.Verder heb je op een luidspreker altijd een + en een -, de massa's worden soms samengenomen waardoor je dan 3 draden overhoud.
In deze zitten ze elk in een eigen mantel.

Lakdraad is enorm moeilijk solderen, de lak gaat er moeilijk af, mogelijk heb je een slechte soldering gehad die bij het solderen van de 2e draad zich heeft hersteld.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Met andere woorden er zit hier geen massa meer aan dus alleen twee keer een plus-en min.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Massa is een referentie punt, meestal de - .
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
De 2 koper kleurige aders zijn de min/massa, de groene en rood voor links rechts.

maar eeeuuh misschien vergeten eerst de tule om de kabel te schuiven voordat je de draden hebt gesoldeerd of zit die nog verder op?


suc6

Gerrit
 

Dirkinbrabant

  • #6
Als je wereldontvanger in stereo is uitgevoerd zou ik er geen monoplug in steken. Vergelijk de twee plugjes maar met elkaar, daar waar bij een stereoplug een extra ring voor het rechterkanaal zit, zit bij de monoplug ook de massa. Dan sluit je het rechterkanaal kort, en krijg je het geluid van het linkerkanaal op twee speakertjes.

Heb je een mono-ontvanger, doen ze het vaak als volgt: een stereochassisdeel met de massa op de extra ring, het signaal op de tip, en de echte massa wordt niet aangesloten. Dan zet je met een stereoplug de twee speakertjes in serie via de niet-aangesloten massa, en bij een monoplug heb je ook gewoon massa+signaal. Dan maakt het niet uit.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Deze ontvanger is nog mono vandaar dat ik het stereo oortje cq 3,5mm plug in mono wilde hebben. De stereoplug eraf geknipt en een mono zie de foto aangesloten.
Gedaan zoals op de foto alleen beter gesoldeerd, tule erop geschroefd en wonder boven wonder uit allebei de oortjes komt geluid. Voor mij ra ra. Lakdraad ik had er nog nooit van gehoord.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu