Grondkabel door buitenmuur heen boren

Bas V

  • #1
Hallo allemaal,

Ik ben van plan één of twee elektrakabels (grondkabels) vanuit de kruipruimte in de keuken naar buiten toe aan te leggen richting schuur.
Mijn plan was om met een boor van ±40 cm lang in één keer door de buiten- en binnenmuur heen te boren (wel met oplopende diktes van boren). Het boorgat zal op ongeveer 60 cm onder de grond komen, zodat ik de kabel op die hoogte richting schuur kan trekken. Ik wilde met een kleine hoek omhoog gaan boren om eventueel vocht van buiten naar binnen geen kans te geven.

Nu heb ik eigenlijk twee opties om de kabel van binnen naar buiten te leiden;
- Direct door het boorgat, zonder mantelbuis, en dan afkitten / dichtmetselen.
- In het boorgat een mantelbuis naar buiten plaatsen om de grondkabel hier doorheen te leiden.

De spouwmuur is open, en diamater boorgat zal ongeveer 20 mm zijn.
Heeft men een voorkeur voor één van de twee mogelijkheden?

Ben benieuwd!
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Maakt niet uit.
Het heeft wel de voorkeur om schuin te boren zodat eventueel water naar buiten loopt, maar soms is dat geen optie en met goeie kit ook geen probleem.

Met boren wel opletten dat je niet te kleine stappen maakt, anders kans dat de boor steeds vastloopt.
Met een redelijk zware boorhamer kan 20mm in één keer. Meestal doe ik eerst 8 mm en dan 20.
Wil je bijvoorbeeld van 16 naar 20 gaan, dan wil dat vaak niet lekker.
 
  • Like
Waarderingen: Bas V

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Rond de kabel dichtzetten met een butylkit.
 
  • Like
Waarderingen: Bas V

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
En bij voorkeur het gat zodanig boren, dat het van binnen naar buiten toe ietsje afloopt. Kan er nooit water door naar binnen lopen, ook niet als een eventuele afdichting niet goed meer is. In elk geval erop letten dat het niet net andersom loopt, dus van binnen naar buiten iets omhoog.
 
  • Like
Waarderingen: Bas V

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
En een mantelbuis gebruiken.
 
  • Like
Waarderingen: Bas V

Fmrama

  • #6
Ik heb destijds ook een mantelbuis gebruikt. Een pvc buis. Dan krijg je de grondkabel makkelijk door de muur. Met een flexibel grondkabel kan het pielen worden als je door een spou heen moet richten.
 
  • Like
Waarderingen: Bas V

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #7
60 cm onder de grond zit je meestal al ruim in de betonnen fundering .
als je huis op palen staat zou ik hem onder de fundering door trekken
 
  • Like
Waarderingen: Bas V

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Het is altijd een dilemma ga ik van buiten naar binnen boren en weet ik niet waar ik binnen uitkom? of boor ik van binnen naar buiten en dan daar de kabel op gaan zoeken als hij niet precies in de gegraven geul uitkom?.
Mijn voorkeur is om van binnen naar buiten te boren even met de accuboor een gat prikken, meteen iemand buiten de kabel in laten voeren en die al op lengte maken waar hij aangesloten moet worden.
Ga je van buiten naar binnen boren dan weet je nooit of je binnen toevallig iets beschadigd of te diep of te hoog uitkomt. Daarnaast als je van buiten naar binnen wilt boren dan moet je een flink gat graven nl. de lengte van je boor + de lengte van je machine en dat is toch snel 80 cm en je heb wat ruimte nodig om je machine schuin omhoog te richten en vast te houden (met een geul is het alleen wat dieper uitgraven)
Van binnen naar buiten is dan eenvoudiger, simpel de machine tegen het plafond houden en de boor iets lager op de muur zetten zodat je zeker schuin naar beneden gaat en op de juiste plek uitkomt.
Is de spouwmuur nog leeg dan zou ik een schutbuis gebruiken. Ga je de spouw later vullen met isolatie dan zit dit mooi om je buis en mocht je ooit wat willen veranderen dan is het niet pielen door je isolatiemateriaal maar simpel door de buis schuiven.
 
  • Like
Waarderingen: Bas V

Bas V

  • #9
Dank voor alle reacties! Ik denk dat ik inderdaad ook makkelijker van binnen naar buiten kan boren ivm het grote gat dat ik anders moet graven om met de boormachine schuin omhoog te gaan boren (ivm water). Ik ga proberen een kort stukje 19 mm pvc buis door de 2 boorgaten te schuiven zodat ik daar de kabel doorheen kan leiden. Daarna afkitten aan binnen en buiten kant.

Het is een jaren 30 huis, dus er is geen betonnen fundering. Ik heb het gat al uitgegraven, en de bakstenen muur loopt zeker nog verder door dan 60 cm onder de grond.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #10
Wees extra voorzichtig met werk in de kruipruimte en 230V apparaten. Als er iets gebeurt kan je mogelijk niet meer op eigen kracht eruit.
Zorg o.a. voor een 2e persoon die bij het gat zit om eventueel 112 te bellen.
Of boor gewoon van buiten naar binnen.

Je hoeft niet heel schuin te boren hoor, "vals plat" is voldoende.
Als water een echt probleem zou zijn, zou het gewoon onder de fundering door komen..
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #11
Jackd schreef:
Wees extra voorzichtig met werk in de kruipruimte en 230V apparaten.
daarom schreef ik ook

Gerrit B schreef:
Mijn voorkeur is om van binnen naar buiten te boren even met de accuboor een gat prikken,
Oké met je VCA is je geleerd dat werken met 230V machines in een kruipruimte niet is toegestaan.

Maar wees eerlijk hoe vaak gebeurd er iets met de machine als je er gewoon mee werkt?
En natuurlijk is enige voorzichtigheid op zijn plaats maar waarom zou dat in een kruipruimte dan plots anders zijn als het er gewoon droog is en je er op dezelfde manier kunt werken dan als je buiten zou staan?

en 112 bellen zou ik minder van belang vinden, iemand die de 230V stekker uit het stopcontact kan trekken mocht er wat gebeuren is veel belangrijker, kan men daarna wel iemand gaan bellen als dat nodig is.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #12
Omdat als er iets gebeurt het lang duurt voordat er hulp is.
Ambulance personeel gaat weinig kunnen betekenen, de brandweer mag je er eerst uit halen.

En het kan ook iets simpels als een gebroken pols zijn, doordat je boormachine vastsloeg omdat ie geen terugslag beveiliging heeft. Ik ben vaak genoeg in kruipruimtes geweest waar ik met een gebroken pols moeilijk of zelf niet uit zou komen en er ging ook 230 mee een droge kruipruimte in, maar wel met iemand op wacht.

20mm met een gewone accuboor kan je waarschijnlijk vergeten en een accu boorhamer hebben de meesten niet thuis liggen. Dan is 10 minuten extra graven sneller dan naar de verhuur.
 

Bas V

  • #13
De plek waar ik zal gaan boren is gelukkig direct onder de opening naar de kruipruimte, en het is er altijd kurkdroog. Wel goed om te weten dat dit eigenlijk niet verstandig is. Ik zal iemand vragen ernaast / boven te staan :) Dank voor de hulp in ieder geval!
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu