Grondkabel bovengronds gebruiken kleuren

Bianca

 • #1
Hoi, Ik heb net een veranda laten plaatsen. Ik ben nu bezig met het aanleggen van de stroom voor lampen, opladen laptop, en radio. Kabel al mooi volgens protocol vastgezet met klemmen. Helaas, dom van mij.. Ik ging vandaag strippen en toen bleek ik 8 meter grondkabel aangezien te hebben voor gewone drie-aderige buitenkabel. Dus nu zit ik met een hoop ijzeren draadjes, zwarte draad , bruine draad, en grijze draad. Een hoop gegoogeled, maar wil toch advies. De ijzeren draadjes zou de aarde zijn, dus omwikkelen met groen/gele tape. Bruin is bruin. En dan zou grijs de blauwe moeten zijn, dus omwikkelen met blauwe tape. Of sla ik de plank mis? Ik heb nog genoeg installatiedraad om het te vervangen door draden in pvc buis, maar wat niet nodig is, is niet nodig. Dus mijn concrete vraag? Kan ik de grondkabel gebruiken voor doorsnee 3 aderige kabel?
Alvast dank voor de reacties
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #2
Dat is zeker mogelijk zolang je de aderkleuren aan beide kanten maar met de goede kleur markeert.
 

robdeb

 • #3
Upload even een foto van een uiteinde van de kabel, want wat je hier als ijzeren draadjes omschrijft klinkt voor mij meer als de mantel en niet als aardlitze. De mantel mag niet gebruikt worden als aardedraad.
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #4
Inderdaad, je moet natuurlijk de aardlitze die in de mantel zit gebruiken als aarde.
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #5
Het gaat natuurlijk werken, maar het voldoet niet aan de norm (NEN1010). De nul hoort blauw te zijn dus een kabel zonder blauwe ader voldoet eigenlijk niet.

Draad in buis toepassen in een veranda is ook geen goed idee, dat is niet geschikt in een omgeving met vocht / condens.

Als het om een stukje van slechts 8m gaat zou ik het persoonlijk gewoon vervangen door de juiste kabel.
 
 • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #6
Is het omkleuren niet meer toegestaan dan?
Ik zou dan ipv. tape (dat geeft altijd zijn plakkerige rommel na enige tijd) gewoon een stuk blauwe krimpkous om de zwarte of grijze ader krimpen en aan de andere kant hetzelfde.
De aarde kun je vinden door het vlechtscherm (al die ijzeren draadjes) even terug te schuiven/op te stropen, dan komt de aardlitze vanzelf tevoorschijn.
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #7
NEN1010 schrijft dat de nulleiding in een meeraderige kabel over de gehele lengte blauw moet zijn. Dat krijg je nogal lastig voor elkaar met krimpkous of tape. :wink: Alleen voor hulp- of stuurstroomketens zijn er uitzonderingen beschreven.

Het gaat natuurlijk gewoon werken met die grijze ader. Maar het is niet hoe het hoort. Mag @Bianca zelf beslissen hoe belangrijk ze dat vindt. :wink:
 
 • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en robdeb

Ronny

Specialist Verwarming
 • #8
Ah, dat wist ik ook niet.
 

Bianca

 • #9
Dank voor de reacties. Ik ga toch maar nieuwe kabel halen.
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #10
Dat zou ook mijn keuze zijn voor die 2 tientjes.

Bonus: Je zit dan ook niet meer met het staalscherm en de litze te "klooien" met het afmonteren. :wink:
 

Michielvv

 • #11
Wat ik me nog afvraag, waar zijn deze kabels eigenlijk wel voor bedoeld als er geen (volgens de norm) bruikbare nul in zit?
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #12
Bijvoorbeeld voor het aansluiten van een driefasentoestel zonder nul. Je hebt 3 fasen (bruin, zwart, grijs) en een aardlitze. In de gemiddelde particuliere huisinstallatie heb je hier verder helemaal geen doel voor. Tja of je wilt misschien een serieschakelaar in de tuin aansluiten met grondkabel (bruin als fase, zwart en grijs als schakeldraden)? :roll:

Wat ik me wel eens afvraag is waarom 3-aderige Y/XMVK-as en 4-aderige Y/XMVK met deze kleurcodering in de bouwmarkten ligt, de doorsnee consument heeft hier volgens mij nooit behoefte aan. 3-aderige grondkabel met bruin, zwart en blauw (+ litze) is ook gewoon te bestellen. Of biedt alleen 2- of 4-aderige grondkabel aan in je winkels, voor die paar gevallen dat 3-aderig wenselijk is zit een extra ader ook niet in de weg toch?
 
 • Like
Waarderingen: Michielvv

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu