Hangend toilet op horizontale afvoer aansluiten

Stumperkoek

 • #1
Hallo,

Ik wil een Geberit UP320 in mijn badkamer installeren. Volgens de handleiding zit de hartmaat van de afvoer van het frame van de Geberit op 23cm boven de grond.
De afvoer in mijn badkamer komt horizontaal uit de muur en de hartmaat hiervan zit ~15cm boven de grond (grijs PVC, dat wit geschilderd is). Hoe kan ik het beste deze ~8cm overbruggen?

De wand achter de wc is (vermoedelijk) een niet dragende muur van gasbeton blokken (als ik het ventilatierooster verwijder kan ik heel iets onder de ventilatie buis kijken en lijkt het gasbeton). Het liefst zou ik hier niet in breken.

Ik zat zelf te denken aan een sprong bocht, waarbij de wc iets naar links moet ten opzichte van zijn huidige positie, om dit passend te maken. Maar ik zie online dat sprong bochten eigenlijk altijd horizontaal gebruikt wordt. Kan dit verticaal / gedraaid verticaal, of kan ik dit wellicht anders oplossen?

Alvast bedankt!

IMG_20200709_142654.jpg IMG_20200709_145142.jpg IMG_20200709_145434.jpg
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #2
de sprongbochten zijn voor in de vloer.
Wel zijn er speciale pijpen met sprong je gaat wel verder naar voren.
Daarom is het wel fijner dat je met de aan sluiting verder de muur in kunt.
ScreenHunter 1362.jpg


ScreenHunter 1363.jpg
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #3
en heb je een eigen woning kan je er ook voor te kiezen om de T-stuk in je standleiding te gaan verhogen zodat je zo plat mogelijk met je frame tegen de muur aan kunt komen.
 

Stumperkoek

 • #4
Dank voor de snelle reactie!

Die pijpen die jij post, die zorgen er inderdaad voor dat ik +-32 cm naar voren ga ipv de 13,5 tot 20 die het Geberit frame zelf aanpast en dus zal ik daar een extra frame achter moeten doen (opzich geen probleem, alleen even kijken hoeveel ruimte ik daarvoor heb).

Het is een eigen woning ja, maar voor het aanpassen van de standleiding zal ik dus door het gasbeton heen moeten om de leiding daarachter aan te passen.

Kan ik niet zoiets doen? (Zie afbeelding). Dus twee 90 graden bochten van PVC met een stukje recht er tussen, waardoor je dus alsnog een soort van sprongbocht krijgt? Of is hier echt iets op tegen? (meer kans op verstoppen, meer kans op lekkage, etc..)

IMG_20200709_151848.jpg
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #5
je maakt je zelf moeilijk de bochten nemen ook ruimte in en ze kunnen niet in het frame geklikt worden dit is nodig als je je pot tegen aan drukt dat pijp blijft zitten.

even een tekening gemaakt:
Naamloos.jpg

als je kunt kijken hoever die standleiding zit, met deze opstelling kan je op zelfde plek je wc plaatsen.
Pijp zit dan geklikt in het frame, en eventueel kan je nog 7 cm naar achteren door ipv, een sok maar een verj sok gebruikt.
Maar moet eerst weten hoe je standleiding zit
 

Stumperkoek

 • #6
Ja, dit zou ook een goede optie zijn.
Achter de muur waar de afvoer uitkomt maakt de leiding een 90 graden bocht voordat hij via een T stuk de standleiding ingaat (zie bouwtekening in bijlage).

Dus ik kan (waarschijnlijk) maximaal de dikte van de muur naar achteren, maar dat geeft mij alsnog wel veel extra ruimte.

Een laatste vraag: mocht ik iets meer hoogte nodig hebben dan die 8 cm (denk 10 tot 12cm ivm nieuwe, nog te leggen vloer die iets dikker kan zijn dan de bestaande vloer), kan ik dan doen wat jij voorstelt, maar dan met alleen de eerste 45 graden bocht van het Geberit ding (zodat deze in het frame kan klikken) en de rest met PVC verlijmen. De overgang van Geberit ding naar PVC vervolgens opvangen met een sok met manchet. Kan dat?

IMG_20200709_160002~2.jpg IMG_20200709_163826_1.jpg
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #7
ooo 10-12 cm had dat direct gezegt, dan gewoon eerst even kijken in je koker en dan de aan sluiting hoger op brengen.
Want je weet niet als de bocht net achter de muur of in de muur zit.
 

Dimkal

 • #8
Kijk ook eens naar de Geberit bocht 131.108.11.1 die maakt namelijk een sprong van 7 cm.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #9
@Dimkal ik had al een voor gesteld van geberit was 8 cm maar @TS wil graag 10-12 cm.
 

Dimkal

 • #10
Hallo @Henk, had ik begrepen alleen deze oplossing is10cm korter. Dus handig als je geen ruimte achter het frame hebt en er tegen op ziet om de schacht open te breken.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #11
Die sprongbocht is niet geschikt voor een inbouwreservoir.
Die kun je niet vast klikken aan het reservoir.
Als je dan de pot wilt plaatsen, druk je de bocht weg en gaat het lekken.
 

Dimkal

 • #12
Niet geschikt??
Is gemaakt voor de Monolith om binnen de 10,5cm een sprong te maken van 7 cm. Als je graag wil klemmen op de duofix dan ff combineren met de 366.887.16.1
 

Stumperkoek

 • #13
Hallo,

Na wat wikken en wegen ben ik tot onderstaande oplossing gekomen.
Het is allemaal nog niet geplaatst, als dat zover is dan zal ik nog even een foto plaatsen.

Ik gebruik de sprongbocht van 80mm die Henk mij adviseerde (deze klikt op eenzelfde manier in het frame als de standaard meegeleverde 90 graden bocht). Echter zaag ik deze af, vlak voordat de buis de tweede bocht van 45 graden maakt. Vervolgens neem ik een standaard PVC 110mm 45 graden bocht met dubbel manchet, die ik op de afvoer uit de muur plaats. Vervolgens plaats ik het koppelstuk van 90 naar 110 mm (die bij de sprongbocht komt) in de 110mm 45 graden bocht en hier steek ik vervolgens de afgezaagde 45 graden bocht in.

Hierdoor houd ik effectief dezelfde vorm als het origineel, maar maak ik 15 tot 45 mm hoogte winst, afhankelijk van hoeveel verschil ik nodig heb en hoe diep de zwarte sprongbocht dus in de 90-110mm zwarte koppeling gestoken wordt. Hiermee ga ik het ruim redden, maar mocht zelfs dit te kort zijn, dan kan altijd het zwarte koppelstuk van 90-110mm nog iets uit de pvc 45 graden bocht, voor nog max 30mm winst.

Met deze oplossing kom ik slechts een paar cm verder van de muur af dan de originele, niet aangepaste sprongbocht. Dit werkt voor mij prima, omdat er in de zijkant van de ombouw zo plaats is voor een nisje en ik op de zijkant van de ombouw nu de lichtschakelaar en vloerverwarmingschakelaar kan plaatsen.

Ik zal nog wat foto's plaatsen van tijdens en na het plaatsen.

Hoe kijken jullie hier tegenaan?

Sprongbocht geberit.jpg
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #14
leuk bedacht.
Je gaat zeker 25-30cm naar voren met je frame zo.
Ik als loodgieter adviseer toch om je standleiding aan te pakken die gat wat in de muur zit zie je niks van zit achter het frame.
Je kunt met reprozaag een gat maken zodat je riolering kunt aan passen.
mocht je vloer hoger komen dan heb je speling.
 

Stumperkoek

 • #15
Ik heb hier nog even over nagedacht. Als ik een sprong maak van meer dan 90mm (dus meer dan de binnendiameter van de afvoer pijp) trek ik dan niet het waterslot van de wc leeg bij het doorspoelen?
Ik kan me herinneren ergens gelezen te hebben dat een sprong niet meer mag zijn dan de binnendiameter van de afvoer pijp (al was dat voorbeeld bij een wastafel). Klopt dit?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #16
zoals ik in de richtlijnen zie van de binnenriolering ken zien.
Daarom ken je ook geen sprongen meer dan 80mm krijgen.
Vandaar ik je advies gaf standleiding aan pakken, maar ja....
 

Dimkal

 • #17
Is geen probleem, wordt juist ook geadviseerd direct na het closet eerst een sprong te maken van 10 cm bij een horizontale aansluiting. Dit om instroom van vuil water in de sifon afkomstig van bijv. de buren of andere aansluitingen te voorkomen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu