Probleem met hydrofoor grondwaterpomp

Nijmedw

  • #1
Hallo,

Ik heb grote problemen met mijn hydrofoor grondwaterpomp. Als de pomp aan slaat, sproeit hij perfect, dit gaat door tot zo'n 2 bar en valt vervolgens ineens terug naar bijna 0 alvorens de pomp weer aanslaat om de druk weer op te bouwen. Soms hoor ik ook de balg in de tank brommen. en bij het ineens zakken van de druk, hoor je even water stromen naar de tank.
Ik heb al de balg opgeblazen tot 1,5 - 2 bar, dit hielp niets. Vervolgens ben ik nu bij de stelschroeven beland. Er is een grote en een kleine schroef, ik vermoed dat de grote de uitschakeldruk bepaald en de kleine schroef het verschil. Is dit trouwens het verschil tussen de uitschakeldruk een de inschakeldruk? Hoe kan ik die stelschroeven eenvoudig afregelen? Wat moet de druk van de balg zijn (voordruk)? Iemand nog ideeën?

Super bedankt voor iedere hulp, ik word er helemaal zot van. :(
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Vrijwel zeker is de balg kapot.
U hebt de installatie onder druk gezet maar zo gauw u water gebruikt valt de druk weg.
 

Nijmedw

  • #3
Dat zou wel raar zijn, ding is net nieuw. Hoe kan ik dit checken, als ik een luchtpomp op het ventiel plaats, blijft hij wel op druk, terwijl ik de waterdruk weg heb laten gaan.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Mooi dat we nu weten dat het ding nieuw is :?
Nergens aan zitten en het apparaat terugbrengen naar de leverancier.
Als u zelf gaat sleutelen, en zeker aan de afstelling, kunt u de garantie kwijt raken.
 

Nijmedw

  • #5
Nou, ehhh met nieuw bedoelde ik eigenlijk, niet eerder gebruikt, en niet onlangs gekocht, de pomp heb ik vorig jaar tegen het einde van de zomer gekocht en had toen al deze problemen. Ik dacht toen, dat bekijk ik volgend jaar wel, dan heb ik hem pas weer nodig.

Kortom garantie zal wel niet echt lukken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Dan hebt u nog steeds garantie, die is minimaal 1 jaar.
 

Gerrit

  • #7
Wat is de inhoud van het vat?
 

Chathanky

  • #8
Ik vermoed dat je keerklep lekt. Als de pomp z`n druk bereikt heeft stroomt het water terug in het vat schrijf je.
De balg?? drukvat heb je opgepompt tot 2 bar. Als je pomp is ingestelt op 2 bar komt er niks in het vat te zitten. Bij 1 bar druk zal zo`n vat zich vullen met de helft van z`n inhoud.

Verder schakelt de pomp met een differentie. Als je einddruk 2 bar is en je differentie is 1,5 bar zal het vat eerst 1/4 van de inhoud vrijlaten eer de pomp weer start. Bij een bepaalde afname zal de pomp een pendelend gedrag vertonen. bij volle afname blijft de pomp ononderbroken draaien.

Of er wat stuk is? Geen idee maar de maatregelen die je genomen hebt werken niet mee aan het goed functioneren van je hydrofoorpomp.

Ga er eerst maar van uit dat je keerklep defect is en zet de overige zaken weer terug zoals ze waren, als het voorheen wel goed gewerkt heeft.
 

Nijmedw

  • #9
@Chathanky,

Een keerklep?? Welk onderdeel is dat?

Ik begrijp niet helemaal het verhaal over de druk differentie. Als ik het goed begrijp moet ik dus zo min mogelijk luchtdruk in de balg hebben? Wat is dan de functie van die balg?

Op de druk regelaar zitten 2 moertjes, één grote (in het midden) en een iets kleinere (links er van). Ik probeer steeds te kijken wat er gebeurt als het water wegstroomt, maar ik zie niet echt iets gebeuren, tot het moment dat de druk ineens weg valt en de pomp aanslaat. Ik vermoed dat de grotere moer de maximale druk aangeeft, hoe stel je dan vervolgens het verschil in?

Nogmaals bedankt voor jullie advies.

Edward
 

Gerrit

  • #10
Een keerklep zorgt er voor dat door de druk in het vat het water niet via de pomp terugstroomt naar de bron.
Ik vroeg naar de inhoud van het vat, maar kreeg nog geen antwoord.
Een vat met balg is in feite helemaal niet nodig. Zorg dat de installatie drukloos is en het vat leeg.
Schakel dan de pomp in en als er niets gaat lekken is het vat O.K.
De balg mag ook leeg zijn.
De drukregelaar kun je instellen op maximum druk (de pomp slaat dan af) en op minimum druk (de pomp slaat dan weer aan).
Dat vergt wat experiment. Begin met lage druk en voer die langzaam op tot b.v. 2,5 a 3 bar.
Ik heb vele hydrofoorinstallaties volgens dit systeem aangesloten en ze werken allemaal perfekt.
 

Chathanky

  • #11
De keerklep moet ergens tussen de pomp en de aanzuigbron zitten.
Soms heeft de hydrofoorpomp zelf een keerklep.
Tja om dan de plek aan te wijzen wordt lastig.

Als je over een drukmeter beschikt mag deze na het afslaan van de pomp niet terug lopen als er geen waterafname is.

Differentie in dit geval is het aanslaan bij een bepaalde druk en het afslaan bij een bepaalde druk.
De pom kan bv aanslaan bij een druk van 1,5 bar en weer afslaan bij 2,5 bar. De differentie is dan 1 bar. Bij afname van water zal de druk zakken in de tank en de pomp slaat aan. Als de differentie groot is zal de pomp gaan pendelen bij een geringe afname. Het verkleinen van de differentie kan dit voorkomen. De pomp mag he niet te makkelijk heben want anders blijft deze al snel pendelen. Is de pomp opbrengst bv 3 bar dan zal de instellingen van aan en afslaan daar in de buurt moeten zitten. Bij een te lage afstelling heeft de pomp weer de neiging om te gaan pendelen als er een klein deel van de cappaciteit wordt gevraagt.

Maar voor alsnog vermoed ik dat het aan de keerklep ligt aangezien je eerste bericht. Het water stroomt terug schrijf je en dat is niet de bedoeling. Je druk ben je met een lekke keerklep of geen keerklep zo kwijt.
 

Toilet juffrouw

  • #12
Een dergelijk probleem hebben wij opgelost door te zorgen dat er geen valse lucht wordt aangezogen uit de aanvoer.

Steeds bij het aanslaan van de pomp viel de druk weg.

We worden dom gehouden door de leveranciers. Heel het internet is niets te vinden dan foto´s waar je niets aan kunt zien. Maar met wat nuchter verstand weken mijn toiletten werken weer prima.

veel succes. Ik denk dat je probleem is verholpen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu