Hangmat ophangen aan nokbalk

Juul1983

  • #1
Beste mensen,

Ik ben van plan om voor mijn 10-jarige dochter een yoga hangmat op te hangen op haar zolderkamer. Dit willen we doen aan de nokbalk. De vraag is echter of dit kan qua draagvermogen en hoe dan precies.
We wonen in een huis uit 2001 en de nokbalk is waarschijnlijk 70x220mm (zo dik is die in de zolder boven de berging). De nokbalk op de kamer van mijn dochter is niet te zien, want er zit een plank voor. Zie de foto.

De hangmat ophangen aan de plank zal niet gaan vanwege het gewicht.
Kan de nokbalk wel het gewicht aan? Vanwege de yoga-oefeningen zal er wel meer kracht op komen te staan dan bij een normale hangmat.
En als de nokbalk het aan kan, kan ik dan het beste schommelhaken gebruiken of is er een betere optie? En hoe doe ik dat met de plank die onder de nokbalk zit? Groot gat maken?
Ik hoor graag van jullie.
Groet, Maarten.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Als de nokbalk niet als extra last je 10 jarige dochter kan hebben is het niet best gesteld met de constructeur van het huis :) .
Zit die plank tegen de nokbalk aan of zit er nog een loze ruimte tussen? Ik vermoed dat er een loze ruimte zit en de vraag is dan of je schommelhaken kan vinden die lang genoeg zijn.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Wat voor soort hangmat is het? En wat voor bevestiging zit er aan?

Er zijn wel langere bevestigingsmiddelen te vinden, dan kan je door de huidige plank in de balk vastzetten. Als er erg veel kracht op komt, kan je misschien beter de plank plaatselijk weghalen. En evt. de ruimte opvullen met hout.
 

Juul1983

  • #4
Bedankt Frank en IJkenhout voor jullie reacties.

Het gaat om een 'Yogaswing'.
De plank in de nok heb ik net weggehaald en het blijkt dat we een scharnierkap hebben, dus zonder zware nokbalk. Zie de foto.



Is het draagvermogen van een scharnierkap voldoende?
Er vanuit gaande van wel, lijkt het mij dat ik niet direct in de nokbalkjes haken kan schroeven omdat ze me daarvoor te dun lijken.
Is het een idee om een balk tegen/tussen de bestaande nokbalkjes te schroeven zodat ik daaraan de hangmat kan hangen? Of kan ik het beter anders oplossen?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Apart dat je in de ruimte ernaast wel een nokbalk hebt. Je kan tegen de twee balkjes in de scharnierkap een balk schroeven. De onderkant afschuinen, dan kunnen daar de schommelhaken ingedraaid worden. Voorboren met de diameter van de kern van de schroeven.
 

De Bob

  • #6
2 stalen hoekplaten 4 mm, laten zetten in de juiste hoek van de nok, en vastzetten met houtfretten.

Zijde/wangen van de platen zo hoog als breedte nokbalken.

Een oog/haak in het midden van de platen laten lassen voor bevestiging van de hangmat.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Met een stalen strip (dikte 5mm) kan het inderdaad ook. Ik zou alleen niet gaan lassen, maar een gat in het midden boren en een bout erin.

 

De Bob

  • #8
Mijn bedoeling was om een hoekplaat te laten zetten, als een hoekprofiel, uit één stuk.

Maar en zijn meerdere mogelijkheden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu