Grondwaterpomp (hydrofoor) pakt geen water

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #21
Dat die koppelingen zo heten was mij bekend maar aangezien we geen merken mogen noemen..... :wink:
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #22
Jackd : om te testen of een koppeling of verbinding lekt, werkt het vaak al om je hand er omheen te leggen bijvoorbeeld. Tape kan inderdaad ook om uit te testen.

Jan: is dat de merknaam dan? Ik dacht dat alle leveranciers ze zo noemden. Weer wat geleerd!
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #23
Er is gekeken met water en zeep, met zoveel luchtbellen zou je dan toch wel wat moeten ontdekken,
daarom denk ik dat het dieper zit, bijvoorbeeld bij de 1e aansluiting op 1,5 meter diep.
Timmeh heeft weer wat te testen :-)

ps. zou zonde van het werk met druk pvc zijn als het toch ergens anders zit.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #24
Ja daarom lijm ik de gehele zuigleiding het liefst van druk pvc aan elkaar. Dat gaat voor mijn gevoel veel minder snel lekken dan schroefkoppelingen . Ik zou daarom dus de hele zuigleiding vervangen door pvc.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #25
Ik zou een paar meter nieuwe slang halen, de slang bij de aansluitingen in heet water goed warm laten worden, op de tule drukken en gelijk de slangklem aandraaien, het warme materiaal laat zich beter vormen dan koud.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Timmeh

  • #26
Inmiddels terug van vakantie en nu lekt ook de afgiftezijde direct na de pomp waar de knie gemonteerd zit. Deze koppeling is met de hand licht in te drukken en het lijkt er op dat onder druk (3.5 bar) dat er voor zorgt dat het gaat lekken. Heb hem al los gehaald en nieuwe teflon tape er tussen gezet. Het blijft een paar uur waterdicht en gaat langzaamaan steeds harder lekken.

Ondertussen sta ik op het punt om zowel de aanzuigleiding als de persleiding tot aan de pvc verdeler te vervangen door verlijmd drukvast PVC, inclusief de eerder genoemde automatische afslag. Ik wil zo de onderdelen gaan bestellen en zie dat bij de automatische afslag van de afbeelding van Vonken_trekker al een terugslagklep ingebouwd zit. Is deze ook veerbelast en hoeft er dan geen andere PVC terugslagklep geplaatst te worden?

De suggestie van Jan om nieuwe slang te halen, warm te maken en dan de slangklem aan te draaien heb ik al eerder geprobeerd (slang verwarmd met fohn), maar dat gaf weinig verbetering.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #27
Zo'n automatische afslag wordt normaliter in de persleiding bovenop de pomp geplaatst. Er zit ook een terugslagklep in.

Het vervelende in jouw situatie is dat je de terugslagklep eigenlijk vóór de pomp zou willen hebben zodat er een aantal liter water in het drukvat opgeslagen blijft als de terugslagklep dicht klapt. Maar met zo'n automatische afslag bovenop de pomp sluit de terugslagklep alleen de persleiding af. Die terugslagklep in de automatische afslag doet dus niets in het bufferen van het water. Daarvoor blijft een separate terugslagklep aan de aanzuigzijde van de pomp nodig.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #28
Verstandig besluit. Ik werk eigenlijk altijd met verlijmde druk pvc en heb zelden lekkages.

Afslag plaats je inderdaad direct aan de perszijde.

Ik zou bovenop de pomp een T stuk zetten met recht daarop de afslag. Zijwaarts in het T stuk een stukje buis met 90 graden knie omhoog. Daar dan een puntstuk op en een draaidop. die zijtak kun je dan gebruiken om de pomp op te gieten.

Ook zou ik om de door Krunnie vermelde reden nog een keerklep in de zuigkeiding zetten. Als je een pvc keerklep (zie post #17) gebruikt dan kun je deze meteen ook gebruiken om in de winter de pomp los te koppelen van de zuigleiding.
 

Timmeh

  • #29
Duidelijk, de automatische afslag (AA) moet aan de perszijde en daarom moet er ook nog een andere terugslagklep (TS) in de aanzuigleiding.

Ik wil liever niet te veel de hoogte in gaan. Is de aansluiting zoals in onderstaand plaatje ook goed of moet de automatische afslag altijd verticaal gemonteerd worden en zo dicht mogelijk bij de pomp? 3-k is de 3-delige koppeling voor eenvoudige demontage van de pomp. Het verticale stuk voor de automatische afslag is dan de buis met draaidop om makkelijk te kunnen vullen.
pomp_aansluiting.png
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Krunnie

Specialist Elektra
  • #30
Dat hangt een beetje van de automatische afslag af die je koopt. Als de terugslagklep door een veer bediend wordt kan hij meestal wel plat liggen. Maar als het de zwaartekracht is die hem naar beneden trekt moet hij vertikaal op de pomp. Volgens mij zijn de meeste versies met veerbelaste klep.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #31
Hangt inderdaad van de exacte uitvoering af. De betaalbare variant die ik eerder postte, moet wel per se verticaal.
 

Timmeh

  • #32
Dan ga ik die automatische afslag toch maar verticaal monteren ;). Is het dan nog een optie om het T-stuk met vulbuis aan de aanzuigzijde te plaatsen, tussen de pomp en de terugslagklep in? Uiteraard met voldoende hoogte zodat het boven de uitgang van de pomp uitkomt.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
  • Like
Waarderingen: Krunnie en Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #33
Nee vullen moet van bovenaf gebeuren. Je moet namelijk het pomphuis zelf vullen. Dit dient te gebeuren om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk lucht in het circuit bestaat. Een waterpomp heeft namelijk moeite om lucht te pompen. Veel pomp fabrikanten beschrijven dit ook in de handleiding. Vaak is er ook een vulplug boven op het pomphuis maar die zijn onhandiger in gebruik dan gewoon een aftakking met een 1" puntstuk en schroefdop.
 

Timmeh

  • #34
Alle onderdelen zijn binnen. Omdat de pompaansluitingen 1 inch zijn, heb ik voor zowel de perszijde als aanzuigzijde 1 inch koppelingen en 25mm buis besteld. Nu het zo voor mij ligt lijkt het aan de kleine kant, kan ik beter 32mm buis gebruiken?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #35
Pomp inderdaad met 1" puntstukken aansluiten. Ik draai er altijd teflon omheen en een siliconenkit bovenaan, maar wellicht is enkel teflon ook voldoende.

Als je gaat lijmen dan de te lijmen oppervlakken schuren en zorgen dat ze droog zijn en dat er ook geen zand in de lijm komt. En niet te zuinig met de lijm :wink:

Hoeveel m3 per uur doet de pomp?
25mm lijkt mij ook krap. Ik pas meestal 40mm zuigleiding toe. En ook 40mm aan de perszijde en dan met 32mm verticaal maar de sproeiers toe. Maar dat hangt dus ook af van hoeveel water je erdoor wilt pompen. 32mm kan bij minder volume ook al goed zijn.
 

Timmeh

  • #36
De pomp kan 4,8 m3 per uur pompen.

De verdeler aan de perszijde heeft ook 1 inch aansluitingen, de rest van het systeem heeft 32 mm tyleen tot aan de tappunten.

Ik denk dat ik alle 25mm buis ga omruilen voor 40mm.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #37
Lijkt me verstandig. Als je toch gaat ruilen dan is 40mm niet veel duurder dan 32mm. En met 40 zit je zeker goed.
 

Timmeh

  • #38
Vandaag de laatste PVC onderdelen aan elkaar gelijmd, zie foto voor het resultaat.
20201001_130246.jpg


Zal het vanavond gaan testen, maar ik verwacht dat alles nu goed werkt en water- en luchtdicht is. De vulbuis is zo "gek" lang omdat ik rondom de pallet waar de pomp op staat een behuizing wil maken om de pomp en automatische afslag te beschermen tegen de weersinvloeden. De vulbuis steekt dan door de behuizing heen zodat de behuizing niet open hoeft om de pomp te vullen (ondanks dat ik nu verwacht dat ik dat bijna nooit meer hoef te doen!).

Bedankt voor al jullie reacties en suggesties, ik ben erg blij met het resultaat. Mocht ik hierna geen posts meer plaatsen in deze thread, dan werkt alles vlekkeloos ;).
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #39
Netjes! Inderdaad een eigenaardig leidingverloop maar dat maakt voor de functionaliteit niet uit.

Overigens zijn er ook 'korte' pvc knietjes. Dan had je net wat minder hoog uitgekomen boven de automatische afslag.
 

Timmeh

  • #40
Het systeem draait nu al een paar dagen zonder problemen. Ik merk dat de pomp direct water aanzuigt zodra hij inschakelt, wat erg prettig is voor de persoon die water vraagt en natuurlijk de pomp zelf :). De automatische afslag heeft, behalve bij een test in het begin, nog niet de failure stand bereikt.

Na de eerste paar dagen viel mij nog wel op dat 's ochtends (na een nacht uit) de druk aan de afgifte zijde laag was (~2 bar ipv de 3,6 waarop de pomp uitschakelt), maar ik kwam er achter dat er een lek zat bij een van de tappunten. Dat is nu opgelost en nu is er bijna geen drukverlies meer gedurende de nacht.

Voor nu ben ik er in elk geval erg blij mee en ik hoop dat de vorst nog even wegblijft (luxe went snel).
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie en Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu