Grondkabel zonder aardlitze

annegeert

  • #1
Ik heb een oude grondkabel waarbij ik geen aardlitze zie. Er zit wel een ijzeren mantel onder de buitenmantel, dus volgens mij wel een echte grondkabel, maar onder die metalen mantel zit geen litze.
Mijn vraag is nu: kan ik een van de aders, die ik anders niet zou gebruiken, als aarde gebruiken? Deze ader zou ik dan wel geel/groen tapen aan begin/eind, zodat duidelijk is dat het de aarde is. Of moet de aarde net als een aardlize contact maken met de metalen mantel?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
De aarde moet aangesloten zijn op de wapening, anders heeft deze erg weinig nut.
Het lijkt mij sterk dat de litze ontbreekt maar er is ook kabel waarbij de geleider onderdeel is van het vlechtwerk.
 

annegeert

  • #3
Dank je voor je reactie. Ik dacht dat de wapening vooral mechanische bescherming bood. Maar die moet dus ook geaard zijn
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Ja, de wapening moet zeker geaard zijn. Wanneer je met graafwerkzaamheden onverhoopt door de kabel steekt is het de bedoeling dat je eerst contact maakt met het geaarde vlechtwerk en vervolgens pas met een onder spanning staande geleider. Je bent er dan zeker van dat je direct sluiting naar aarde maakt waardoor de voorbeveiliging hoort uit te schakelen, in plaats van dat het graafmaterieel onder spanning kan komen te staan.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Even een extra stuk aan pellen en kijken of daar dan ook geen litze aanwezig is, het komt nl. nog wel eens voor dat iemand die er niet mee bekend is de litze ook gewoon heeft weggeknipt in de veronderstelling dat het een deel van de mantel was.
Heb je het stuk aangepeld dan het vlechtwerk terug duwen en daar hoort de Litze onder te zitten.
 

annegeert

  • #6
Er was inderdaad wat gerommeld met deze kabel. De aardlitze was gewoon aanwezig, maar op het stuk wat ik bekeek met de wapening weggehaald
 

RonDeKlusser

  • #7
Misschien een domme vraag maar kun je die metalen wapening ook aardedraad gebruiken door een paar draden ervan te vlechten? Mijn oude grondkabel blijkt geen aardlitze te hebben.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Start even een eigen topic, want wat je nu doet is inhaken op het topic van een ander en dat wordt hier niet zo gewaardeerd.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #9
Ik zal toch maar alvast een reactie geven.
Vrijwel elke grondkabel heeft een aarde.
Gewoon de kabel iets verder aanpellen en het vlechtwerk nog niet doorknippen
Is de plastic mantel er vanaf dan het aardscherm terug duwen en vrijwel zeker dat daar de litze onder zit.
Deze litze is hoofdzakelijk gemaakt van vertint koper, terwijl de mantel van staal is.
Staal heeft een veel hogere ohmse weerstand dan koper, vandaar dat je de litze onder het vlechtwerk moet gebruiken en niet het vlechtwerk zelf.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu