Hardhouten meubels voor buiten

Rijkaart

 • #1
Ik ga een loungebank maken. Zo'n blokmodel voor buiten zoals je vaak ziet van steigerhout. Ik heb de tekeningen inmiddels al zelf gemaakt omdat deze nergens op het net te vinden zijn. Uit kostenoverweging maak ik het frame van hardhout en daaroverheen steigerdelen. Later (ooit) vervang ik de steigerdelen dan door hardhouten planken.
Vraag is echter; Welke?
Overal waar ik zoek kom ik hardhouten meubels tegen maar niemadn die het materiaal erbij zet. Teak is gang baar maar erg kostbaar. Is er een goedkoper alternatief? Bangkirai zie je als meest vorkomend maar ik weet niet of dit geschikt is om een bank van te maken?
 

Swblom

 • #2
Bankirai zou prima kunnen, er zijn nog vele andere soorten mogelijk. Omdat je niet veel hout nodig hebt zou ik eens gaan zoeken bij wat houthandelaren of ze niet een restje van het een of ander hebben.

het prijsverschil met steigerplanken lijkt mij namelijk niet zo groot dat het jouw plan rechtvaardigt.

Let wel op dat er een paar soorten hout zijn die niet geschikt zijn omdat ze in de tijd blijven bloeden. Dat blijft afgeven op kleding. Ook zijn er een paar soorten die blijven stinken.
Een goed voorbeeld van een houtsoort die alebei deze eigenschappen heeft is Angelim Vermelho. Dat moet je dus nooit nemen voor meubels.

Succes
 

Rijkaart

 • #3
Ik dacht juist dat bankirai meer voor vlonders en schuttingen was. daar zit ik dus mis. overigens gaat er toch 100 meter in die bank... :wink:
 

Waldy

Specialist Zonwering
 • #4
Kambala (Iroko) is ook een goede houtsoort voor buiten.
Het vergrijst als je het niet behandeld zoals ook Teak dit doet, maar het kan geen kwaad.

Afzelia doussé of Appa kan ook voor buiten, doch is duurder
 

Swblom

 • #5
Bankirai (en soortgelijk) wordt veel voor vlonders gebruikt omdat het nog relatief goedkoop te verkrijgen is. Het is natuurlijk niet zo'n mooi hout als teak (of Iroko). Als ik het echter tegen steigerplanken afzet is het misschien wel de uitstraling die jij zoekt.

Vandaar mijn gedachte dat je misschien wel direkt voor geheel hardhout zou kunnen kiezen. Als het gaat om alleen maar de balken dan zou ik er niet al te moeilijk over doen en een stevige soort kiezen, zeker geen geld uitgeven aan teak of zo.

Er zijn een aantal houthandels die een goed overzicht geven van de eigenschappen van verschillende houtsoorten. Als je googled op een paar soorten kom je daar vanzelf bij uit.

Succes
 

Rijkaart

 • #6
Ik vroeg mij af of bankirai eigenlijk wel zo geschikt is voor meubels omdat het (van wat ik ervan weet) nogal vlot een mos aanslag heeft. Ik lees op diverse sites ook wel goede verhalen over massaranduba. Iemand daar een mening over?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #7
U kunt ook azobé gebruiken, dat wordt ook veel toegepast in water en bij bruggen etc.
Geeft niet zo gauw mosaanslag, het kleurt grijsachtig op wanneer het niet behandeld wordt
 

Rijkaart

 • #8
Azobe levert, zo lees ik her en der, weer wat problemen met verwerking omdat het wel erg hard is. op deze site spreekt men erover dat bankirai kan bloeden maar dat dat na een keer nat geworden te zijn niet meer voorkomt. Ik wil het daarnaast ook in de olie zetten. Dat maakt het wellicht toch een interessante optie. Zeker omdat het relatief goedkoop is. Iemand ervaring met het bloeden?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #9
Met goed en scherp gereedschap is azobé heel goed te verwerken, bij het schroeven wel de gaatjes voorboren maar dat moet bij bankirai ook.
Het bloeden van bankirai ken ik niet, nooit meegemaakt maar ik gebruik het ook weinig.
 

Cornelis

 • #10
Behalve de tropische houtsoorten kan je ook kiezen voor europese soorten die goed tegen buitenomstandigheden kunnen. Eiken is klassiek. Kastanje is ook goed, en tegenwoordig wordt er ook veel robinia aangeboden. Allemaal houtsoorten die buiten lang meegaan. Voor eiken kan je op de tweedehands websites veel aanbod vinden, dan hoeft het ook niet zo duur te worden.
 

Mark en 3 meiden

 • #11
Ik zou zelf voor red cedar kiezen
is super voor buiten en niet zo zwaar kun je je bank ook nog eens verzetten zonder kraan
zeker als er 100 meter ingaat zoals vermeld :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu