Halogeenlampen vervangen door ledlampen via pulsdrukker ?

Wistikhetmaar

  • #1
In mijn woonhuis wil ik een groot aantal halogeenlampjes in inbouwspots vervangen door ledlampjes Gu10, de trafo's verwijderen en alles opnieuw aansluiten op 240V.

Nu bestaat echter in een 2-tal slaapkamers de volgende situatie (3x!) :

Per 2 of 3 inbouwspots (30W):

* trafo Osram HTM 150/230-240, 50-150W
+
* dimmer Jung 247.07EB, 700W voor tonic trafo's (gloei en halogeenlampen)
+
* pulsdrukker - wisselschakelaar
De lampen zijn dus op 2 verschillende plaatsen d.m.v. de schakelaar te dimmen.
Deze situatie, het dimmen van de lampen op wisselschakeling, zou ik het liefste willen handhaven indien de kosten voor het geheel niet te hoog zijn.

Mijn vragen:
1. Wat kan ik in deze situaties het beste doen?
2. Zijn de pulsschakelaars in combinatie met de dimmers bij de nieuwe ledlampen nog bruikbaar ?
3. Of moet ik de bestaande trafo + dimmer + pulsdrukker verwijderen en dus nieuwe dimschakelaars (wisselschakeling) plaatsen ?

Bij voorbaat dank voor alle reacties.
 

Peter_H

  • #2
Als ik het goed begrijp heb je per slaapkamer 6 tot 9 inbouwspots, in totaal 180-270W per slaapkamer. Je wilt deze vervangen door 230V ledverlichting.
Hou er rekening mee dat de meeste ledverlichting niet warmer van kleur wordt als je het dimt, het kan dus wat minder gezellig overkomen dan je nu gewend bent. Er bestaan trouwens led-spotjes die dat wel doen.
Je huidige dimmers zijn zeer waarschijnlijk niet geschikt voor led verlichting. Die moet je dus vervangen voor een led dimmer. Uiteraard heb je dimbare spots nodig, maar je dimmer en spots moeten ook kunnen samenwerken. Het totale vermogen van je spotjes moet binnen de marge van de dimmer vallen. Of het dan werkt, weet je van te voren niet, het kan best dat het op papier klopt, maar dat je spotjes bijvoorbeeld flikkeren als je ze dimt. Sommige fabrikanten van dimmers en verlichting hebben een lijst met geteste combinaties.
Er bestaan zeker led dimmers die je vanaf meerdere plaatsen kan bedienen, vaak zijn het draaidimmers met een extra aansluiting voor een pulsdrukker, maar er zijn ook dimmers die je achter een pulsdrukker kunt monteren.

Je kosten zullen bestaan uit twee led-dimmers en de dimbare led-spots met armatuur.
 

Wistikhetmaar

  • #3
Dank je wel Peter H voor je toelichting
ik zal verder op zoek gaan naar de geëigende dimmers met lampjes

n.b. nog ter toelichting: de ruimtes waar ik het over heb zijn kinderkamers die uit 2 verdiepingen bestaan, op beide verdiepingen zitten dus 3 puls/wisselschakelaars, die -als ik jou goed begrijp- gelukkig gehandhaafd kunnen blijven en niet vervangen hoeven te worden

nogmaals dank !
 

Peter_H

  • #4
Als het gaat om pulsschakelaars met een maak-contact ofwel NO, waarop twee draden zijn aangesloten, dan kun je ze gewoon blijven gebruiken.

Ik weet niet wat voor armaturen je hebt, maar als hierin 12V dimbare led verlichting past, hoef je die niet te vervangen. Je hebt dan wel een led-driver nodig (i.p.v. de trafo die je nu hebt), ook die moet weer compatibel zijn.

Misschien handig om de dimmer op dezelfde plek te monteren als je huidige dimmer. Als je hem achter een schakelaar monteert moet je namelijk de bedrading omleggen.

Stap je toch over naar 230V spotjes, kijk dan even of de bedrading daarvoor geschikt is.

Ik weet trouwens niet wat ik me moet voorstellen bij kamers die uit twee verdiepingen bestaan.
 

Wistikhetmaar

  • #5
Nogmaals dank Peter H
we kunnen nu vooruit

de kinderkamers bestaan uit 1 grote ruimte met 2 verdiepingen, een kamer met z.g. insteek wordt het wel genoemd, via smalle steektrap bereikbaar, waarop het bed staat, en op beide verdiepingen zitten dus 3 pulsschakelaars/wissel voor 3 verschillende groepen spotjes, de vorige eigenaar had zit zo bedacht :-)
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
Voordat je de dimmers vervangt, zou je ook kunnen proberen of de nieuwe gu10 led spots werken op de huidige dimmer.

Een aantal gu10 leds spots werkt ook prima met een gewone dimmer.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu