Kieren hardhouten tafelblad

Robert-K

  • #1
Ik ben van plan een oude hardhouten tafel op te knappen. Het blad gestaan uit twee helften, die elk weer uit drie losse panelen bestaan. Deze panelen zitten niet meer mooI tegen elkaar gemonteerd, en er is ook hele lichte speling tussen sommige delen. Mijn eerste idee was om de oude lakresten tussen de kieren zoveel mogelijk wel te schrapen/schuren, en de panelen met lijm weer tegen elkaar te klemmen. Vervolgens blad kaalschuren en weer aflakken.

Heb geprobeerd of er beweging zit, maar zelfs met een spanband kan ik de panelen niet dichter naar elkaar toe krijgen. Omgekeerd is demonteren dus ook niet gemakkelijk. Wat zou het alternatief zijn? Houtvuller lijkt me wel een mogelijkheid, maar kan me ook voorstellen dat door krimpen er snel weer kieren zullen ontstaan.
7D698CDA-395A-4A7A-8098-26F9A4B63DDF.jpeg
4154660D-F8A2-4473-B674-62C413E01C56.jpeg
43A305D3-78ED-43DC-B161-FDD0B74381D8.jpeg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Doorzagen op de lijmnaad en daarna opnieuw lijmen.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #3
Hoe zit alles vast op de tafelpoten? Dat lijkt me namelijk de reden dat je de planken niet naar elkaar toe kan krijgen, en meteen ook de reden dat alles in eerste instantie zo uit elkaar getrokken is. Als het blad niet onafhankelijk van de poten kan werken, trekt het krom of scheurt het op een zwakke plek - zeker met zo'n groot oppervlak.

Het hout ziet er trouwens behoorlijk aangetast aan bij de randen tussen de planken. Wellicht is het een goed idee om met een insteekzaag/cirkelzaag door de groef te zagen en tegelijkertijd een heel klein stuk van de planken af te halen. Dat laatste zul je sowieso moeten doen als je het weer aan elkaar wilt lijmen, want je hebt momenteel geen egaal oppervlak.

Aan vuller zou ik sowieso niet gaan beginnen. Dat blijft inderdaad niet heel door het werken van de tafel. Daarnaast ziet het er niet uit, tenzij je natuurlijk alles gaat verven.
 

Robert-K

  • #4
Dank voor jullie suggesties. Het blad is nu los van de poot (dus dat kan niet de reden zijn dat de panelen niet naar elkaar toe komen). Het was ooit wel met gewone schroeven “vast” met de poot verbonden, dus dat is waarschijnlijk de reden voor de spanningen in het blad.

Het lijkt er op dat de panelen nu nog enkel met deuvels verbonden zijn. Ik kan dus relatief makkelijk de panelen los zagen en opnieuw lijmen. Wat is aan te raden? Opnieuw deuvels gebruiken of is enkel lijm voldoende? Het oppervlak lijkt juist vrij vlak op wat oude lijm resten na. Is het dan ook nog aan te raden om 1/2 profielen in te frezen tegen doorbuigen?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu