Aarding halogeenlamp aan plafond badkamer?

JWSS

  • #1
De oude (jaren 50) straler midden in de badkamer van mijn dochter is kapot. Bij verwijderen kom ik een zwarte en een rode draad tegen, geen aardedraad. Apparaat werd geschakeld met een hoge trekschakelaar aan een van de wanden. Ik wil nu een nieuwe installeren, op min of meer dezelfde plaats. Nieuwe straler is drie-aderig. Moet er nu een aardedraad komen? Plafondhoogte is > 2.30.
Er is bij betrekken van dit huis een nieuwe wastafelset aangebracht, met beiderzijds een geaard stopkontakt naast de spiegel. Dus er loopt ergens wel een draad in de buurt, hoop ik. Maar is dat nodig/verplicht zo hoog aan het plafond, als het niet zo is aangelegd.....
Ik hoor graag,
met groet,
Jan Willem
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Ik heb de oude normen even niet bij de hand, maar volgens mij moet verlichting in de badkamer al geaard zijn volgens de oudste NEN1010 norm die volgens het bouwbesluit nog mag worden toegepast in bestaande bouw (NEN1010:1962). Tenzij de verlichting dubbel geïsoleerd is, of werkt op een veilige lage spanning (SELV).

Maar al had het toen wel gemogen, zou ik nog zeggen: Welkom in de 21e eeuw waar we al weer 21 jaar in leven. :wink: Ja, natuurlijk aard je een metalen armatuur in de badkamer!

Als je geen draden wilt trekken kun je natuurlijk ook zoeken naar een (kunststof) dubbel geïsoleerd armatuur.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu