Headset aansluiting

EdP

  • #1
Ik heb hier een TC-1 Active headset liggen van het merk Clement Clarke Communications (speakers L en R) met een RJ-11 aansluiting, maar daarvoor in de plaats wil ik er een stel mini-jackplugjes aan solderen t.b.v. Skype enzo. De vraag is natuurlijk: welk draadje is de Mic, welke L en R?

Vanaf de buitenkant is er niks te zien, alles zit keurig dicht en nergens een schroefje te bekennen. Ik zou 'm vast mollen als ik 'm uit elkaar probeer te halen. Uiteraard is het mogelijk gewoon lukraak wat combinaties uit te proberen, maar mogelijk weet iemand hoe het zit.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dergelijke kabeltjes zijn vaak heel slecht soldeerbaar, vreselijke dunne adertjes of dergelijke. Breekt af terwijl je ermee bezig bent.

Is het niet handiger te zoeken naar een geschikte adapter, om de connector in te steken en vandaar drie snoertjes met plugjes aan te sluiten?

Ik ben niet helemaal thuis in die RJ-11, maar kreeg de indruk dat onderstaand in de buurt komt. Zet je zoiets op een klein printplaatje en draden eraan, of zelfs direct aan de cobtacten solderen, dan verniel je niets aan de headset.

In het ergste geval is een goedkoop onderdeeltje vernield...
Je zou alleen even naar het jusite onderdeel moeten zoeken voor RJ11, want zelfs al is dit de juiste, de verzendkosten wegen niet op tegen de prijs... (50 eurocent...). Misschien een elektronica-onderdelenzaak?

O ja om te bepalen wat wat is, kun je (heel kortstondig) een batterijtje van 1,5 V op de aansluitingen plaatsen. Je hoort bij de juiste aansluiting gekraak in de betreffende oortelefoon. Werkt niet bij de microfoon, tenzij het een dynamische is. Het mooiste hiervoor is een oude batterij 1,5 V die bijna leeg is...
 

EdP

  • #3
Ja dat is ook nog een optie. Moet ik alleen nog weten welk pinnetje wat is. Zijn die soms gestandaardiseerd omdat het op een willekeurig telefoon toestel zou moeten passen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Zie mijn o, ja. hierboven, je was zo snel... :wink:

Van de aansluitingen weet ik niets, kan nog eens gaan zoeken.
 

Gerrit

  • #5
Helaas Ed, ik kan je er niet mee helpen. Headhunter misschien......?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik vond een gebruiksaanwijzing met aansluitschema van een ander merk headset.

Maar de schema's daarin zijn vast wel bruikbaar?

Hè, toch wat gevonden... :P
 

EdP

  • #7
Kijk es aan. Het is inderdaad moeilijk te vinden, het meeste dat ik tot nog toe tegenkwam m.b.t. RJ-11 gaat over het aansluiten van de telefoon, maar niet de handset/headset. Bedankt Kees, ik ga het proberen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Als het niet lukt en er is geen versterker toegepast dan kun je altijd nog de multimeter gebruiken.
Waarschijnlijk zitten de luidspreker links en rechts parallel want toestellen met gescheiden links en rechts heb ik nog nooit gezien.

Een luidspreker heeft vaak een lage ohmse weerstand dat meestal tussen de 4 en 32 Ohm ligt. Heel soms kan hij ook iets van 300 Ohm zijn.
Kom je met de multimeter (terwijl je deze op ohm meting hebt staan) op de aansluitingen van de microfoon dan zul je en veel hogere weerstand meten en vaak hoor je de microfoon licht kraken.

Even nieuwe stekkerjes aan zo'n kabel zetten kun je meestal wel vergeten. Omdat de aders nl. heel soepel moeten zijn bestaat een ader vaak uit een draadje (katoen oid) met hier omheen gevlochten/gedraaid een dun koperen draadje. Zodra je deze met je soldeerbout aanraakt is het draadje meteen verdwenen en hou je een vreemd draadje over wat zo weer breekt. Niet doen dus

Kun je niet een contra RJ11 stekkertje in het toestel bouwen en hier de draadjes van de jackplugjes op aan sluiten? Vaak heb je wel ergens een oud telefoontoestel of oude telefoonstekker liggen waar zoiets inzit.

suc6

Gerrit Bakker
 

EdP

  • #9
Inderdaad, de middelste 2 pinnen meten ca. 44 Ohm met een lichte kraak (speakers), de buitenste 2 ca. 2.5 kOhm (Mic).

Het snoer is inderdaad erg flexibel en dun. Het idee van een RJ-11 contrastekker is wel een goeie. Dan maar een verloopje.
 

EdP

  • #10
Het is gelukt met een RJ-11 contactdoosje. Ziet er niet uit, maar goed hij doet het. Ook een beetje voor de sport natuurlijk, want voor 5 euro heb je er al een in de winkel.
 

Gerrit

  • #11
Veel luisterplezier Ed en neem af en toe nog even tijd voor het forum :mrgreen:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu