Grondkabel onder de bestrating door aanleggen

Hans V

  • #1
We willen graag op een veilige manier een paar contactdozen midden in de tuin. Elektrisch is dat geen probleem.
Maar tussen huis en tuin ligt een goed bestraat pad van zowat 2,50 meter breed. Ik voel er niets voor dat gedeeltelijk op te breken. In het gras kan ik desnoods de 60 cm. diepe gleuf wel graven. Maar hoe krijg ik de kabel op diepte onder de bestrating door?
Kan ik bijvoorbeeld een slagvast pvc buis spuiten? Zo ja, hoe doe je dat precies?

Alvast bedankt
Hans
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Niet dat ik hier echt verstand van heb, maar omdat niemand anders reageert:

Je zou kunnen proberen om een tuinslang in de buis te steken en de buis dan van de ene naar de andere kant van de weg te duwen. Bedoeling is dat de tuinslang de aarde wegspoelt en ruimte maakt voor de buis. Eventueel gebruik je een regenpijp waar je later de elektrabuis (of grondkabel) doorheen legt. Daar kun je meer druk mee zetten.

Geen garantie op succes en je moet opletten dat de grond niet verzakt. Beter misschien om een gespecialiseerd bedrijf voor horizontale boringen te vragen. Die kunnen waarschijnlijk in een klap het hele eind doen, zodat je ook niet je gazon op hoeft te graven.
 

Leensen

  • #3
Ik denk dat een bestuurbare boring, raketteren of een mantelbuis laten persen een erg dure oplossing wordt voor die 2,5.
Je zou het kunnen proberen door sleuf haaks op het pad te graven, daar een metalen pijp in te leggen die je met een grote moker onder je pad door probeert te rammen. Maar dan moeten er natuurlijk geen andere kabels en/of rioolbuis in de weg liggen...
 

KlusRob

  • #4
Zoals Tom ook al zegt, een tuinslang in een buis steken, of nog beter, er met ducttape aanvast maken. Neem dan een 3/4" slagvaste electrabuis, daar trek de later de kabel dan doorheen.
Kraan vol open, en met een beetje beleid en soms wat kracht vanuit een sleuf onder de bestrating door duwen. Maar laat het water zijn werk doen, je moet de grond voor de buis wegspoelen en niet wegduwen.
 

Inhico

  • #5
Spuit elf, maar wie weet nog handig: ik heb het zelf een paar keer gedaan over een afstand van ca 3 meter: beste ervaring had ik met een tuinslang met daaraan zo'n tuin-spuitmond, zodat de straal zo krachtig mogelijk is. En dat in een 4cm pvc-buis. Werkte prima, alleen schiet af en toe spuitmond voor uit de buis en blijft dan haken.
De tip van Rob met de ducttape voorkomt dat, denk ik. Misschien een iets dikkere buis ook.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu