Groot onderhoud hout- en schilderwerk achtergevel

Tuin

  • #1
Hallo allemaal,

Ik ben bezig met de dakgoot en kozijnen op de eerste verdieping achter te schilderen (eh, renoveren). Schilderwerk en hout was in zo’n slechte staat dat ik zoveel mogelijk kaal gekrabd en geschuurd heb. De grootste gaten inmiddels opgevuld met 2k houtvuller en één kozijn zit inmiddels in de grondverf (daar heb ik nog geen foto van).
Het eerste kozijn waar ik aan werkte is helemaal afgekrabd met brander en mes maar dat viel vies tegen, een van de onderste verflagen wordt ontzettend stroperig, zal wel olieverf oid zijn. Later ben ik maar gaan schuren en dat ging een stuk beter (bandschuurmachine, korrel 60).
Vanmorgen zag ik dat het kozijn dat in de grondverf zit toch nog niet helemaal egaal is dus dat moet ik nog plamuren om het mooi te krijgen. Iemand tips daarvoor?

Ik wil ook het raam/deurbeslag vervangen omdat daar door vorige bewoners overheen geschilderd is. Het hoe en wat daarvan ga ik later bekijken. Eerst de boel maar eens in de grondverf zetten.

Helaas is er in het verleden ook met verf uitgeschoten op de bakstenen, dat kun je bij de kozijnen zien. Ik krijg dat maar niet weg. Ook geprobeerd met afbijt maar dat smeert alleen maar uit. Denk er serieus over na om verf te zoeken in de kleur van de bakstenen en het aan te stippen. Heeft iemand daar ervaring mee?

 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Soms kan je met een grove korrel ook wel de verf van bakstenen krijgen.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #3
Nog even over het strak maken van de kozijnen, is dat echt nodig, het zit aan de buitenkant op de eerste verdieping, en past m.i. prima bij een wat ouder karakteristiek huis.

dat onder gesmeerde beslag kun je wellicht nog schoon krijgen met verfafbijt.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Vaak zijn scharnieren na zoveel jaren gewoon versleten. Vervangen door een verse set (welke ook veiliger is) is dan beter.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
Buiten liefst geen plamuur gebruiken ga voor een 2k houtrot vuller.

die scharnieren en het beslag kan je schoon krijgen door het te demonteren en dan schoon te maken met een schuurspons en of schuurpapier

maar vervangen kan natuurlijk ook
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Wat is het bouwjaar van het huis?
Bij oudere huizen is schilderen van de scharnieren noodzakelijk omdat deze anders roesten, deze waren nog niet verzinkt.
Als er te veel speling opzit dan nu meteen vervangen.
 

Tuin

  • #7
Bedankt voor de reacties en tips!

Het beslag is wel verzinkt maar naast dat het beschilderd is ook echt aan vervanging toe: er zit speling op. Dus dat wil ik vervangen.

Hieronder nog een foto van de voortgang, eerste kozijn zit in de grondverf!
Op de foto is ook duidelijk te zien dat er voorheen aardig op de muur geknoeid is.
Haemmertime,

Je hebt helemaal gelijk. De karakteristiek vind ik ook belangrijk om te behouden danwel herstellen. Het hoeft niet strak. Er zitten hier en daar wat oneffenheden rondom noesten en die laat ik lekker zitten, dat heeft wel wat. Het gaat me met name om oneffenheden die tijdens het krabben, vullen en schuren zijn ontstaan.

Boertje125,

Fijn om dat bevestigd te krijgen! Kan dit ook toegepast worden na het gronden, mocht dat nodig zijn, of kun je dan beter eerst grof schuren op die plek?

Rola,

Het huis is van ergens rond 1935

 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu