Halfsteens kleine tuin schuur meer vochtvrij maken met een laag budget!

Hboson

  • #1
Hallo, Na wat zoeken hier heb ik al wat nuttige informatie gevonden. Alleen wil ik toch nog vragen of ik op het goede spoor zit en of er nog goede ideeen zijn.

Mijn probleem: ik heb een klein schuurtje waar de tegelvloer die direct op zand licht altijd vochtig aanvoelt. Het is een schuurtje die bij een jaren 30 woning staat, is halfsteens heeft een klein raampje maar verder geen ventilatie. Ook is de afwatering rondom niet gunstig. zo loopt de grond af vanaf mijn huis naar de schuur en zit de regenpijp zo dat alles wat op de schuur regend er onderkomt.
Het schuurtje is niet hoog, heeft een plat dak dat wat van de muur uitsteekt. Het bitumen dakbedekking is vorig jaar opnieuw gedaan, onder het bitumen zit hout daaronder zit mijn schuur.

Mijn doel! een meer vochtvrije schuur met een klein budget. Wellicht gratis materialen van marktplaats en goedkoope bouw materialen. Het hoeft dus niet mooi te zijn.. als het maar werkt. Voor nu gaat het dus vooral om de vloer. Doel is ook om er gereedschappen neer te kunnen zonder dat ze (snel) roesten. Ook wil ik er graag een zware draaibank in kunnen zetten zonder dat de vloer verzakt (300 kilo max).

Ik heb al een dik vijverfolie weten te bemachtigen. Deze wil ik direct op de bestaande tegels leggen, hoog vastkitten aan de randen/muren en daarop de nieuwe vochtvrije vloer opbouwen. Mijn idee was om daar direct weer een tegelvloer op te leggen, maar zou ik meer winst behalen als ik er bijvoorbeeld een laag piepschuim op het vijverfolie leg en daarop de tegels? hoe zou het piepschuim samendrukken als er een sokkel van 300 kilo op staat?

Wat ik ook tegenkwam was een vloer isolatie van een halfsteens schuur waar er piepschuim op de bestaande tegels lag daarop een folie daarop houte latten/balken en daarop een houte (osb denk ik) vloer. Hoe zou deze vloer presteren vergeleken hetgeen wat ik hierboven heb beschreven?

Ik heb het idee dat hoe hoger en verder ik van het grondwater af kom met mijn vloer hoe beter.
Ik zal de afwatering van de schuur (tijdelijk) oplossen met een regenton en later wegleiden met pvc tot verweg van de schuur.
En dan is er nog de ventilatie. Die is er niet en zal ik erin moeten zetten. Ik dacht aan 2 roosters.. een lage op het noorden en een hoge op het zuiden.

Ik hoor graag memingen en ideeen. Misschien zal nog een laag vijverdoek en stenen helpen bijvoorbeeld! Hoeft dus niet mooi.. wel goedkoop en effectief.

Bedankt voor het lezen!
 

Willem52

  • #2
Zou rondom de schuur drainage leggen op 20 a 30 cm diepte en deze op de riolering aansluiten, eventueel met een terugslagklep. Sleuf aanvullen met grof zand gemengd met grind.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Hboson schreef:
Voor nu gaat het dus vooral om de vloer. Doel is ook om er gereedschappen neer te kunnen zonder dat ze (snel) roesten. Ook wil ik er graag een zware draaibank in kunnen zetten zonder dat de vloer verzakt (300 kilo max).
Ik weet niet of dat zwaar is maar mij lijkt dat zo'n bank op een goede ondergrond moet staan.
Wil je die draaibank roestvrij houden zal je of heel goed moeten ventileren of iets moeten verwarmen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Ik denk niet dat het idee van de folie niet gaat werken.

een koude vloer geeft condens, en dus vocht wat weer gaat zorgen voor een hoge RV. Bij ons is het schuurtje in de tuin kurkdroog. Toch sla ik er geen zaken op die niet mogen roesten.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #5
Als de situatie zo is dat de grond onder de tegels vrijwel altijd vochtig is, zou een folie onder de tegels een goedkoop begin van de oplossing kunnen zijn. In kruipruimtes doet men het ook zo.
 

Hboson

  • #6
Bedankt voor de reacties allemaal. ik zal alles afwegen.

Helemaal roestvrij hoeft ook niet. Ik wil voor nu vooral dat het een stuk(je) beter word.

Op vochtige dagen vind ik nu natte plekken in de schuur dat wil ik graag voorkomen. Ook als ik bijvoorbeeld een zak heb staan voormt daar een natte plek onder.

Waneer condens een probleem is waar komt dat dan vandaan? Uit de tegelvloer of door de hanfsteensmuur/voegen? en hoe zou ik dat tegen kunnen gaan?
Ik heb vanavond de deur open gelaten maar de natte plekken liggen er nogsteeds.

Ik heb ook wat 40mm pir gevonden. Heeft dat zit om in de vloer te stoppen? Als condens het probleem is zou het isoleren van de bovenste tegelaag ervoor kunnen zorgen dat daar minder condens voormt?

Ik zit er ook aan te denken om de muren op den duur te isoleren. Het zou daarom wel mooi zijn als ik de vloer zo kan isoleren dat het een beetje evenredig is aan een halfsteensmuur-folie-pir-9mmosb.

Een dranageslang zal ik ook overwegen. Ookal kan ik deze niet op de riolering aansluiten dus zal ik ook daar iets voor moeten verzinnen.

Wat ook misschien handig is om de vertellen is dat het schuurtje vast zit aan die van de buurvrouw.

Ik heb voor zover ik kan zien geen schimmel probleem. De muren voelen ook droog.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu