Grondkabel in de muur verwerken

Jvdholst

  • #1
Beste forumleden,

Ik ga een extra groepje bijplaatsen in mijn ABB Hafonorm groepenkast, waarop ik de combimagnetron (3,2kW) wil aansluiten.

Die kabel wil ik ondergronds laten lopen.

Mijn idee is om daarvoor een buitenkabel (3-aderig / 2,5 mm) te gebruiken vanaf de stoppenkast en die in de keuken door de vloer heen te brengen en verder te laten gaan in flexibele electriciteitsbuis die in de muur wordt weggestuct.

Ik heb de volgende vragen hierover:

1) mag je geïsoleerde grondkabel in een pvcbuis in de muur wegwerken? Dit scheelt mij nl. 2 lasdozen in een gibomuur.
2) moet de buitenkabel ondergronds in een pvc buis gestopt worden? Of is de isolatiemantel voldoende?
3) mag de kabel in de kruipruimte over de grond lopen? Zo niet: wat is de beste methode om de kabel te bevestigen aan de piepschuim isolatie die onder de betonnen vloer is aangebracht?
4) hoe bepaal je de beste plek om in de meterkast door de vloer heen te boren?

nb: als ik helemaal verkeerd bezig ben, laat dan aub meteen weten hoe het anders moet.
 

Ronald42

  • #2
In dit geval moet u grondkabel 2x2,5mm² gebruiken. De litze welke u onder het pantser vind dient als aarde. De antwoorden op uw vragen gaan uit van het gebruik van grondkabel.

1) Ja dat mag

2) Nee grondkabel mag zo in de grond

3) Ja dat mag, of het handig is als je er weer eens in moet wezen is een tweede.

4) Even onder de vloer kijken en u orienteren a.d.h. van gasbuis en/of elektra kabels.
 

Jvdholst

  • #3
Rondald 42, bedankt voor je snelle antwoord! Het is geen grondkabel maar buitenkabel voor bovengronds. Ik ga het ondergronds voor de zekerheid ook in een flexibele buis doen (overzichtelijker) en als het blijft zitten plak ik het met grijze scheurtape vast aan het piepschuim onder de grond.

Weet iemand toevallig hoe dik de pvc buis is die uit de (ABB-hafonorm) meterkast komt? Ik gok op 22 mm?
 

Henkvis

  • #4
Dan zou ik toch maar grondkabel gaan nemen als je onder de grond door wilt. Als je dan nl met een schop oid in die kabel hakt, dan valt iig je aardlek nog af.
De kans dat dit gaat gebeuren met jouw buitenkabel in (een na aantal jaar bros geworden) PVC mantel is niet 100% en dus levensgevaarlijk voor jou of diegene die bij jou aan het graven slaat.

Suc6 ermee....
 

Ronald42

  • #5
Leg geen normale kabel in de grond ook niet in buis. Echt, dit kan u met verzakking, graven e.d. grote problemen op leveren. Bespaar aub niet een paar tientjes omdat u deze kabel al heeft liggen. Zoveel kost het niet.
 

Jvdholst

  • #6
..even voor de duidelijkheid: de kabel loopt 2,5 m door een kruipruimte vlak bij de ingang, waar nooit meer in gegraven gaat worden. Ik heb voor de zekerheid twee harde pvc buizen tegen het piepschuimen plafond van de kruipruimte geplakt met grijze tape en daar de kabel doorheen getrokken.
Ik zou graag weten of jullie een betere manier weten om pvc buis met inhoud aan een piepschuimen plafond te plakken? Holle wand pluggen gebruiken misschien?

Ik ga overigens de vaatwasser ook op een aparte groep zetten.. ik had eerst gehoopt het op een algemene groep kwijt te kunnen...kwam ik gisteren pas achter. Gelukkig kan ik daar nu alsnog een loze leiding voor gebruiken.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Kabel kan gewoon los door de kruipruimte dat hoef j emiet vast te zetten behalve bij de stijg en zakstukken.
Het mag ook gewone kabel zijn dus zonder stalen omvlechting.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu