2 hardhouten panelen verticaal verbinden

Royv

  • #1
Goedemiddag,
Ik ben bezig met een leuke klus, namelijk het maken van 2 grote hardhouten raamluiken voor de voorgevel van onze oude woning. Ik heb 4 kleinere (hoogte 104 cm en breedte 72 cm) luiken op de kop getikt en wil daar nu 2 grotere (hoogte 208 cm en breedte 72 cm) van maken, door 2 luiken verticaal aan elkaar te maken. Zie bijlage voor de vier losse luiken (bestaande uit 2 laags hardhout) en hoe het uiteindelijk moet worden. Nou ben ik op zoek naar de beste methode om van 2 luiken 1 luik te maken door ze verticaal aan elkaar te maken. En dat als doe-het-zelver :-) Er zijn opties met deuvels, met alu/stalen verbindingsplaten en zo zijn er vast nog meer (en/of betere). De bedoeling is dat aan de voorkant (de "open" stand van de luiken straks, met rode vlak op de foto) het straks zo min mogelijk zichtbaar is dat het 2 losse panelen waren.

Hopelijk kan iemand me helpen. In de bijlage wat foto's.

0C3DAEE7-027C-49FC-83D7-55883FE44EB6.JPG IMG_4690.jpg IMG_4691.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Een veer en groef verbinding zou het mooiste zijn.
 

Royv

  • #3
Zie het inderdaad, daar heb ik zelf alleen de machines niet vrees ik. Wat zou je adviseren voor de "gewone" doe-het-zelver?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
die naad ga je altijd zien.
zelfs als je hem volledig verlijmd, met deuvels, lammelo. of een veer
je kan er beter een latje van 1/2 cm dik tussen zetten die iets smaller is zodat je de naad benadrukt.
of een schuin kantje aan de luiken schaven.

gebruik deuvels ik neem aan dat je wel een boor hebt
 

JeroenMeubelmaker

  • #5
Bovendorpel onderste luik en onderdorpel bovenste luik afzagen tot aan de bestaande stijlen en nieuw stuk hout van de juiste breedte en dikte tussenzetten. Alle 4 de stijlen met deuvels in de nieuwe tussendorpel lijmen, krijg je een geheel zonder dat ook in de toekomst tussen de luiken een kier ontstaat. Qua aanzicht is het het mooiste als de tussendorpel dezelfde breedte heeft als de bovendorpel maar als je de hoogte van 208 nodig hebt zul je dat niet redden
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu